Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: W co ubrać dziecko do MT na kurtkę?

Chustofanka Awatar olivka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie W co ubrać dziecko do MT na kurtkę?

Wiem, że temat ubioru wraca jak bumerang pewnie co sezon... Więc jeśli było to mnie przekierujcie proszę, bo nie mogę znaleźć.

Szykuję się powoli (na razie tylko psychicznie i logistycznie ) do zarzucenia dziecka na plecy w MT. Na moją kurtkę. I stanełam przed dylematem, bo nie wiem, jak to dziecko mam ubrać - do tej pory nosiłam tylko pod kurtką z przodu.

Czy mogę zawiązać MT na swoją kurtkę wiosenną nieśliską i jakąś ortalionową = śliską kurteczkę Bąbla? Mam dla Bąbla taki kombinezon welurowy dwuczęściowy, wiosenny, ale boję się, że w wietrznym Gdańsku dzieciaka mi w nim na wylot przewieje. W spodniach welurowych + getrach przeżyje chyba, ale kurteczkę samą bym mu jakąś przeciwwiatrową założyła, tylko nie wiem, czy da się na coś takiego zawiązać MT? Boję się, że mi sie będzie ślizgał w tej kurtce podczas wiązania i w ogóle nie wiem, jak mam go zamotać na dwuczęściowy ubiór, żeby nie skończył z gołymi nerkami - do tej pory motałam tylko na jednoczęściowe pajacyki... Kupiłabym mu jednoczęściowy kombinezon jakiś, gdyby nie to, że ortalionowy zły, bo ciężko zawiązać, a nieortalionowy zły, bo przewiewa

Wdzięczna będę za dobre rady

www.kamome.eu - moje pluszaki

Chusteryczka Awatar andziulindzia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Re: W co ubrać dziecko do MT na kurtkę?

Nosząc na kurtce (wszystko jedno czy w MT czy w chuście) trzeba malucha ubrać tak jakby miało biegać luzem lub tak jakby było ubrane do wózka bez przykrywania kocykiem.

andzia
    Moje ulubione ekoforum

tylko nudne kobiety mają nieskazitelne czyste domy

Miejscowość
    Gdańsk

OK, dzięki za podpowiedź. To pozostaje pytanie, czy dam radę zamotać go w MT na jego śliskie ubranko? Bo jakbym miała go ubierać jak do wózka bez przykrycia, to byłoby to coś ortalionowego.

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Ja młodego w miętku noszę w kurtce ortalionowej, także z powodu wiatru. Nic złego się nie dzieje, gorzej by było jeśli jeszcze Twoja kurtka byłaby śliska ale tak to problemu nie ma. Zresztą wydaje mi się, że rodzaj kurtki większe znaczenia ma przy chuście bo tam pracuje większa część materiały niż przy MT.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Miejscowość
    Gdańsk

O, dzięki, rebelka, taka informacja mi się bardzo podoba

Chusteryczka Awatar rzezuchama
    Miejscowość
    Kraków

Tak jak pisze Andzia - dzieć ubrany normalnie jakby miał biegać sam. Całą zimę noszę Stacha na plecach (w MT i AP) - moja kurtka śliska, jego kombinezon lekko szorstki. Kombinezony/kurtki są też z nieśliskich "ortalionów" - nieprzewiewnych materiałów.
    IMO najlepsze są kombinezony, bo wszelkie kurtki się podwijają i samemu ciężko zniwelować "buły" - nawet jak ma zakryte nerki, to ma wielka bulę na brzuchu i pewnie nie jest mu wygodnie. Tylko jak kombinezon jest ze stópkami, trzeba zwrócić uwagę na rozmiar, żeby żaby nie ściągał w dół.
    Marta, mama Stasia - 2007 i Józina - 2010
    Stasiek poleca
    Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego w słowa. Julian Tuwim

Uprawnienia umieszczania postów