Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: elastyczna nowa czy uzywana?

Chustomanka
    Miejscowość
    dublin

Domyślnie elastyczna nowa czy uzywana?

Hej Chcialabym zakupic sobie chuste elastyczna dla nowego dzidziusia, ale nie wiem, czy lepiej kupic nowa czy uzywana?

Wiem, ze uzywane tkane chusty sa bardziej miekkie i 'zlamane', a czy to tez odnosi sie do chust elastycznych? Czy taki elastyk uzywany nie bedzie porozciagany i czy nie lepiej zainwestowac w nowa?
    Synek-pazdziernik 2011
    Coreczka-styczen 2014

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

przypuszczam, że większość Ci odpisze, żebyś olała elastyka, obecnie się go raczej odradza
    a co do pytania - na chłopski rozum to w dzianina może raczej tracić niż zyskiwać przy użytkowaniu
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

też odradzam, ale to zalezy ile był używany. O ile kilka razy to ok, ale jak długo noszony to bym nie brała

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ola23 Zobacz posta

Wiem, ze uzywane tkane chusty sa bardziej miekkie i 'zlamane', a czy to tez odnosi sie do chust elastycznych?
    Nie odnosi się - elastyków się nijak nie łamie, mają zazwyczaj dodatek elastanu i dlatego są miękkie i rozciągliwe.

Z używanymi elastykami jest ten problem, że nie ocenisz stanu dopóki nie dostaniesz do ręki.

Ja nosiłam w elastyku Gabi i co prawda brzegi się falowały (inna rozciągliwość obszycia niż materiału) ale poza tym nie miałam kłopotu ze zbytnim rozciągnięciem czy coś.

I na rozciągnięcie pranie zawsze pomaga
    WIdywałam używane pentelki, nati, jendrulino - żadna nie sprawiała wrażenia żeby dłuższe użytkowanie jakoś mega im szkodziło. Ot inny materiał więc inaczej się zachowuje - trochę jak z koszulkami bawełnianymi a la T-shirt - są takie co i po 100 praniach wyglądają cacy a są takie co po jednym założeniu są zdeformowane...
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 31-10-2013 o 11:07
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    dublin

Domyślnie

Oki, dzieki za podpowiedzi

Mayka, a czy bylas zadowolona z chusty Gabi?
    Synek-pazdziernik 2011
    Coreczka-styczen 2014

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Byłam onegdaj
    Pierwowodnego nosiłam w elastyku od 6tyg (moja pierwsza chusta...) do ok 4m-ca życia.
    Drugorodną nosiłam na zmianę w elastyku (tym samym egzemplarzu co syna) i tkanych różnistych od urodzenia do może miesiąca.
    Jak masz doświadczenie w tkanej to nie wiem czy jest sens inwestowania na nowo w elastyczną - chociaż wiem, że część mam po prostu woli dla maluszków to rozwiązanie.
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów