Pokaż wyniki od 1 do 20 z 56

Wątek: dziwna kieszonka

Mieszany widok

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna Nogajska Zobacz posta
    Pomijając bezpieczeństwo, to bardzo źle wpływa na rotację nóżek- kolanka są ściągane do środka. Dla mnie niedopuszczalne w tym wykonaniu poprowadzenie przez nóżki.
    Powodzenia w rehabilitacji kolan koślawych...
    Mogłabyś to jakoś dokładniej wytłumaczyć? Nie widzę możliwości jak takie skręcenie chusty miałoby inaczej ściągać kolana do środka niż skrzyżowanie chusty. Ja skręcam tak chustę w plecaku i z tego co widzę po nogach mojej córki, nacisk chusty na boki nóżek jest mniejszy niż przy skrzyżowanych połach.

Pomijam bezpieczeństwo: w kangurze jest podwójny węzeł pod pupą, a tutaj tylko twist. Wychodzące z wiązania dziecko mówi samo za siebie Duże sprężynowanie chusty.
    Wydawało mi się, ale proszę mnie poprawić bo nie wiążę kangura, że dziecko ma się opierać na całej szerokości chusty, a nie na węźle pod pupą (?)

Nie zauważyłam również żadnego sprężynowania chust, których używam, ale jak mówiłam już wyżej - skręcam chustę tylko w plecaku, z przodu nie noszę.

Chustomanka Awatar Nima
    Miejscowość
    częstochowa

Domyślnie

o kuczę... przekierowała mnie na ten temat Inka (dziękuję!), bo też nosiłam zawsze z twistem...ale nigdy nie dopuszczałam,żeby hmmm córka "siadała" na tym twiście, tylko "podciągałam" nim pupę,przyciągałam go do siebie bardzo. ( bardzo ciężko to wytłumaczyć ) i też nie zauażyłam,żeby mi chusta sprężynowała, bo też zawsze o to staram się zadbać,żeby mocno otulała. ech...

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Ja może pokażę dwa zdjęcia, żeby zilustrować moje pytanie dokładniej.
    Tutaj bez skręcenia:

A tutaj chusta skręcona pod pupą:

Być może nie zauważam tego problemu ściągniętych kolan, bo kolana córki wypadają mi w talii? Mam 65 cm w talii - Hela raczej obejmuje mnie nogami niż rozpłaszcza się o moje plecy.

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Niestety,a le nie wytłumaczę mechaniki pracy chusty wirtualnie Musiałabym stać przed Wami z chustą.

Po pierwsze plecak prosty i kieszonka to zupełnie od siebie różne dwa wiązania pod względem przebiegu chusty. Jeśli chusta ma inny przebieg to automatycznie będzie zupełnie inny rozkład sił.

Nie rozumiem Twojego odniesienia do kangurka?

W plecaku prostym, podobnie jak w kieszonce polecam rodzicom, aby zerknęli po zawiązaniu czy nóżki są prawidłowo zrotowane. Bo prowadząc pasy do tyłu i krzyżując je istnieje również możliwość zrotowania nóżek do środka. Czyli nie tyle chusta, czy wiązanie je rotuje, ale rodzic podczas przeprowadzania chusty i krzyżowania jej.

Różnica między dwoma zdjęciami plecakowymi jest dla mnie podstawowa: na tym pierwszym gdzie masz tylko skrzyżowanie chusta pięknie chowa się pod pupą dziecka wspomagając podwinięcie miednicy. Widać, że nóżki są odprężone, a przede wszystkim odcinek szyjny kręgosłupa i obręcz barkowa.
    Na zdjęciu z twistem ciało dziecka układa się zupełnie inaczej- widzisz to? Nóżki stymulowane są do wyprostu (myślę, że tu jest bardziej stymulacja do nadmiernej rotacji zewnętrznej, inaczej niż w kieszonce). Głównie jednak zmiana w ułożeniu twojego dziecka spowodowana jest inną pozycją miednicy.
    Nie twierdzę, że jest to jakaś masakra itd. ale na pierwszym zdjęciu widać zrelaksowane dziecko Przez to, że mała jest bardziej wyprostowana w górnej części kręgosłupa, Ty masz też inny układ ciała.

Nie chodziło mi też o dociskanie nóżek do rodzica, bo praktycznie w żadnym wiązaniu tak się nie dzieje, gdyż mamy łuki żebrowe i koło kolanek zawsze pod połą jest "dziura". Jedynie gdzie ten docisk może wystąpić to gdy plecak prosty jest za płytki i dziecko jest niesione na samych skręconych połach.

Nie mogąc pokazać fizycznie wiązania, mogę Wam jedynie powiedzieć, że w kieszonce poły na twiście o wiele mocniej pracują niż na klasycznym skrzyżowaniu. Skrzyżowanie przylega ciasno do rodzica, który przejmuje (dla niego niestety) ciężar dziecka na siebie. W twiscie to przeniesienie jest minimalne, dlatego mówię o sprężynowaniu.

Mnie dosyć pasjonuje kwestia mechaniki chusty związana z jej przebiegiem w poszczególnych wiązaniach Analizuję bardzo szczegółowo rozkład sił. Potrzebne mi jest to szczególnie do pracy z wcześniakami i dziećmi z zaburzeniami rozwoju- często wystarczy zmienić wysokość węzła i dziecko inaczej buduje się mięśniowo
    Ostatnio edytowane przez Anna Nogajska ; 02-07-2013 o 14:32
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

ja przepraszam, ja muszę - FatalFuchsia, co to za chusta jest na pierwszym zdjęciu?

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    ja przepraszam, ja muszę - FatalFuchsia, co to za chusta jest na pierwszym zdjęciu?
    Nie wiem jaka, ale Mi: to Twoje kolory

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

[...]Mnie dosyć pasjonuje kwestia mechaniki chusty związana z jej przebiegiem w poszczególnych wiązaniach Analizuję bardzo szczegółowo rozkład sił. Potrzebne mi jest to szczególnie do pracy z wcześniakami i dziećmi z zaburzeniami rozwoju- często wystarczy zmienić wysokość węzła i dziecko inaczej buduje się mięśniowo
    To są NIEZWYKLE ciekawe kwestie!
    Dodam od siebie jedynie tyle, że z moich własnych obserwacji wynika, że im prostsze rozwiązania (czyt. wiązania ), tym lepsze i łatwiejsze do korekty, gdy dziecię jest już w środku.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Dodam od siebie jedynie tyle, że z moich własnych obserwacji wynika, że im prostsze rozwiązania (czyt. wiązania ), tym lepsze i łatwiejsze do korekty, gdy dziecię jest już w środku.
    się zgadzam po całości!
    dlatego tak lubię kangu i prosty

Nie wiem jaka, ale Mi: to Twoje kolory
    nołaśnie!

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Różnica między dwoma zdjęciami plecakowymi jest dla mnie podstawowa: na tym pierwszym gdzie masz tylko skrzyżowanie chusta pięknie chowa się pod pupą dziecka wspomagając podwinięcie miednicy. Widać, że nóżki są odprężone, a przede wszystkim odcinek szyjny kręgosłupa i obręcz barkowa.
    Na zdjęciu z twistem ciało dziecka układa się zupełnie inaczej- widzisz to? Nóżki stymulowane są do wyprostu (myślę, że tu jest bardziej stymulacja do nadmiernej rotacji zewnętrznej, inaczej niż w kieszonce). Głównie jednak zmiana w ułożeniu twojego dziecka spowodowana jest inną pozycją miednicy.
    Nie twierdzę, że jest to jakaś masakra itd. ale na pierwszym zdjęciu widać zrelaksowane dziecko Przez to, że mała jest bardziej wyprostowana w górnej części kręgosłupa, Ty masz też inny układ ciała.

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. Skręcam chustę dlatego, że córce sinieją nogi w plecaku, skręcenie temu zapobiega - jest wyraźna różnica na korzyść skręconych pół.

Czy różnice w tych dwóch plecakach mogą wynikać raczej z tego, że pierwszy jest prosty-prosty, a drugi zakończony tybetanem?

Mi, ta chusta to Heartiness Firebird Choco - cienka, letnia, 50% lnu. Widzę, że na bazarku to Ty nie bywasz - już jej nie mam, ale wisiała na sprzedaż jakiś czas, zresztą sprzedałam ją z dużą stratą dla siebie.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

dzięki!
    Cytat Zamieszczone przez FatalFuchsia Zobacz posta
    Mi, ta chusta to Heartiness Firebird Choco - cienka, letnia, 50% lnu. Widzę, że na bazarku to Ty nie bywasz - już jej nie mam, ale wisiała na sprzedaż jakiś czas, zresztą sprzedałam ją z dużą stratą dla siebie.
    nie wcale nie bywam

ja nawet nie wiem, że istnieje firma produkująca chusty, która się nazywa Heartiness

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Tak, wykończenie tybetańskie znacznie zmienia dynamikę plecaka prostego.

Ty szukałaś rozwiązania dla Waszego problemu- siniejących nóżek.

W moich długich wywodach chodzi o to, aby robiąc zmiany w wiązaniu mieć świadomość, że zmieniają one pracę chusty i że nie jest to kwestia wyłącznie estetyki

Uprawnienia umieszczania postów