-
lalunia
wszystko zależy od grubości polaru, czyli gramatury. Otulacze są głównie szyte z grubego polaru, ponieważ gruby polar potrafi wchłonac trochę wilgoci zanim się przepełni i ją przepuści na zewnatrz. A więc można trochę przelac
wkład czy pieluchę formowaną w środku, bo polar nam pomoże chwilowo.
Same otulacze polarowe nie są jakąś rewelacją, muszą być z grubego polaru, co pociąga za sobą zwiększenie grzania skóry.
Dodatkowo polar nie odciąga wilgoci od pupy tylko daje złudzenie uczucia suchości. Dlatego wkładki "dające uczucie suchości" mogą być cienkie, nie mają za zadanie wchłonąć, tylko przepuścić do podstawowego wkładu np. z mikrofibry czy wiskozy bambusowej a same mają oszukać skórę.
-
Chustomanka
Dodam jeszcze, że polar różnych firm, występujący w kieszonkach oraz jako wkładka sucha pupa, również nie ma stałej grubości/gramatury. Są firmy, które stosują dość gruby polar (np. Milovia) i bardzo cienki (np. NappiMe). Działa tak samo, choć według mnie im grubszy, tym większe odczucie suchości, ale też bardziej grzeje. W lecie staram się nie stosować nic, co zawiera polar.
-
-
Chustofanka
To ja się podepnę do tematu polaru w innej kwestii.
Polar produkuje się z ropy naftowej
(w dużym uproszczeniu, wiadomo, że ropa przechodzi mnóstwo obróbek) i zastanawiam się czy to dobre dla pupy?
To, że grzeje czy odparza to dla mnie pikuś gdy uświadamiam sobie z czego jest zrobiony i zastanawiam czy nie działa toksycznie
w kontakcie ze skórą/moczem (wtedy nie wiem czy nie przeprosić jednorazówek).
Kupiłam kiedyś kilka bardzo popularnych i chwalonych na forum chinek. Sama jestem zachwycona ich funkcjonalnością, krojem i niezawodnością, no i jasne - ceną. Ale nawet po kilku praniach polar śmierdzi "benzyną", po prostu ropą.
A czy "polskie" pieluszki są lepsze? Generalnie producenci jeszcze wspomną o PUL - że produkowany w Polsce, ale o polarze cisza. Zresztą (nie wiem) ale czy w ogóle w Polsce się produkuje polar, a jeśli tak to czy proces produkcji jest inny?
A to za "ciocią" Wikipedią:
"Polar - rodzaj tkaniny wykonanej z PET i innych tworzyw sztucznych. (...)
Komentarz opublikowany w Environmental Health Perspectives w kwietniu 2010 roku sugeruje, że PET może wytwarzać ksenoestrogeny w przypadkach zwykłego użytkowania i zaleca[1] dalsze badania na ten temat. Sugerowane mechanizmy, w których mogą powstawać ksenoestrogeny to wymywanie ftalanów lub antymonów."
Może ktoś się zna na produkcji / bezpieczeństwie użytkowania materiałów i się wypowie?
Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 01-07-2013 o 23:24
-
Chustomanka
-
Chustofanka
No np. tu coś piszą: http://www.recykling.pl/recykling/in...odpady/111/o/5
No i tu: http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa...ac_odpady.html od nagłówka "Dlaczego warto segregować śmieci?"
I tu: http://www.karguii.pl/ekologia.html niby ok, piszą, że polar uzyskuje się też z recyklingu .... plastikowych butelek
(to na plus dla środowiska) ale co z pupą mojego dziecka?
-
Chusteryczka
coolmax również można usyskiwać z recyklingu, ale w pol. chyba nikt jeszcze tego nie robi
edit: mamuśka, tak, w pol. produkuje się również polar w tym mikropolar, o którym piszemy- na technologiach niestety się nie znam, również na pochodzeniu surowców do jego produkcji
-
Chustomanka
Ja już od pewnego czasu odchodzę od kieszonek na rzecz bawełny i bambusów, właśnie przez tę sztuczność polaru. A teraz jeszcze ta informacja...
Uprawnienia umieszczania postów