Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Ciągle coś:(

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Ciągle coś:(

Tytuł enigmatczny ale juz wyjasniam
    Gdzieś od 3 miesięcy walczę z ciągłymi zaczerwieniniami, obtarciamy, odparzeniami...nie wiem co się dzieje. Teraz jak bylismy na wakacjach to używałam eko jednorazówek bo nie było pralki i pupcia była super. Wrócilismy, załozyłam wielo i znowu coś. Najczęsciej zaczerwienione są brzuszek, tam gdzie kończy/zaczyna się pielucha i pachwiny ale tak bliżej uda. Próbowałam wszystkiego;wełny, tetry, samego bambusa od pupy, wkładów mam sucho.... sama nie wiem co to jest - tak bardzo podrażaniają go siusie? Mam też taką teorię, że w związku z tym, że dużo siedzi to w tej pozycji otulacz wbija mu się w brzuszek i podraznia go...
    Miał ktos tak? Troche tracę serce do wielo
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustomanka Awatar kerstin200
    Miejscowość
    Poznań/Islandia

Domyślnie

a proszek spróbowałaś zmienić?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie kupiłam bambinex i zrobie eksperyment. Do tej pory uzywałam lovele. Co ciekawe zaczerwienienia pojawiają się nawet przy tetrze dlatego pomyślałam, że może ma tak wrażliwą skórę na siusiu...

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Ja bym obstawiała proszek lub podrażniający mocz skoro dzieje sie tak bez względu na rodzaj tkaniny
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustomanka Awatar Georgina
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Moja miała podobny problem. Podrażniał ją proszek Dzidziuś i jej własne kupki.
    Teraz piorę w pieluchy (tetrę) w płatkach mydlanych z dodatkiem Bio-d. Mniej podrażnień.
    Kiedy jest bardzo źle, smaruję małej pupkę kremem Tormentiol lub olejem kokosowym.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Wypierz kilka razy bez proszku i wypróbuj inny.
    Być może resztki proszku w połączeniu z moczem dają taki efekt.
    Podobno lovela lubi uczulać.

Georgina - na pupę lepszy Tormentalum, nie zawiera kwasu borowego.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki dziewczyny tak zrobię, jutro ma byc upał to wszystko pięknie poschnie

Domyślnie

ja małej wyleczyłam podrażnienia masłem karite. polecam!

Chustomanka

Domyślnie

obstawiam proszek
    puść czyste pieluszki na 60stopni bez proszku a potem wypierz w bambinex, dobrze wypłucz
    Skóra ma również ciągły kontakt z moczem w jednorazówce wiec wydaje mi się że mocz nie ma tu znaczenia

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

uchh pralka mi chyba dzisiaj padnie, od rana non stop pierze Zobaczymy jaki będzie efekt....

Chustonówka

Domyślnie

U mnie podobnie - bardzo często pojawiają nam sie zaczerwienienia wokół udek, tam gdzie kończy sie pieluszka. Praktycznie zawsze tak jest po nocy, gdy mała śpi całą noc w jednej pieluszce. Na jakiś czas odpuściłam i zakładałam jednorazówki na noc. Teraz zakładam wielo - formowanki bez otulacza i jak tylko czuje ze ma mokro to zaraz ją przebieram. Na razie jest ok.
    U mnie obstawiam mocno drazniące siuśki - juz od jakiś 2 miesięcy wychodzą nam czwórki. Może Twój maluch też ząbkuje?

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Hm, u nas podobny problem... Przez pierwsze dwa miesiące wielopieluchowania było super, pupa śliczna, potem zaczęły się pojawiać zaczerwienienia, jakieś takie jakby przesuszone placki, czasem czerwone kropki - jakby wysypka, ale nie wyczuwalna pod palcami, tylko czerwona. Głównie na pośladkach po zewnętrznej, bliżej brzegów pieluszki, i w jednej pachwinie.

Zmieniałam proszek (z Potiona na Bio-D+Nappy Fresh), więc myślałam, że to może to. Wróciłam do Potiona i wydawało się, że jest ok, ale po chwili zaczerwienienia powróciły.

Eksperymentowałam z materiałem od pupy (polarek, bambus, tetra), ale nie widać różnicy. Czasem przez dzień, dwa jest ok, potem gorzej, a czasem zaczerwienienia się utrzymują.

Myślałam, że to może przez to, że pupa jej się zaparza przez 16h na dobę w poduszce Frejki, ale teraz przeszliśmy na szelki Pawlika i problem dalej jest.

Smaruję pupę i daję papierek, one (zaczerwienienia) znikają, ale potem to samo. Po nocy jest zwykle nieźle, a siedzi wtedy w jednej pieluszce długo, więc to nie kwestia częstotliwości zmieniania. No szlag mnie już trafia i nie wiem, co jest grane:/ Młoda nie wygląda, jakby jej to przeszkadzało, bolało czy swędziało. Chora nie jest, lekarstw nie bierze, nie wydaje mi się, żeby zęby szły - bezradna jestem całkiem Może to kwestia wyższych temperatur?
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Guest
    Guest

Domyślnie

dziewczyny, czasami problem jest prozaiczny

nie mówię że wszystkie ale mniej proszku i płukanie więcej czasami załawiają sprawę

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    dziewczyny, czasami problem jest prozaiczny

nie mówię że wszystkie ale mniej proszku i płukanie więcej czasami załawiają sprawę
    U mnie to chyba nie to, od początku sypałam mało i dorzucałam do cyklu dodatkowe płukanie, teraz (od jakiegoś tygodnia-dwóch) daję jeszcze mniej, płukanie na koniec osobne prawie 20 minut (żebym wiedziała że na pewno płucze, bo pralka mi szwankuje) i guzik... Zaczerwienienia dalej są. Chociaż ostatnio jakby trochę lepiej...

Mnie najbardziej intryguje, dlaczego przez dwa miesiące pupa była idealna, a teraz nie jest, skoro właściwie nic się nie zmieniło...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Mnie najbardziej intryguje, dlaczego przez dwa miesiące pupa była idealna, a teraz nie jest, skoro właściwie nic się nie zmieniło...
    U mnie dokładnie to samo!
    Dlatego ja zwalam winę na zęby Czytałam, że mocz w czasie ząbkowania zwiera więcej amoniaku :/

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunDay Zobacz posta
    U mnie dokładnie to samo!
    Dlatego ja zwalam winę na zęby Czytałam, że mocz w czasie ząbkowania zwiera więcej amoniaku :/
    U nas zębów ani widu ani słychu, więc przyczyna musi być jakaś inna...

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Diewczyny, melduję że po wielkiej akcji wyprania wszystkich pieluch najpierw bez niczego w 60st, potem w bambinexie w 60st - cisza Ncc się nie dzieje, zero zaczerwień, kropek, wyschniętej skóry, odparzeń itp Czyli chyba proszek...zobaczymy jeszcze bo to dopiero kilka dni ale jestem dobrej myśli

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

No to super
    Pamiętajcie, że pieluszki są szyte z bardzo chłonnych materiałów. Ale chłoną nie tylko mocz, ale też proszki i źle się wypłukują. Po jakimś czasie gromadzi się w nich bardzo dużo resztek proszku i moczu.
    Kiedy ja robię pieluszkom stripping, piorę je nawet 5 razy bez proszku (najpierw w 60, a potem w 40 st), a piana leci z pralki nawet po czwartym praniu.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    No to super
    Pamiętajcie, że pieluszki są szyte z bardzo chłonnych materiałów. Ale chłoną nie tylko mocz, ale też proszki i źle się wypłukują. Po jakimś czasie gromadzi się w nich bardzo dużo resztek proszku i moczu.
    Kiedy ja robię pieluszkom stripping, piorę je nawet 5 razy bez proszku (najpierw w 60, a potem w 40 st), a piana leci z pralki nawet po czwartym praniu.
    podpisuję się pod tym. u mnie było to samo.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

tak tylko dodam, że to tez może być alergia - u nas były ciągle zaczerwienione pachwiny - obstawiałam że to proszek, pieluchy i takie tam, a okazało się, że po odstawieniu nabiału przeszło momentalnie (znaczy jak ja odstawiłam

Uprawnienia umieszczania postów