Zobacz pełną wersję : plecak dla 4 m-ce?
wisteria
20-10-2013, 13:08
Dzieć wiercił się, odpychał, zasnął i po naciągnięciu chusty na główkę zniknął całkiem:hide:. Ale poza tym?
http://images63.fotosik.pl/298/1e28d8d3adc75652m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1e28d8d3adc75652)http://images65.fotosik.pl/298/7ccbc9968866f839m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7ccbc9968866f839)
Doradcą nie jestem, ale co widzę:
na pierwszym zdjęciu:
- nóżki trochę nierówno, prawe kolanko minimalnie jest wyżej
- jakoś kręgosłup krzywo się układa, tak przynajmniej przez tę chustę się przebija:bduh:, tak jakby dziecko opadło na jedną stronę (w prawą stronę kręgosłup bardziej wypukły)
- górna krawędź za wysoko, też tam mi często wychodzi :( i jeszcze nie wiem, czemu, chyba dlatego, że przy dociąganiu prowadzę krawędź takim łukiem lekko w górę, zamiast od razu tuż przy ciele w dół
- górna część niedociągnięta w odcinku piersiowo-szyjnym
- nóżki za szeroko, to nie jest 90 stopni odwiedzenia, na pewno dużo więcej, ok 120 stopni
- zewnętrzna krawędź jest na zewnątrz chusty, a powinna być schowana pod spodem chusty
- poły idą w dołkach podkolanowych zamiast po udkach (ale to wszyscy tak mamy wiążąc 4 miesięczniaki :))
na drugim zdjęciu:
- wydaje mi się, że jest trochę podwieszenie za dołki podkolanowe, tzn. za duże zgięcie w kolankach+niedociągnięta chusta, ale to ciężko osiągnąć idealnie ;), u ciebie jest 120-130 stopni zgięcia zamiast 110.
No ale nie jestem specjalistą, dla mnie plecak też trudny, bo mam mega wiercące się dziecko :). Mój plecak przy Twoim wymięka ;).
wisteria
20-10-2013, 20:49
Dzięki. Za każdym razem szczerze mówiąc inaczej wychodzi, więc na pewno nie nastawiam się na dłuższe noszenia. Nóżki powinny być mniej rozpłaszczone?
Po prostu starałabym się mocniej dociągać górę... Wszystkie powyższe uwagi powinny zniknąć.
Anna Nogajska
22-10-2013, 16:19
Dokładnie- gdy zewnętrzna krawędź pozostanie pod chustą lepiej ustabilizujesz dziecko bocznie.
Zgięcie wg mnie jest OK. Odwiedzenie tez jest w normie. Dziecko jest spore, ma dosyć długie kości udowe. Możesz próbować nieco lepiej pilnować pozycji w czasie tobołkowania.
W czasie dociągania nie ciągnij za chustę przy główce dziecka do góry, wtedy nie podjedzie.
Czyli można sobie pozwolić na niewielkie odstępstwa granicy 110 stopni zgięcia i 90 stopni odwiedzenia? Bo tu na pewno jest więcej, zmierzyłam :). Złudzenie polega na tym, że "worek" jest szerzej niż nóżki (krawędzie zewnętrzne idą ewidentnie szerzej w górę), to sprawia wrażenie, że odwiedzenie jest małe, a w rzeczywistości nóżki obejmują prawie cały tułów/brzuch mamy. Gdyby takie odwiedzenie było w kangurku, to od razu byłoby widać, że jest za szeroko, bo tam krawędzie górne idą węziej, niż nóżki.
Jasne, nie ma sensu tego mierzyć za każdym razem super dokładnie ;), nawet nie da się tego zrobić. Ja z ciekawości to zmierzyłam.
wisteria
24-10-2013, 15:26
Dzięki. Zawiązałam w sztywniejszą inkę i jakby lepiej podpiera niż marchewkowa. Zdjęć niet na razie.
Tez dzisiaj probowalam po raz kolejny zarzucic malego na plecy, ale wyszedl z tego bardziej worek niz plecak:( eh czytam, ogladam ale nadal nie wychodzi. Problem mam z robieniem tobolka, nawet jak nozki podpieram swoimi kolanami to sie mlody pieknie od nich odbija.. No nic, jeszcze bede ciwczyc, moze w koncu wyjdzie.
emila244
24-10-2013, 21:21
Tez dzisiaj probowalam po raz kolejny zarzucic malego na plecy, ale wyszedl z tego bardziej worek niz plecak:( eh czytam, ogladam ale nadal nie wychodzi. Problem mam z robieniem tobolka, nawet jak nozki podpieram swoimi kolanami to sie mlody pieknie od nich odbija.. No nic, jeszcze bede ciwczyc, moze w koncu wyjdzie.
Nie martw się, nie Ty jedna :) U nas dokładnie to samo, tobołek niby ciasny, niby kolanka wysoko, a jak zarzucę na plecy wszystko puszcza, nie dość, że luźno, to jeszcze krzywo :duh:
Nie martw się, nie Ty jedna :) U nas dokładnie to samo, tobołek niby ciasny, niby kolanka wysoko, a jak zarzucę na plecy wszystko puszcza, nie dość, że luźno, to jeszcze krzywo :duh:
No to jest doskonały moment żeby podociągać. ;)