-
Chustonówka
Jestem nowa na forum, niebawem na swiat przyjdzie moje drugie dziecko i nie wyobrazam sobie uzywac jednorazówek, dopiero wchodze w temat pieluch wielorazowych (bede sama szyć) tak trafilam na to forum i chociaz nie mam doswiadczenia jakie wielorazówki są najlepsze to mam troche wiedzy dotyczącej materiałów.
Temat polaru jest dla mnie ciekawy bo faktycznie rozwiazanie kieszonka wydaje mi sie najlepsze ( przynajmniej w teorii).
Kilka słów o samym materiale: osobiscie nie polecalabym kupowac polaru do szycia, ktory jest importowany ( w 95% z Chin) tak samo wielorazówek, ktore tam są wyprodukowane.
Metody produkcji wielu dzianin i tkanin są w UE zabronione (ze wzgledu na szkodliwosc) a w Chinach praktykowane na codzien. Druga sprawa, barwniki i wybielacze nie spelniaja norm unijnych ( bo w koncu nie muszą przeciez to Azja nie Europa) i zawirają wiele związków rakotwórczych.
W Polsce jest kilku producentów polaru ale tez radzilabym przed zakupem sprawdzic sprzedawce ( wlokna do produkcji sprowadzane są najczesciej z krajow azjatyckich podobnie jak barwniki) rózni sie tylko sposob produkcji.
Generalnie jestem sceptycznie nastawiona do polaru przylegającego bezposrednio do ciała maluszka. W koncu majtki, ktore same nosimy, bardzo czesto z poliestru, mają bawelnianą wkladkę.
Gneralnie mysle o szyciu kieszonek z polaru ale jednak przy pupie z wersją cienkiej bawelny, wydaje mi sie to mniej inwazyjne, jak uszyje i wyprobuje dam znać.
Na studiach mialam zajecia z Chemii barwników i Pani, ktora je prowadzila za kazdym razem powtarzala, zeby nosic majtki z bawelny ale tylko tej niebielonej, wtedy to bylo smieszne ale umowmy sie pupa niemowlaka jest o wiele bardziej delikatna niz doroslego czlowieka.
Uprawnienia umieszczania postów