PDA

Zobacz pełną wersję : elastyczna nowa czy uzywana?

ola23
31-10-2013, 10:30
Hej :) Chcialabym zakupic sobie chuste elastyczna dla nowego dzidziusia, ale nie wiem, czy lepiej kupic nowa czy uzywana?

Wiem, ze uzywane tkane chusty sa bardziej miekkie i 'zlamane', a czy to tez odnosi sie do chust elastycznych? Czy taki elastyk uzywany nie bedzie porozciagany i czy nie lepiej zainwestowac w nowa?

jul
31-10-2013, 10:57
przypuszczam, że większość Ci odpisze, żebyś olała elastyka, obecnie się go raczej odradza ;)
a co do pytania - na chłopski rozum to w dzianina może raczej tracić niż zyskiwać przy użytkowaniu

Wiewiórka
31-10-2013, 10:58
też odradzam, ale to zalezy ile był używany. O ile kilka razy to ok, ale jak długo noszony to bym nie brała

Mayka1981
31-10-2013, 11:03
Wiem, ze uzywane tkane chusty sa bardziej miekkie i 'zlamane', a czy to tez odnosi sie do chust elastycznych?

Nie odnosi się - elastyków się nijak nie łamie, mają zazwyczaj dodatek elastanu i dlatego są miękkie i rozciągliwe.

Z używanymi elastykami jest ten problem, że nie ocenisz stanu dopóki nie dostaniesz do ręki.

Ja nosiłam w elastyku Gabi i co prawda brzegi się falowały (inna rozciągliwość obszycia niż materiału) ale poza tym nie miałam kłopotu ze zbytnim rozciągnięciem czy coś.

I na rozciągnięcie pranie zawsze pomaga ;)
WIdywałam używane pentelki, nati, jendrulino - żadna nie sprawiała wrażenia żeby dłuższe użytkowanie jakoś mega im szkodziło. Ot inny materiał więc inaczej się zachowuje - trochę jak z koszulkami bawełnianymi a la T-shirt - są takie co i po 100 praniach wyglądają cacy a są takie co po jednym założeniu są zdeformowane...

ola23
31-10-2013, 14:40
Oki, dzieki za podpowiedzi :)

Mayka, a czy bylas zadowolona z chusty Gabi?

Mayka1981
31-10-2013, 19:12
Byłam onegdaj ;)
Pierwowodnego nosiłam w elastyku od 6tyg (moja pierwsza chusta...) do ok 4m-ca życia.
Drugorodną nosiłam na zmianę w elastyku (tym samym egzemplarzu co syna) i tkanych różnistych ;) od urodzenia do może miesiąca.
Jak masz doświadczenie w tkanej to nie wiem czy jest sens inwestowania na nowo w elastyczną - chociaż wiem, że część mam po prostu woli dla maluszków to rozwiązanie.