Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Niuanse w mietkach

Chustoholiczka Awatar Pomarańcza
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Niuanse w mietkach

Chcę kupić pierwsze mei tai i tu zaczynają się schody. Naoglądałam się na blogach szyjących mam rozmaitych nosideł i już sama głupieję...
    Pytań mam coraz więcej:

- czy lepszy będzie panel prosty, czy wcięty po bokach?

- panel z zakładkami na pupę, czy bez?

- u góry zwykły kapturek, kapturek płaski marszczony po bokach, czy tylko wysoka "stójka"?

- czy materiał na pasy ma znaczenie (bawełna, len, sztruks)? Podoba mi się najbardziej sztruks - ale to się nie uciąga? Nie wyciera?

- pasy naramienne wszyte pod kątem, czy prosto?

- jak czyścicie swoje mt? Można je prać?

Dziecko ma obecnie 7 miesięcy, 8kg wagi. Pomóżcie, bo zwariuję i nic nie kupię...
    Moje chłopaki :
    Mały - 25.04.14, Duży - 12.10.12
    Zapraszam do mnie: http://www.chusty.info/forum/showthr...BCno%C5%9Bci-)

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

wszystko zależy od upodobań noszących..
    Najlepiej poumawiaj się z dzewczynami na pomacanie różności i wtedy zobaczysz co Ci pasuje

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Przymierzałąm już dwa i niewiele mi się rozjasniło - jednen mietek był zupełnie nowy (od Pani Olo), drugi używany (od Pathi) i wydawało mi się, że ten drugi był mniej pancerny, pasy były mieksze, chyba mniej wypełnione. Możliwe jednak, że to przez zużycie - jakoś się ubiły, czy coś. Jeden miał kapturek taki płaski, marszczony po bokach z troczkami.
    Po dziś dzień nie wiem, po co ten kapturek tam był, do czego to służy?

A co do wygody - nie da się tego jakoś specjalnie ocenić po 10 minutach, stąd moja prośba o opinie mam, które noszą w mei tai dłużej.
    Moje chłopaki :

Chustopróchno Awatar PchlePsotki

Domyślnie

Kapturek jest dla śpiocha,żeby głowa nie latała albo jak żar z nieba sie leje.
    ja miałam tylko Marta-lowe z pasami z sztruksu i było boskie, czterolatke nawet w nim tachałam.
    Ja miałam z stójką wywijaną,boki podcięte, pasy wszyste na ukos,mocno wypełnione gabka tapicerska. Jak na mnie pasy mogłyby byc węższe o jakieś 2 cm ale ja pigmej na obcasach i jestem wąska w ramionach,a tak pozatym to nosił bosko.
    Blog,
    Aniołek Sierpień 2022,Aniołek Kwiecień 2022,Aniołek Październik 2021,Asiulek 1.02.2013 ,Aniołek grudzień 2008, Natulek 13.08.2006

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pomarańcza Zobacz posta
    Przymierzałąm już dwa i niewiele mi się rozjasniło - jednen mietek był zupełnie nowy (od Pani Olo), drugi używany (od Pathi) i wydawało mi się, że ten drugi był mniej pancerny, pasy były mieksze, chyba mniej wypełnione. Możliwe jednak, że to przez zużycie - jakoś się ubiły, czy coś. Jeden miał kapturek taki płaski, marszczony po bokach z troczkami.
    Po dziś dzień nie wiem, po co ten kapturek tam był, do czego to służy?

A co do wygody - nie da się tego jakoś specjalnie ocenić po 10 minutach, stąd moja prośba o opinie mam, które noszą w mei tai dłużej.
    też z kapturka nigny nie korzystałam także fajnie jest jak jest opcja odpinania i pozostawienia w domu
    A brałaś pod uwagę chustoMT?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

jak dla mnie tylko sztruks, panel wcięty (masz wtedy w praktyce nosidło dwurozmiarowe - jak podwiniesz panel - na mniejsze dziecko, jak odwiniesz - większe)
    mam nosidło Pathi i ono od nowości jest miękkie
    pasy naramienne wg mnie pod kątem
    a kapturek mam, ale nigdy nie użyłam, ale my nosimy głównie z przodu i zwykle mam czapkę, jak dziecko śpi to głowa mu nie lata (z przodu, na plecach może być inaczej)

z uwag: jeśli nosić będzie osoba wysoka to polecam zamówić nieco dłuższe pasy, przedłużone o 10-15 cm

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Spróbuję pomóc

- czy lepszy będzie panel prosty, czy wcięty po bokach?
    odp.- w zasadzie nie ma to większego znaczenia o ile mt masz już na duże dziecko, jeśli ma rosnąć wraz z dzieckiem lepiej podcięty bo daje Ci to możliwość przy maluszku zawiązania z podwiniętym pasem dolnym, wtedy panel skraca się o szerokość pasa a nóżki maluszka wychodzą w tym węższym miejscu.

- panel z zakładkami na pupę, czy bez?
    odp. nie nosiłam z zakładkami ale od klientek wiem że to bardzo wygodna opcja tyle że mt musi być wtedy dobrze dopasowane rozmiarowo i może starczyć na krócej

- u góry zwykły kapturek, kapturek płaski marszczony po bokach, czy tylko wysoka "stójka"?
    odp.- kwestia upodobań. Zwykły kapturek ma funkcję tak naprawdę takiego zwykłego kapturka od ubrania czyli chroni przed pogodą ale średnio przytrzyma główkę podczas spania.

Płaski kapturek oprócz tego że chroni może też przytrzymać główkę, to coś w rodzaju przedłużenia zagłówka.
    Fota poglądowa (nie wiem czy mogę swoje jeśli nie to proszę moda o wywalenie)

ale UWAGA są dzieci które...nie tolerują kapturków. Ja miałam taki egzemplarz. Darła się w niebogłosy za każdym razem kiedy próbowałam jej założyć kapturek.
    Ale dobrze mieć jednak coś co podtrzyma główkę podczas spania.
    Spanie bez podtrzymania wygląda tak

A z podwiązywanym zagłówkiem tak:

- czy materiał na pasy ma znaczenie (bawełna, len, sztruks)? Podoba mi się najbardziej sztruks - ale to się nie uciąga? Nie wyciera?
    odp.-Kwestia upodobań. Nic mi się nigdy nie wytarło a miałam kilka mt

- pasy naramienne wszyte pod kątem, czy prosto?
    odp.- ja osobiście wolę pod kątem wtedy z założenia panel układa się tak że zostaje mała przestrzeń dla dziecka, z wszystkimi prosto miałam wrażenie że ktoś z całej siły przykleił dziecko do mnie ale to moje subiektywne zdanie

- jak czyścicie swoje mt? Można je prać?

odp.- zależy z czego jest zrobiony. Zazwyczaj mt to połączenie wielu tkanin z których część w toważystwie innych może się różnie zachowywać podczas prania (np.farbować) Dla własnego bezpieczeństwa większość szyjących powie aby czyścić chemicznie ja na własną odpowiedzialność swoje prałam na delikatnym w pralce

Chustopróchno Awatar PchlePsotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta-la Zobacz posta

ja je prałam w programie na wełne i nic się z nim nie stało, później jeszcze ktos z forum uzywał.
    Blog,
    Aniołek Sierpień 2022,Aniołek Kwiecień 2022,Aniołek Październik 2021,Asiulek 1.02.2013 ,Aniołek grudzień 2008, Natulek 13.08.2006

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Ja nawet prałam czarne z białymi aplikacjami i nic się nie stało ale dla własnego bezpieczeństwa wolę mieć spokojną głowę i odradzam Myślę że np przy takich domkach gdzie są skrawki w różnych kolorach w tym czerwonym mogłoby coś puścić.

Chusteryczka Awatar Ire
    Miejscowość
    Kraków NH, Suwalszczyzna zawsze :)

Domyślnie

Mam Mt Pathi wcześniej miałam jakieś inne... Porównując zdecydowanie wolę wcięty panel i skośne pasy. Ładniej się układa panel na dziecku a pasy na moich ramionach. Pasy mam sztruksowe i po około 8 miesiącach intensywnego używania nic się nie wytarło.
    od 20.09.2011 pomagam Miłoszowi poznawać świat ))
    od 16.06.2015 szczęścia rodzinnego jeszcze więcej z Lidią :*
    od 08.05.2018 pełnia szczęścia- dołączył do nas Aleksander <3

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ire Zobacz posta
    Mam Mt Pathi wcześniej miałam jakieś inne... Porównując zdecydowanie wolę wcięty panel i skośne pasy. Ładniej się układa panel na dziecku a pasy na moich ramionach. Pasy mam sztruksowe i po około 8 miesiącach intensywnego używania nic się nie wytarło.
    Mi sie sztruksowe pasy powycieraly,ale pewnie to temu moje nosidlo nie jest juz pierwszej mlodosci.Mam z kolei tez bawelniane,bez wypelnionego pasa biodrowego i nosi super,powiedzialabym ze nosi mi sie w nim lepiej te moje 10kg niz w sztruksowym
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez farfallina_07 Zobacz posta
    Mi sie sztruksowe pasy powycieraly,ale pewnie to temu moje nosidlo nie jest juz pierwszej mlodosci.Mam z kolei tez bawelniane,bez wypelnionego pasa biodrowego i nosi super,powiedzialabym ze nosi mi sie w nim lepiej te moje 10kg niz w sztruksowym
    Trzeba też zaznaczyć że nie ma jednego rodzaju bawełny i jednego rodzaju sztruksu które potrafią być bardzo różne. No i to bardzo indywidualna sprawa. ja tak jak Ty miałam jak młoda była mała,miała ponad rok ale takie 2-3 letnie dziecię już o wiele wygodniej nosiło mi się w sztruksie i sama nie pojmuję w czym rzecz

Chustonoszka
    Miejscowość
    Bydgoszcz/Ballymena UK

Domyślnie Mam pytanie do marta-la

Chciałabym zamówić u Ciebie nosidło. Jak to zrobić? Czy jest taka możliwość? Jakie są terminy?

Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olusiowa Zobacz posta
    Chciałabym zamówić u Ciebie nosidło. Jak to zrobić? Czy jest taka możliwość? Jakie są terminy?
    Niestety nie mogę odpowiadać na komercyjne pytania poza odpowiednim wątkiem. Zapraszam na pw. Jest też odpowiedni wątek w dziale Reklama

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dzięki dziewczyny, dzięki wam już trochę więcej wiem
    Moje chłopaki :

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego wątku a moje pytanie można podpiać pod niuanse . Zakupiłam niedawno MT na bazarku i robię podchody do wiązania szukam filmiku który by dobrze to dozwierciedlał i jak narazie po obejrzeniu tego
    http://www.youtube.com/watch?v=SZIOnSEKqyc

nasuwa mi się pytanie - czy dziecko nie ma za nisko nóżek? Mam wpojone że kolanka mają być na wysokości pępka w tzw żabkę.
    Ale jak wkładam swojego klocka w MT to właśnie wygląda podobnie jak na filmiku i boje się uginać mu nóżki

Uprawnienia umieszczania postów