Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 237

Wątek: Uczulenie na polar w pieluszce

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Czekaj, ale place na całym ciele, nie tylko pieluszka? To może być jakaś skaza/alergia czy inne ustrojstwo... A jak z materiałami, nie-polarowe też uczulają?
    U mnie młoda ma skórną masakre, jeszcze nie doszłam do przyczyny, na pupce też kropki, ale jak wrzuciłam ją w jedno było gorzej, bo cała zapocona...
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chusteryczka Awatar moniska
    Miejscowość
    Koszałkowo

Domyślnie

kropki i placki suche tylko w zasięgu pieluchy... zaczęłam od tetry - to było jedno podejście, a później z mikrofibrą, to samo... Najgorsze, że w jednorazówkach też ma kropeczki, ale mini-mini... kasy najbardziej mi szkoda! bo zapalają mi się złotówki w oczach z każdym pampkiem w koszu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moniska Zobacz posta
    kropki i placki suche tylko w zasięgu pieluchy... zaczęłam od tetry - to było jedno podejście, a później z mikrofibrą, to samo... Najgorsze, że w jednorazówkach też ma kropeczki, ale mini-mini... kasy najbardziej mi szkoda! bo zapalają mi się złotówki w oczach z każdym pampkiem w koszu...

a skoro i od naturalnych materiałów (tetra, bambus) i od sztucznych (mikropolar) ma te kropki to może to od pula? zdaje mi się, że kiedyś jakaś dziewczyna pisała, że jej dzieć jest uczulony na pula, masz wełnę żeby spróbować? wtedy kieszonki musisz odstawić na czas jakiś. Albo wywal te olejki co dajesz do prania. Albo inny dodatek antybakteryjny....albo jeszcze inny materiał od pupy, bardziej suchy. są różne mikropolarki. Pampek też nie daje idealnej suchości, pupa też ma kontakt z moczem.

Chustofanka Awatar mila

Domyślnie

U mojego chłopaczka było tak że przy ząbkowaniu miał o wiele bardziej wrażliwą pupkę na wszelkie podrażnienia i szybko się czerwieniła, na noc używaliśmy jedno więc wtedy smarowałam go zwykłą maścią witaminową (tłusta pupa) i to pomagało. Po jakimś czasie doszliśmy też że nie toleruje laktozy z mleka krowiego, po którym miał taką kwaśną kupę że pupa aż bordowa pomimo że pielucha od razu zmieniana.

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Spróbowałabym używac do prania tylko proszku i w wyższej temperaturze; po co olejek skoro dodajesz nappy? odstawiłabym wszystko pozostałe wymienione przez Ciebie
    P. 2007, D. 2010

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zerknij tutaj - http://chusty.info/forum/showthread.php?t=63492
    miałam bardzo podobny problem.
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustonówka Awatar qnstiefm
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Oj znam ten ból .... nie bede wyliczac pomysłów i sposobów na wysypki, placki, spuchnięcia .... problem rozwiązalam choć pediatra do tej pory nie wierzy .... U nas tyłek wręcz puchnie cały po zjedzeniu jabłka. Mały nie ma żadnej alergii, skórę ma piękną, niestety jak ugryzie jabłko z pupą jest katastrofa. Przez pół roku jabłek nie jedlismy i było super. Dwa tygodnie temu cos mnie podkusiło żeby sprawdzić (a może mu przeszło) - kupiłam jabłka ekologiczne - ugryzł dwa razy ... na drugi dzień hydrokortyzon poleciał na cały tyłek i pampers na noc. Pieluszki z tego samego wsadu do pralki nie wywołały kolejnej reakcji, jestem w 100% pewna że u nas to jabłka. Wrócimy do jabłek po odpieluchowaniu (~rok nam został). NIE ZNIECHĘCAJ SIĘ. Żeby "odczyścić" pieluchy z resztek proszku od czasu do czasu przepłucz w occie (działa jak płyn zmiękczający). Przyglądnij się diecie, czy pamiętasz czy cos nowego wprowadziłaś na dzień przed lub w dzień pojawienia się wysypki?

Miejscowość
    Koszałkowo

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomysły

u nas tak, plamy pojawiły sie przed wprowadzeniem innego pokarmu, więc jakaś alergia - tak seee myślę! - odpada

pieluchy wszystkie wypłukane, wyprane w 60st.

Zastanawia mnie ten pul, ale najgorsze plamy pojawiły się po nocnym pieluchowaniu wielo w wełnie... Więc nie mam już pomysłu!

Aha, my kup w pieluszce generalnie nie mamy i tu nie o pupę chodzi, a raczej o przód - głównie brzuszek, nóżki i jajeczka Kropki to na brzuszku, podbrzuszu i siusiaku, a placki na nóżce...

Chustonówka Awatar qnstiefm
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

jeszcze grzybek mi przychodzi do głowy, musiałabym zobaczyć (zwłaszcza ten placek). Wtedy jedyna rada (oprocz dzynfekcji pieluszek) to duże dawki probiotyku (enterol bedzie najlepszy bo to tez grzybek i tego złego by wyparł) + krem na skóre (pimafucort). Ale to wymaga ogladniecia, gdybys pokazala dermatologowi to szybko by Ci potwierdzil czy to uczulenie czy grzybek ....

Dzięki wielkie za pomysły

u nas tak, plamy pojawiły sie przed wprowadzeniem innego pokarmu, więc jakaś alergia - tak seee myślę! - odpada

pieluchy wszystkie wypłukane, wyprane w 60st.

Zastanawia mnie ten pul, ale najgorsze plamy pojawiły się po nocnym pieluchowaniu wielo w wełnie... Więc nie mam już pomysłu!

Aha, my kup w pieluszce generalnie nie mamy i tu nie o pupę chodzi, a raczej o przód - głównie brzuszek, nóżki i jajeczka Kropki to na brzuszku, podbrzuszu i siusiaku, a placki na nóżce...

Miejscowość
    Koszałkowo

Domyślnie

aginia, dzięki! Poczytałam i zobaczymy pomyślę też qnstiefm nad tym probiotykiem. Ten suchy placek znika właśnie ładnie po pimafucin'ie
    Na razie jedziemy na jedno, bo nie mam sił, ale tak sobie myślę, że może jeszcze raz przepiorę wszystko, co grubsze, bo tetra i prefoldy nie chłoną, aż tak dużo jak te wszystkie bambusy i mikrofibry
    Choć małż się pyta kiedy to sprzedam, żeby było na pampersy, to ja się jeszcze nie poddałam

Chustomanka

Domyślnie

aginia, dzięki! Poczytałam i zobaczymy pomyślę też qnstiefm nad tym probiotykiem. Ten suchy placek znika właśnie ładnie po pimafucin'ie
    Na razie jedziemy na jedno, bo nie mam sił, ale tak sobie myślę, że może jeszcze raz przepiorę wszystko, co grubsze, bo tetra i prefoldy nie chłoną, aż tak dużo jak te wszystkie bambusy i mikrofibry
    Choć małż się pyta kiedy to sprzedam, żeby było na pampersy, to ja się jeszcze nie poddałam
    U mnie tak zawsze na zęby było, ale wtedy to jeszcze te pieluszki było czuć... Przy czym u mnie to i w pamku się odparzenia wtedy robiły....
    Nam pomogała kąpiel w krochmalu i spanie w nocy bez pieluchy, choć przy chłopcu to może być cieżkie....

Miejscowość
    Koszałkowo

Domyślnie

figa84, przy chłopcu to nawet karmienie na golasa jest ciężkie - nawet z pieluchą awaryjną zawsze jestem skąpana

zobaczymy jak będzie

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie Wysypka przy pieluchach Wielo- pomocy!

Mam 3-miesięczną pannę no i niestety zauważyłam, że przy stosowaniu pieluch wielo pojawia się wysypka((( A że nie można stosować kremów przy wielo, to po posmarowaniu alantanem zakładałam jednorazówkę i po zniknięciu wysypki jak "pochodziła" w tych huggiesach to nie powracała, jak założyłam wielo- kropki pojawiły się spowrotem. No kurczę- wszyscy mówią, że wielo są lepsze, zdrowsze, a tu mi wychodzi na odwrót.

Pomóżcie. Co robić? Czym smarować? Jak zaradzić na to?

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Może to przez środki piorące. W czym pierzesz?
    Czy włączasz dodatkowe płukanie do programu prania.

Chustoholiczka Awatar murmle

Domyślnie

może uczulona na mikropolar? niektóre dzieci go nie tolerują
    Fistaszek jest z nami od lutego 2011

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Jakich pieluch uzywasz? jak pierzesz? moze byc sporo przyczyn
    kremow (tlustych) nie powinno sie stosowac do pieluch, ktore mozna nimi zatluscic - np polaru, do tetry lub innych bawelnianych jak jest taka koniecznosc po prostu uzywam - zdecydowanie lepiej mi dziala (tetra, welna i krem niz jednorazowka i krem - przetestowana na noworodku podczas upalow)
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Używam różnie- teraz głównie kieszonek z mikropolarem bodajże (Charlie Banana, Wonderoos, BabaBoo, Nappime) i z welurem (IttiBitti, Bumgenius) albo prefoldy z bawełny niebielonej z otulaczem.
    Piorę w bambinexie- płukałam dwa razy, teraz tylko raz Zatem wrócę do 2 płukań.

Faktycznie muszę się przyjrzeć czy wysypka jest tylko przy mikropolarze czy przy welurze też.

No i może wrócę do tetry..

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Musisz poobserwować po czym się ta wysypka pojawia, bo uczulać może i polar i welur syntetyczny, najbezpieczniejsze pod tym względem są naturalne tkaniny, no, ale głównym podejrzanym jest zwykle proszek

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja też bym obstawiała proszek (dużo go dajesz?)

Zrób pieluchom stripping i obserwuj, czy dalej ta wysypka będzie.

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa Wola

Domyślnie

Fakt- to chyba wina proszku. Jak zaczęłam znów płukać dwa razy, to wysypka się nie pojawiła. Parę dni też popieluchowałam tetrą i sie polubiliśmy

Uprawnienia umieszczania postów