PDA

Zobacz pełną wersję : zastanawiam się nad pieluchami wielorazowymi

Agakakaka
12-04-2009, 22:09
Dziewczyny
Temat jest mi zupełnie obcy. Dwie córki wychowałam na pampersach. Poczytałam juz o wadach pampków i zaletach wielorazowych, jestem ich świadoma. Latem urodzą się moje bliźniaki i jak sobie policzyłam miesięczny koszt jednorazówek to mi włosy dęba stanęły. Pewnie nawet przy wielorazowych na poczatku bym stosowała doraźnie jednorazówki. Ale zastanawiam się nad wielorazówkami nie tyle ze względów ideaowych co ekonomicznych.

Poradźcie.
Widzę, że polecacie najczęściej pieluchy all in one i kieszonki. Czy to są pieluchy, które rosną z dzieckiem?
Napiszcie mi jak krowie na rowie, ile i jakiej firmy musiałabym kupić. Ile wkładów do kieszonek? Pamiętajcie, zę dla dwojga! Zakłądając, ze prałabym codziennie lub co drugi dzień (przy czwórce dzieci i tak pralka będzie chodziła codziennie).
Napiszcie mi swoje subiektywne doświadczenia. I jak mozecie szacunkowo ceny, zebym mogła sobie policzyć koszty inwestycyjne.
Z góry dziękuję za porady.

ala
13-04-2009, 08:08
witam i gratuluje powiększenia rodzinki :)

kieszonki są to pieluszki które mogą rosnąć razem z dzieckiem, np Bum Genius - koszt 69zł za sztukę (w komplecie 2 wkładki)

na noworodka musisz liczyć nawet 20 pieluszek dziennie - u Was będzie to nawet 40 :mrgreen:

wielokrotnie dziewczyny pisały, ze dla takich maluchów najlepsza będzie tetra - tania, szybko schnie, możesz wygotować ją bez obaw - kieszonek już nie

przy codziennym praniu dla jednego dziecka kupilabym

* 30 pieluch do składnia - tetra, ręczniczki z ikei, bambino mio itp (tetra lux gruba ok 2,70 za sztukę, zwykłą cienka już za 1,60zł, ręczniczek frotkowy 1,29zł, bambino mio np tutaj http://allegro.pl/item603384603_mam_dzi ... 5_7kg.html (http://allegro.pl/item603384603_mam_dziecko_pieluszki_majteczki_bamb ino_mio_5_7kg.html))
* 2-3 sztuki pieluszki kieszonki czy AIO - przydadzą się na wyjścia do lekarza, spacery (najlepsze są dla większych dzieci, jednak jeśli kupisz one size możesz wykorzystać je przez cały okres pieluszkowania)
* otulacze - 1 wełniany lub polarkowy ( w razie odparzeń), 3 otulacze PUL
* wkładki izolujące pupę dziecka od wilgoci - np. polarkowe, jedwabne

madzik0711
13-04-2009, 08:36
ja tez dopiero zaczynam przygode z wielorazówkami, mój synus ma 2,5 miesiaca. zaczecam do poczytania mojego watku, tam dziewczyny radza, a "wykład" yetty jest naprawde super. My używamy bambino mio i tetry. Mam 12 pieluch bambino i 30 tetry, jak mi braknie bambino to do majteczek wkładam tetre, piore co 2-gi dzień, tetra chwila moment i jest sucha. Fakt na noc i na spacerki zakładam jednorazówke. Ja bardzo czesto przebieram synka, nawet w jednorazówkach przebierałam co 1,5 godziny, bo mam schiza ze sobie pupcie odparzyTroche tych pieluch musisz kupic, bo taki maluch puści baczka i pielucha do zmiany :hello: .
Tez uwazam, ze skladane na poczatek sa super, bo wrzucisz na 90 stopni i masz porzadnie wyprane.
zamówiła pierwsza pieluszke IB i czekam z niecierpliwoscia jak przyjdie, bo jeszcze nie widziałam tych wypasniejszych pieluch.
Uwaga :D pieluchy wciagaja :lool: :lool: :lool:

Agakakaka
13-04-2009, 12:59
Dzięki za porady.
Załóżmy, ze nabędę 2x zestaw Bambino mio (6 majteczek i 24 pieluchy) i do tego dokupię sobie z 50 tetrówek, to jak mi się skończą pieluszki Bambino, to mogę złożyć tetrę zamiast pieluszki i włożyć do majteczek, tak?
Czy te pieluchy Bambino też można gotować?
No i na wypadek przeciekania musze mieć jeszcze majteczki, czyli np kieszonki one size 6 szt.
Czy wystarczy mi 6 szt na malucha majteczek przy codziennym praniu zakładając że na noc założę pampersa na początku?
Do czego się stosuje otulacze? Czym się różni polarkowy od PUL? :oops:
Wkładek izolujących to potrzeba dużo, prawda? Na każdą zmianę. Mogłabym sobie sama takie zrobić? To chyba nie jest takie trudne, wystarczy pociąć polar na prostoląty... Ile potrzeba na dziecko? Czy zawsze warto je wkładać? Czy tylko na dłuższą drogę i do spania?

ala
13-04-2009, 14:28
otulacz stosuje sie na pieluszki do skladania: tetra, flanelka, bambino mio, frotka
otulacz to takie majteczki ktore trzymaja pieluszki
otulacz polarkowy jest przydatny przy odparzeniach, na noc, polarkowe moga przeciekac. Otulacz PUL to otulacz nieprzemakalny choc oddychający.
6 otulaczy na dziecko w zupelnosci wystarczy na jeden dzien - nie kupuj od razu tyle, bo maluchy szybko wyrastaja, chyba ze kupisz one size

ja stosuje polarkowe nakladki na kazda pieluszke. One szybko schną, wiec nie trzeba ich tak duzo. Mozesz zrobic je sama, kupic kawalek cienkiego polarku lub kocyk.

polecam ręczniczki z ikea Nackten 1,29 - idealne na pieluszki :)

Agakakaka
13-04-2009, 17:41
Czyli jak majteczki, to nie otulacz, tak? A Bambino mio to pieluszka + majtki, czyli moge ząłożyć z majtakami bambino pieluszkę lub samą pieluszkę z otulaczem, tak?

ala
13-04-2009, 18:53
otulacz i majteczki na pieluszke z bambino mio to to samo

czyli zakladasz pieluszke albo z otulaczem dowolnej firmy albo z majteczkami z kompletu bambino mio

Agakakaka
16-04-2009, 18:42
Dziewczyny, gdzie znajdę instrukcję jak złozyć ręczniczek ikeowy do wypchania kieszonki? I jak złożyć tetrę do kieszonki czy otulacza w prostokąt, bo ten sposób w trójkąt z pogrubieniem juz opanowałam.

ala
16-04-2009, 19:44
ręczniczki z ikei i tetrówki składam w prostokąt, zarówno do otulacza jak i kieszonki

yoarashi
16-04-2009, 19:59
Tu jest temat o skladaniu: http://chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=14815 oraz tu: http://chusty.info/forum/viewtopic.php? ... mi#p204263 (http://chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=12888&p=204263&hilit=origami#p204263)
Sposoby skladania tetry/froty czy innego czworokata sa na http://www.ekobaby.pl
Wielu osobom, w tym i mi, szczegolnie przypadl do gustu sposob skladania w origami/trojkat z plisa po srodku: http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?d ... acje&id=11 (http://www.pieluszkarnia.pl/index.php?d=informacje&id=11) chociaz dla noworodka robiacego plynne kupy moze lepszy jest latawiec
Do tetry/froty warto zaopatrzec sie w snappi/nappi nippa: http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=36&ec=0 Wiem z doswiadczenia, ze wszelkie agrafki do pieluszek sa bardzo nieporeczne- dzieko sie rusza, dlugo sie to zapina, trzeba wcelowac w tkanine, mozna sie ukluc, a jak sie wyjmuje to zaciaga sie pieluszke i generalnie wiecej czasu to zajmuje niz jest tego warte.
Ja bym polecala jednak pieluszki frotowe, a nie tetrowe, zwlaszcza, ze tetra jest teraz kiepskiej jakosci. No chyba, ze kupisz jakas prawdzona. Ta tetra, ktora teraz jest w sklepach jest cienka jak firanka i nadaje sie tylko do wycierania buzi (albo pupy po umyciu woda, co jest nieglupim pomyslem, bo zaoszczedzi sie na chusteczkach do pupy, w ktore nie sa tak zdrowe dla dziecka jak sama woda - a najlepiej sie przerzucic na ec, zaoszczedzi sie tez na praniu :P ).
Nie wiem czy jest sens kupowac i tetre i pieluszki bambino mio. Chyba, ze kupisz po polowie wszystkiego. Ja mam 20 sztuk froty i 1 pieluszke (kurcze nawet nie wiem jak ja nazwac- ma otulacz i 2 odczepiane wklady na napy i jest one size-pop ins z waitrose) i mimo ze pieluszka wypasna to i tak uzywam froty czesciej, a po pieluszke siegam rzadko, chociaz nie trzeba jej skladac ani nic, wystarczy wziac i zalozyc.
I jeszcze kilka uwag jesli nie masz czasu albo checi czytac calego forum:
-nie pierz tetry w mydle albo srodkach zawierajacych mydlo, bo traci chlonnosc (czy tak samo dzieje sie z frota?)
-prasowanie tetry tez zmniejsza chlonnosc (ale dlaczego?)
-nie trzeba gotowac tetry, wystarczy wyprac w 60 st, a wiekszosc bakterii zginie
-dodanie sody do prania zmiekcza tetre (chyba nic nie pokrecilam?), ale tez ja poszarza. Ocet tez zmiekcza, ale nie jest dobry dla PULowych otulaczy (chyba nic nie pokrecilam?)

Agakakaka
16-04-2009, 20:09
O wielkie dzięki za te rady.
Ja mogę doskonale zrozumieć dlaczego tetra nieprasowana lepiej chłonie. Pielucha po praniu jest taka pomarszczona i zbita, prasowanie ją rozciąga, więc na chłopski rozum, to logiczne. Bardzo mi się to podoba, że lepiej nie prasować :)

Agakakaka
16-04-2009, 20:11
ręczniczki z ikei i tetrówki składam w prostokąt, zarówno do otulacza jak i kieszonki

poproszę jak krowie na rowie, na ile razy? :oops:

ala
16-04-2009, 21:02
ręczniczek z ikei
na pół wzdłuż krótszego boku, wychodzi kwadrat, i znowu na pół - wychodzi prostokąt

tetrę mam 80*80 więc raczej bez znaczenia z którego boku zaczynam, składam na pół, wychodzi prostokąt długi i znowu na pół, aby wyszedł kwadrat, znowu na pół i mam prostokąt do otulacza

Agakakaka
16-04-2009, 21:21
Dzięki :D

mamaduo
17-04-2009, 06:27
Agakaka ja tez mam bliznieta i do poczatku w zasadzie sa na wielo (pierwszy miesiac w szpiatlu byly na jedno i drugi w domu a potem wielo). Zaczelam od tetry (na dwojke mam 50 sztuk) i otulaczy mother ease (po dwa na glowe) i otulaczy z Canpol babies (rowniez po dwa na glowe). To jest wersja najtansza. Stosowalam tez na samym poczatku takie majteczki z siateczka nakinsy awaryjnie jak tamte byly brudne. Malych przewijalam co 2 godziny.
Teraz dokupilam jeszcze po 3 kieszonki BG na dziecia (na noc) i po dwie Itti Bitti (na wyjscia, na noc).
Uzywane na bazarku, zeby tez sciac koszty.
Piore codziennie ale moglabym spokojnie co drugi dzien.
Tetra na poczatek jest super bo sie latwo zmienia, dobrze pierze i szybko schnie. Nie gotowalam nigdy, piore na 60 stopni (teraz dodaje jeszcze proszek nappyfresh bio d - ma wlasciwosci antybakteryjne i usuwa kamien).
Na wszytsko wydalam kolo 600 zlotych - to jest koszt uzywania pieluszek jednorazowqych przez dwa miesiace. A kupowalam stopniowo wiec sie ladnie rozlozyl w czasie.

Agakakaka
17-04-2009, 08:04
Dzięki za tego posta :) Ja pewnie podobnie wydam. Zakupiłam już pokaźny zestaw Bambino mio za jakieś 400zł i chce dokupić 30szt tej super grubej tetry (~80zł). Do tego będę miała jeszcze dwa otulacze PUL i dwa polarkowe. Na początek powinno wystarczyć, jak nie bedę dawać rady, to dokupię sobie jeszcze majteczki z wkładami.

No i tak jak napisałaś, opłaca się taka inwestycja, ja się liczyłam, ,że nawet jak mnie wyniesie wszytsko 1000zł to inwestycja jest opłacalna, zwłaszcza, zę te majteczki i otulacze można potem odsprzedać :)

AgaPe
17-04-2009, 13:34
Ala, a jak składasz w prostokąt to nic bokiem nie wycieka?
Ja się*wczoraj poddałam, żadne złożenie mi nie wyszło :(

Mag
17-04-2009, 13:42
ja moge odpowiedzieć,że przy maluszku składanie tylko w prostokąt jest ryzykowne-dziewczyny sygnalizowały przeciekanie moczu(co zresztą zdarza się też przy starszym dziecku z mojego doświadczenia) i wylatywanie rzadkiej kupy piersiowej.
dlatego ogólnie dla malutkich dzieci najprostszym rozwiązaniem są formowanki (niestety najdroższe),bo najbardziej przypominają jednorazówki-falbanki,gumki i takie tam ułatwiacze.
próbowałaś najprostszy latawiec?myslę,że warto jednak zapodac sobie taką klamerkę snappi z ekobaby 8)) :)
mnie się udało skompletowac trochę uzywanych formowanek dla maluszka i będę mieszać pieluchy składane z formowankami i jednorazówkami eko.po trzecim miesiącu zostanę tylko na prostokątach bo wtedy nie ma już tak rzadkich i tak wielu kup.

AgaPe
17-04-2009, 13:48
ja moge odpowiedzieć,że przy maluszku składanie tylko w prostokąt jest ryzykowne-dziewczyny sygnalizowały przeciekanie moczu(co zresztą zdarza się też przy starszym dziecku z mojego doświadczenia) i wylatywanie rzadkiej kupy piersiowej.
dlatego ogólnie dla malutkich dzieci najprostszym rozwiązaniem są formowanki (niestety najdroższe),bo najbardziej przypominają jednorazówki-falbanki,gumki i takie tam ułatwiacze.
próbowałaś najprostszy latawiec?myslę,że warto jednak zapodac sobie taką klamerkę snappi z ekobaby 8)) :)
mnie się udało skompletowac trochę uzywanych formowanek dla maluszka i będę mieszać pieluchy składane z formowankami i jednorazówkami eko.po trzecim miesiącu zostanę tylko na prostokątach bo wtedy nie ma już tak rzadkich i tak wielu kup.
No właśnie, Magda, chciałabym uniknąć tych kosztów związanych z formowankami. Prawdopodobnie taki mały szkrab błyskawicznie z nich wyrośnie i znów stanę*w tym samym miejscu co teraz. Myślę*o jednorazówkach eco na sam początek (szpital i te sprawy), no i chciałam składane - ale złożyć*nie umiem. Coś*mi się*popsuła koordynacja wzrokowo-ruchowa i klapa... :hide: Czytam te instrukcje, próbuję i nic... :|

ala
17-04-2009, 13:56
a nie mogłabyś składać na prostokąt zwyczajnie?

AgaPe
17-04-2009, 14:08
a nie mogłabyś składać na prostokąt zwyczajnie?
Boję*się, że bokiem popłynie...

Mag
17-04-2009, 14:38
Aga,wiesz co? tak to tylko się zestresujesz niepotrzebnie.
poczekaj na dziecię po prostu,dwa razy założysz i już bedziesz wiedziała czy prostokąt starczy z podkładaniem boczków czy jakieś bardziej skomplikowane składanie.
może się okazać,ze my tu dywagujemy,a dziecięciu żadna kupa nie lata w rajstopkach :lool:

AgaPe
17-04-2009, 14:49
Aga,wiesz co? tak to tylko się zestresujesz niepotrzebnie.
poczekaj na dziecię po prostu,dwa razy założysz i już bedziesz wiedziała czy prostokąt starczy z podkładaniem boczków czy jakieś bardziej skomplikowane składanie.
może się okazać,ze my tu dywagujemy,a dziecięciu żadna kupa nie lata w rajstopkach :lool:
Madziu, co ja bym bez Ciebie zrobiła!! :kiss: