Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 79

Wątek: plecak z krzyżem

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

ale w jaki sposób?
    prawidłowo zawiązany plecak z krzyżem to to samo co prawidłowo zawiązana kieszonka z rozłożonymi bocznymi połami.. więc jak ułożenie nóg może być inne?? rozumiem, że ktoś popełni błąd i za mocno rozkraczy dziecko ( co można zrobić tez w kieszonce), ale gdy mówimy o dobrze zawiązanej chuście to rozstaw nóg będzie optymalny...

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

optymalne odwiedzenie nozek to 60 stopni,
    a w kieszonce to ok 90stopni,
    w kandze ok 120stopni
    w plecaku prostym jest naprawde trudno by odwiedzenie bylo wieksze niz 60 st
    Ostatnio edytowane przez rosass ; 24-10-2010 o 23:25
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar kiwka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

ojej, ale dyskusja się wywiązała!
    tak sobie myślę że każdy pewnie swoje racje ma i będzie przy nich obstawać
    i każdy ma pewnie swoje ulubione wiązanie (np. plecak prosty, hehe). moim ububionym zawsze będzie kieszonka, za 2x nie przepadam a już kangur to dla mnie nie istnieje w ogóle!! i tak samo pewnie będzie z wiązaniami na plecach - do tej pory więcej razy ćwiczyłam plecak prosty i nie wychodził mi specjalnie, plecak z krzyżem zrobiłam ze 4 razy może (w tym po raz 1szy na moim kochanym, nienoszonym wcześniej 3 latku) i wydał mi się o wiele łatwiejszy a synek w nim stabilniejszy. aczkolwiek przypuszczam że jak synuś będzie troszkę starszy to będzie łatwiej dogadać się z prostym howgh!

Aga: a to że pasy poprowadzić do góry to chodzi Ci o plecak hanti?
    klusiecka: a co to jest plecak jordana? o tym jeszcze nie słyszałam...
    Moje M&M'sy: Maciek (10.08.2007) i Michaś (16.03.2010)

W Poznaniu też nosimy: Poznań "W chuście"

Chustomanka Awatar olka
    Miejscowość
    Plewiska/k.Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosass Zobacz posta
    w kandze ok 120stopni
    Ja zawsze się zastanawiałam jak się ten kąt mierzy, tzn. który to kąt.
    Między udkiem a łydką?
    Czy między udkiem a tułowiem?
    Zuzu (styczeń 2010), Kalina (wrzesień 2012)
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci, Instruktor masażu Shantala. Bliskość na starcie - ja w sieci
    W Poznaniu też nosimy

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiwka Zobacz posta

Aga: a to że pasy poprowadzić do góry to chodzi Ci o plecak hanti?
    tak go nazywają ino zamiast robić wykończenie tybetańskie lepiej zawiązać w pasie węzeł, aby mieć pas biodrowy, a nie całość ciężaru na ramionach dziecka ( jak przy wykończeniu tybetańskim się robi) .

Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olka Zobacz posta
    Ja zawsze się zastanawiałam jak się ten kąt mierzy, tzn. który to kąt.
    Między udkiem a łydką?
    Czy między udkiem a tułowiem?
    kat miedzy udkiem a lydka to kat podgiecia nozek i on moze wynosic od 90-120st
    Kat odwiedzenia to rozstaw nozek
    GAJENKA-23.12.08

Chustomanka Awatar kiwka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

super!! bardzo mi się podoba! pewnie za jakiś czas go wypróbuję, jak Michu jeszcze trochę podrośnie. wydaje się do zrobienia na pierwszy rzut oka
    Moje M&M'sy: Maciek (10.08.2007) i Michaś (16.03.2010)

W Poznaniu też nosimy: Poznań "W chuście"

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

w kandze ok 120stopni
    Rosass, a moglabys podac zrodlo, skad masz takie informacje dotyczace katow i sposobu ich liczenia?
    Dzieki
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Optymalne odwiedzenie nozek, jest podane nawet w ksiazce "Nos swoje dziecko"
    choc parametry uzyskiwane za pomoca np. szelek pavlika to 50-55st przy kacie zgiecia 100-110st
    reszta to moje konsultacje z ortopeda i fizjoterapeutami po przypadku dziecka, ktore musialo miec szelki na sobie non stop
    i musiala istniec mozliwosc zawiazania dziecka w aparacie
    w przypadku "szerszych" wiazan nie bylo to mozliwe
    GAJENKA-23.12.08

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Optymalne odwiedzenie nozek, jest podane nawet w ksiazce "Nos swoje dziecko"
    A mozesz mi napisac, czyje badania i z ktorego roku sa tam zacytowane, bo nie mam akurat ksiazki pod reka?
    Rosass, a powiedz mi, w jaki sposob liczysz kat rozwarcia?
    Dzieki jeszcze raz
    Kasia z Chustomanii *

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

kąt rozwarcia liczy się od kolanka do kolanka, na oko widać ile to jest 90st a ile 60st itd. Ja nigdy nie mierzyłam z metrem nie o to chyba chodzi aby było idealnie co do mm ale ważne jest aby dziecku małemu nie robić w wiązaniu rozjechanych nóżek, naciągając ścięgna na udach tym samym. Coraz więcej fizjoterapeutów mówi o tym, ze dzieci noszone w chustach(nieprawidłowo oczywiście) maja problem z tymi ścięgnami.

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Dziewczyny, ale przeciez to nie jest tak - idealne ulozenie nozek to teoria. Srednia wartosc to srednia wartosc, a naturalny rozrzut jest bardzo duzy, wystarczy nie tylko na ten temat poczytac, ale poobserwowac dzieci na warsztatach czy konsultacjach, i to wcale nie w chuscie! Kazdy rodzic jest inny, kazde dziecko jest inne - nie zawiazecie zawsze takiego samego kangura/kieszonki/plecaka z katami zgodnymi z wytycznymi, jakie dostalyscie. Nie mowiac juz o tym, ze takie rozpiski "kieszonka tyle i tyle, kangur tyle i tyle, plecak tyle i tyle" po prostu nie istnieja. To tak, jakbym powiedziala, ze ma byc tak, bo tak, bo wyliczylam to cyrklem czy katomierzem na zawiazanej w chuscie lalce. Przeciez nawet lalka lalce bylaby nierowna

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    kąt rozwarcia liczy się od kolanka do kolanka, na oko widać ile to jest 90st a ile 60st itd.
    Wlasnie sie chcialam dowiedziec, jak dziewczyny liczycie katy - skad Wam wychodzi to magiczne 60 stopni? Kata odwiedzenia nijak nie liczy sie od kolanka do kolanka, tak samo jak kata podgiecia nozek nie liczymy miedzy udkiem a lydka, jak to bylo powyzej!

I jeszcze jedno - Rossas powolalas sie na ksiazke, mowiac, ze nawet tam sa podane katy. Ok, tylko ze przy okazji zacytowane sa badania, ktorych nie wygooglasz, chocbys chciala. W 1996 roku ten naukowiec po prostu juz nie zyl.
    Kasia z Chustomanii *

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

60 stopni między nóżkami to bardzo mało. Nie wiem czy nawet sobie potrafię wyobrazić wiązanie utrzymujące ten kąt. No może gdyby mama miałą rozmiar 32, a dziecko było duże? Chyba tylko wtedy.
    A kąt między łydką z udkiem 90-120 to prawie wyprostowana noga! Aż mnie wszystko boli jak to czytam!
    No chyba że ja ani trochę nie rozumiem jak Wy to mierzycie, co bardzo prawdopodobne jest.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Polecam serdzecznie poczytanie literatury w temacie
    nie tylko google sa zrodlem informacji i nie wszystkie badania sa w internecie publikowane.
    Ksiazka o ktorej wspomnialam odnosi sie do badan 4 osob
    i sa tam rysunki na ktorych wszystko jest widoczne.
    Mysle ze w tym konkretnym watku to by bylo na tyle
    Bo Osoba ktora go zalozyla, raczej wnioski dla siebie juz z niego wyciagnela
    GAJENKA-23.12.08

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Hej, nie oburzaj sie, rosass, bardzo Cie prosze! Przeciez i Tobie i mnie chodzi o rzetelnosc, zeby biednych matek nienawyklych do geometrii w zyciu codziennym nie straszyc chusta i konsekwencjami jej uzycia. Dlatego uwazam, ze ta rozmowa, mimo ze OT jest bardzo cenna, bo przy okazji mozemy wyjasnic pare rzeczy (a dziewczyny sie juz faktycznie pytaja, jak to z tymi katami jest).

Polecam serdzecznie poczytanie literatury w temacie
    nie tylko google sa zrodlem informacji i nie wszystkie badania sa w internecie publikowane.

No wlasnie w tym sek, ze czytam Nie zdarzylo mi sie nigdy zacytowac czegos, czego nie mialam w rece, wiec wspomniane artykuly/ksiazki mam przed soba. Stad wiem, skad mogl sie wziac ten blad w dacie podanej w ksiazce "Nos swoje dziecko”. Zacytowana jest tam Kirkilionis cytujaca Büschelbergera, tyle ze cytat jest wziety nie z oryginalu (Kilkilionis), a ze strony Didymosa. Zreszta sama praca doktorska Kirkilionis (a to wlasnie z niej jest cytat) ma zupełnie inny tytul niż podany przez autorke. Dlatego pisalam o Googlu. Ale to jest juz totalny OT.

Powiem Ci, skad sie wzielo moje zdziwienie i wymiana naszych pw kilka dni temu: nie wiem, dlaczego podajecie konkretne wartosci katow - w kieszonce, kangurku, plecaku, kandze ? Czy Waszym zdaniem da sie je wymierzyc? I jak wlasciwie je mierzycie, bo przeciez nie wg. literatury, skoro podajesz "optymalne odwiedzenie nozek to 60 stopni"? Naprawde jestem ciekawa. Mam nadzieje, ze nie jest to zdradzanie tajemnic

Ksiazka o ktorej wspomnialam odnosi sie do badan 4 osob
    i sa tam rysunki na ktorych wszystko jest widoczne.

Masz na mysli te rysunki?

http://flic.kr/p/8QvvRU

Ostatnio edytowane przez Kasia ; 03-11-2010 o 18:01 Powód: czcionki sie rozjechaly
    Kasia z Chustomanii *

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    kąt rozwarcia liczy się od kolanka do kolanka, na oko widać ile to jest 90st a ile 60st itd. Ja nigdy nie mierzyłam z metrem nie o to chyba chodzi aby było idealnie co do mm ale ważne jest aby dziecku małemu nie robić w wiązaniu rozjechanych nóżek, naciągając ścięgna na udach tym samym. Coraz więcej fizjoterapeutów mówi o tym, ze dzieci noszone w chustach(nieprawidłowo oczywiście) maja problem z tymi ścięgnami.
    z jakimi ścięgnami?? w sensie w jakim kontekście??

A'propos ścięgien, to moja córka w wieku 6ciu lat robi genialny szpagat, ale musiała do tego zacząć ćwiczyć gimnastykę artystyczną, więc to chyba nie o ścięgna chodzi a i młodszy syn próbuje, ale mimo, że noszony w okresie od 6 miesięcy - do roku życia głównie w plecaku z krzyżem, to mu szpagat kompletnie nie wychodzi.. co prawda wini za to swoje męskie przyrodzenie, no ale odwiedzenie nóg ma zbyt słabe. ...

a na serio.. Ja też jestem ciekawa czemu ten plecak z krzyżem nie może być dla mniejszych dzieci. Ułożenie nóżek jest idealne ( jak w kieszonce), a mówienie o kątach mierzonych na lalkach mnie nie przekonuje. Podane wyżej kąty odnoszą się do noworodków ( a dokładniej to nie chcecie wiedzieć na czym były prowadzone owe cytowane - w dodatku nie do końca prawidłowo - badania, bo to bardzo smutna historia, ale nie do końca wiarygodna badawczo, jeżeli chodzi o zdrowe dzieci, co sami autorzy w teście przyznali o ile mnie pamięć nie myli). Jeżeli się postudiuje literaturę, poobserwuje dzieci na warsztatach czy po prostu znajome dzieci i pogada się z fizjoterapeutami, położnymi, czy kimkolwiek, kto na stałe ma kontakt z noworodkami i niemowlakami mniejszymi, to można zauważyć łatwo, że te kąty to fikcja. nie ma normy dla "wszystkich dzieci". To tak jakby powiedzieć, że każde dziecko, które się urodzi będzie umiało się przyssać do piersi, albo że każdy noworodek układa swoje ciało do snu w tą samą stronę. Przecież tak nie jest. Stąd mierzenie kątów nie ma najmniejszego sensu, bo wiele zależy od budowy ciała rodzica, oraz od właściwości, umiejętności i potrzeb danego niemowlęcia.
    Ostatnio edytowane przez Kanga ; 04-11-2010 o 23:11

Domyślnie

mogę prosić o zdjęcie plecaczka hanti??

a co do naszego noszenia to jak mały był jeszcze mały ( ale pięknie napisane ) to wolałam plecak z krzyżem( miałam wrażenie że lepiej podtrzymuje małego, aktualnie wolę prosty... jest starszy i właściwie sam na plecach się trzyma... i odziwo nigdy w plecaku rączek nie wyciąga.... to ci pieszczoch i przytulak . pragnę wspomnieć że ma prawie 3 latka
    mama Filipka 31.01.2008r.
    http://mamenababy.blogspot.com/

Chustomanka Awatar agnieszkazd
    Miejscowość
    Wieś podwarszawska Halinow
    Małgosia 01.05.2007, Dzieciątko (*) 08.2009, Joasia 09.07.2010

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    z jakimi ścięgnami??

Aga, tez chetnie dowiedzialabym sie o nazwe sciegien wspominanych przez Brikole. Bardziej jednak zalezy mi na odpowiedzi na pytanie o sposob liczenia katow i dlaczego dziewczyny podaja konkretne wartosci, ale jak rozumiem zapanowala zmowa milczenia i juz sie tego nie dowiemy Chcialam od razu wyjasnic, dlaczego tak nalegam na odpowiedz - skoro z katami mamy tak rozbiezne poglady (korzystajac zakladam z tych samych niemieckojezycznych zrodel, zreszta szefowa ClauWi bierze udzial w trageschulowych konferencjach naukowych), to jak sie to ma do np. utrzymywania, ze w kangurku pozycja dziecka jest bardziej prawidlowa, bo kieszonka splaszcza plecki i "nic sie z tym nie da zrobic, bo to wiazanie tak ma"?

Siegnelam do wypowiedzi ClauWianki, robiacej szkolenia dla doradcow wymiennie z szefowa szkoly. Tekst jest zamieszczony w niemieckiej wersji na forum Stillen-und-Tragen:

"Aby optymalnie wspierac rozwoj stawow biodrowych, niemowle z natury przyjmuje idealna pozycje, w ktorej nozki sa podciagniete do kata rzedu ok. 100-110 stopni (kat od uda do pionu - kolanka dziecka powinny sie znajdowac na wysokosci jego pepka) i rownoczesnie nozki powinny byc rozsuniete pod katem okolo 60 stopni u noworodka i 90 u starszych dzieci (kat miedzy udami)."

Tyle ze nie jest to prawda
    Kasia z Chustomanii *

Uprawnienia umieszczania postów