Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: opowiedzcie o welnianych gatkach, pls

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie opowiedzcie o welnianych gatkach, pls

1. gdzie kupic? widze tylko u ani ekobaby. i tych,m co mnie ineteresuja, nie ma. n. szortow babyidea XL.

2. jakie firmy jak trzymaja rozmiarowke. kupowac wybrany rozmiar czy wieksze?

3. jak to dziala? kuracja lanolinowa ma sprawic, ze mocz w nie nie wsiaka. co ile sie je zmienia? dwa razy dziennie? czesciej?

4. co do srodka, to ogarniam. wszystko

co warto wiedziec jeszcze? zanim sie zacznie uzywac?

sa piekne.
    chce ich bardzo.

Guest

Domyślnie Re: opowiedzcie o welnianych gatkach, pls

ha!
    nie wiedziałam, że PRAWIE będę się mądrzyć.
    kupiłam takie: http://pieluszkarnia.pl/index.php?p324, ... ciagaczami
    wiem o nich tyle, że nie zajmują dużo miejsca na półeczce
    poza tym reszta w opisie
    śliczne są.
    zamierzamy wypróbować niebawem.

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

1. ja kupiłam u Ani
    2. kupiłam rozmiar taki w sam raz na teraz (M chyba) i jest ok. myslę, że większe są bez sensu. My używamy gatki+wkładka (różne:mikrofibra, bambus, konopie, ręczniczki Ikea). Gdyby majtasy były zbyt duże wkładka przesuwałaby się, a tak jest w miarę ok.-w miarę, bo Młody śmiga jak szalony
    3.przed pierwszym uzyciem wymoczyłam przez noc w lanolinie. trzymają dobrze. zmieniasz tylko to co w środku jest mokre. gatki do używania na okrągło aż Ci zaczną źle pachnieć

są faktycznie śliczne. mamy szorty babyidea (granatowe)
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=40&id=55&ec=1
    -są naprawdę super!!! zamiast spodni jest w nich niesamowicie cieplutko. są niesmowicie milusie (zwłaszcza jak sobie w chuście podróżujemy)
    i gatki storchenkinder (czerwone )
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=9&id=64&ec=1
    na cieplejsze dni + spodnie + skarpety po domu

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

pasjo, sa przezabawne!

ale prac co 7-10 dni. kuszace.

calineczko, czy jakos tak wlasnie zaczynaja zle pachniec?
    i jak szorty zamiast spodni? po domu? czy wiosna po dworze tez?

to stosowny gac na lato?

Chustonówka

szorty, w sensie te legginsy jak najbardziej zamiast spodni. Taki spodnio-otulacz
    A ja mam pytanie- jeśli stosujecie do nich wkładki przeróżne i jest ok,to tetra złożona w prostokąt też się nie przesunie, rozumiem?

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

nie przesunie, ale rozmiar musi byc dopasowany,.
    z doświadczenia mi wynika,że gatki np. do 12 miesiaca będą jeszcze parę ładnych miesięcy dobre.co w sumie jest ok, ale jesli jesteś na początku rozmiarówki pasującej to gatki będą ciut za duże (np. gatki od 12 do 24 miesiaca życia,a dziecko ma 12 miesięcy=gatki lekko za luźne,duże znaczenie ma tez budowa ciała dziecka).
    szorty babyidea są rewelacyjne.
    wełne zmieniamy jak przecieka albo jak smierdzi.
    lanolina uszczelnia i utrzymuje w dobrym stanie wełnę.
    akurat mam babyidea XL i albo się ich pozbędę,albo wymienie na mniejsze, albo je zmniejszę sama, bo dla Marii za duże w pasie i pupie.

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

My tez mamy szorciki babyidea. Od dzisiaj juz dwie pary , bo wlasnie zolte nam doszly. Od dluzszego czasu uzywamy granatowych jako zwyklych spodenek i sa to dla nas chyba najlepsze spodenki ze wszystkich jakie posiadamy. Niestety rozmiarowo chyba jednak troche za duze mamy, bo z sama tetra badz wkladka lekko opadaja, ale za to z formowanka idealne. Czesto tez stosujemy jako zwykle spodnie na kieszonki, bo wiekszosc innych spodenek ich nie miesci, a do tego maja podwyzszony stan i malemu nic nigdzie nie podwiewa. Mamy tez gatki storchenkinder niebieskie i te z kolei juz fajnie trzymaja tetre, przynjamniej zaraz po praniu, zanim sie nie rozciagna za bardzo... Ogolnie welna u nas na wielki plus. To taki super naturalny wariant i wiem, ze dziecku w tym najwygodniej i najprzewiewniej. Niestety u nas w nocy sie nie sprawdzaja gatki storchenkinder- za duze przecieki . Czy ktoras z Was ma porownanie z gatkami disana? Czy te lepiej trzymaja w nocy? - Zdaje się, ze u nas przecieki byly przy nogawkach albo po bokach, tam gdzie jest jedna warstwa welny...

Chustonoszka
    Miejscowość
    60N 1W

kupiłam taką:
    http://cgi.ebay.co.uk/Blue-Wool-Nappy-C ... dZViewItem
    Jest świetna, tylko trzeba ją dobrze zawiązać, bo to one size.
    I taką:
    http://www.cuddlebabes.co.uk/disana-mer ... 555-0.html
    Ale ta to musi jeszcze raz chyba przejść lanolinowanie... Jakaś bardziej wilgotna niż tamta się robi po nocy.

A, zauważyłam, że te same gatki zalinkowała Pasja.
    Tylko martwi mnie, że pieluszka przyjmuje kolor od nich. Żałuję, że nie kupiłam białych.

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

polecam kupowanie rozmiaru wynikającego z opisu - wiek dziecka.
    storchenkinder robi sporą "pupę", ale dosyć wąskie są przy nóżkach- ściągacze mają zatrzymać ewentualne wycieki. mój alex rozmair m nosi od 6 miesiąca- teraz ma 20 .
    babyidea ma dużą rozmiarówkę.
    storchenkinder to typowe szorty, babyidea sięga przed kolanko.
    babyidea ma wysoki stan, podobnie jak wiele spodenek bawełnianych z h&m. daje to super ochronę brzuszka i nerek no i jak dziecko nosi bluzeczki na zewnątrz to plecki nie marzną.

szorty i jedne i drugie moim zdaniem nie nadają się na noc: przyczyna jest prosta: duży i stały nacisk na pieluszkę. to samo dotyczy podróży w foteliku samochodowym.

na noc z wełny na pewno sprawdzi się otulacz wolwikkel amsterdam. po kilku kuracjach lanolinowych jest pancerny

testowałam jeszcze nowy otulacz wełniany swaddlebees, który niestety mi się nie sprawdza. ciągle julka przesikuje go przy nózkach. a cena, lepiej nie mówić...

to chyba tyle moich spostrzeżeń.

acha, na temat kuracji lanolinowej było sporo wątków, ja też niedawno pisałam jak to robię.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów