Zobacz pełną wersję : Nie mówcie, że nie czekacie...
Ahniszka
21-04-2009, 11:25
...co też wyniknie z tego wysadzania, że nie myslicie sobie "no, teraz zrobi się ciepło, zdejmiemy majtki i po dwóch tygodniach będzie po wszystkim"? Że nie macie nadziei "a może latem już będzie bez pieluch"?
Bo jeśli nie macie takich myśli, to albo ja jestem potworem, albo (co prawdopodobne) znudziło mnie pięć lat bez przerwy "kupa, siusiu. pielucha"
A jeśli macie takie myśli, to opowiadajcie mi prosze w tym wątku, jak tam Wasze postępy w kwestii "lato a EC"(w końcu duża częśc z nas wysadza już od iluś tam miesięcy, i mamy dzieci w wieku "stosownym"
Aha, animamiealexa wstęp wzbroniony :lool: Wiem, że jest twardzielką EC :D
calineczka
21-04-2009, 12:20
no ja właśnie myślę o odpieluchowaniu... na lato właśnie.
ale narazie nastawiam się psychiczne.
knuję jak to logistycznie jak najmniej boleśnie (dla mnie) zorganizować.
i czekam
aż Młody w końcu zacznie SAM chodzić.
myslę i to intensywnie.
naprawdę.
formichiere
21-04-2009, 13:35
Mój latem będzie miał rok i myślę że to jeszcze za wcześnie ale oczywiście będę go puszczać bez gaciorków po ogródku i dalej wysadzać :D
mój będzie miał w czerwcu 2 latka i też zaczynamy :) bez pieluch próbować chodzić.
erithacus
21-04-2009, 15:14
hehe, a ja zaczęłam w grudniu ;)
Też miałam plan, żeby czekać do lata ale teraz to już nieaktualne :)
Ja zaczęłam w lutym i już tylko do spania zakładam pieluchy - niestety, kazda próba spania bez nich kończyła się wpadka :(. Czy lato tu coś pomoże?
formichiere
21-04-2009, 17:03
Ja zaczęłam w lutym i już tylko do spania zakładam pieluchy - niestety, kazda próba spania bez nich kończyła się wpadka :(. Czy lato tu coś pomoże?
Mój starszak od jesieni w dzień chodzi bez pieluchy a w nocy i tak mu zakładam. Obserwuje jednak że już coraz mniej w nocy sika (zależy ile na noc się napije). Zazwyczaj raz albo 2 razy.
Tak, ale ja zakładam też na poobiednią drzemkę. Mam wrażenie, że córeczka robi siusiu już po przebudzeniu - zanim zechce wstać :evil:
erithacus
21-04-2009, 23:15
A zauważyłyście taką zależność, że kiedy dziecko ma założona pieluche, to często w nią nasiusia, a jak nie ma to pamięta, żeby zawołać?
Ja dziś się odważyłam i poszłam z młodą na spacer w samych majtkach (do tej pory nosiła trenerki). Elegancko zawołała i było sikanko w krzakach :D
formichiere
22-04-2009, 09:27
Tak, ale ja zakładam też na poobiednią drzemkę. Mam wrażenie, że córeczka robi siusiu już po przebudzeniu - zanim zechce wstać :evil:
mój nie sypia w dzeń ale czasem jak zaśnie to też mu się zdarza.
Ahniszka
22-04-2009, 10:52
A zauważyłyście taką zależność, że kiedy dziecko ma założona pieluche, to często w nią nasiusia, a jak nie ma to pamięta, żeby zawołać?
Ja to zauwazyłam w zeszłym roku u mojej chrzestnej córeczki, miała 2 lata (wcześniej zwyczajnie w pampersach). Faktycznie jedyna mozliwość to była puścić ją w samej sukience, wtedy wołała.
Erithacus, a czy wcześniej twoja córeczka chodziła w wielorazowych, wysadzałaś ją? MOja ma 15 miesięcy, chodzi w majtach z wkładka. CZasem woła siusiu (gestem), kupkę sygnalizuje, i moje pytanie brzmi: kiedy spróbować bez majtek? Jak Ty zrobiłaś ?
PodwójnaMama
22-04-2009, 11:09
Ja zauważyłam też coś takiego.
Mój Piotrek od lutego w domu bez pieluchy chodzi, pieluchę ma na noc na spacer i drzemkę w południe. Woła zawsze na nocnik, ale zanim do tego doszlo to przez prawie miesiąc sikał gdzie popadnie :duh: Trzeba było dywany i pokrowce prać :roll:
erithacus
22-04-2009, 13:31
Erithacus, a czy wcześniej twoja córeczka chodziła w wielorazowych, wysadzałaś ją? MOja ma 15 miesięcy, chodzi w majtach z wkładka. CZasem woła siusiu (gestem), kupkę sygnalizuje, i moje pytanie brzmi: kiedy spróbować bez majtek? Jak Ty zrobiłaś ?
Zuza była na częściowym EC od 5 miesiąca zycia, tzn. wysadzana na wyraźne sygnały kupowe i przy przewijaniu na siusiu. W międzyczasie na wielorazówkach.
Ja zaczęłam puszczać młodą w samych majtkach kiedy miała niecałe 16mies. Na pierwsze siusiu, które poleciało po nogach zareagowała płaczem. Potem często proponowałam nocnik, a po dwóch tygodniach wspólnej pracy młoda już sama sygnalizowała.
erithacus
22-04-2009, 13:31
Zuza była na częściowym EC od 5 miesiąca zycia, tzn. wysadzana na wyraźne sygnały kupowe i przy przewijaniu na siusiu. W międzyczasie na wielorazówkach.
Ja zaczęłam puszczać młodą w samych majtkach kiedy miała niecałe 16mies. Na pierwsze siusiu, które poleciało po nogach zareagowała płaczem. Potem często proponowałam nocnik, a po dwóch tygodniach wspólnej pracy młoda już sama sygnalizowała.
kochana, ja już od miesiąca łudzę się, że za niedługo...a nuż... ;)
tylko, ze zawaliłam ostatnio z wysadzaniem, bo czas mi pędzi i nie mam kiedy Go przypilnować, znów mi wali kupy w pieluchy :hide: ale za niedługo się wezmę i naprawdę liczę na to, ze w wakacje pożegnamy pieluchy
będziemy się tu razem wspierać i za nasze dzieciaki kciuki trzymać a co :)
kochana, ja już od miesiąca łudzę się, że za niedługo...a nuż... ;)
tylko, ze zawaliłam ostatnio z wysadzaniem, bo czas mi pędzi i nie mam kiedy Go przypilnować, znów mi wali kupy w pieluchy :hide: ale za niedługo się wezmę i naprawdę liczę na to, ze w wakacje pożegnamy pieluchy
będziemy się tu razem wspierać i za nasze dzieciaki kciuki trzymać a co :)
Ahniszka
22-04-2009, 22:35
Lato tu nic nie pomoże. Za to my już drugi raz (przy drugim dziecku) stosujemy system naklejek: jak suche spanie, to uśmiechnięte słoneczko. Mokre - płaczaca chmurka.
Z początku system stosujemy w pieluszkach, a jak pieluszki kilka razy pod rząd są suche - zdejmujemy.
Ahniszka
22-04-2009, 22:35
Lato tu nic nie pomoże. Za to my już drugi raz (przy drugim dziecku) stosujemy system naklejek: jak suche spanie, to uśmiechnięte słoneczko. Mokre - płaczaca chmurka.
Z początku system stosujemy w pieluszkach, a jak pieluszki kilka razy pod rząd są suche - zdejmujemy.
O, super pomysł. Muszę wypróbować!
A sama tworzysz te naklejki, czy kupujesz jakieś gotowe?
Ahniszka
24-04-2009, 10:09
Sama tworzę. Przy starszym robiłam tak, że o sam rysował chmurki (wtedy jeszcze nie lubił rysować, więc tym bardziej pożądane było naklejenie słoneczka). Ale on miał wtedy już 3 lata!