Pokaż wyniki od 1 do 20 z 80

Wątek: Konkurs na projekt chusty

Mieszany widok

Chustomanka Awatar ewaruszki
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    zawsze może też taki nie-zwycięski wzór stać się inspracją
    Wiesz, nawet nie musi się stawać inspiracją skoro można go po prostu w całości wykorzystać
    a znacie takie przypadki? bo tak sobie myślę, że taka firma jak Nati raczej nie zbiednieje jak wysle egzemplarz chusty wykonawcy nawet jak wykona go po 1,5 roku. A jesli tego nie zrobi to narazi na szwank swoje dobre imię, i po co?
    Jakoś mnie takie zasady zniechęcają do udziału w konkursie, chociaż chciałbym z drugiej strony. Was nie?
    Ostatnio edytowane przez ewaruszki ; 22-07-2013 o 01:54

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Nie myslalam o tym, ale sadze, ze tak czy siak by wyslali taka chuste za free dla autora (a moze sie myle?)
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaruszki Zobacz posta
    Wiesz, nawet nie musi się stawać inspiracją skoro można go po prostu w całości wykorzystać
    a znacie takie przypadki? bo tak sobie myślę, że taka firma jak Nati raczej nie zbiednieje jak wysle egzemplarz chusty wykonawcy nawet jak wykona go po 1,5 roku. A jesli tego nie zrobi to narazi na szwank swoje dobre imię, i po co?
    Jakoś mnie takie zasady zniechęcają do udziału w konkursie, chociaż chciałbym z drugiej strony. Was nie?
    Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    Nie myslalam o tym, ale sadze, ze tak czy siak by wyslali taka chuste za free dla autora (a moze sie myle?)
    pamiętam taką dziwną historię Fusi...

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Hmm, no niefajnie. W ogole z autorstwem to sliska sprawa, ale koszt gratisowej chusty dla chociazby mocnej inspiracji to chyba nie tak wiele?
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

O, ale mnie korci, żeby spróbować

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    Hmm, no niefajnie. W ogole z autorstwem to sliska sprawa, ale koszt gratisowej chusty dla chociazby mocnej inspiracji to chyba nie tak wiele?

ja się wyleczyłam z konkursów bo potem wzory mocno bĄDĆ LUŹNOkojażą się z projektem-nie jest to konkrertny projekt ale kojazy się nie tylko jednej osobie z projektem i nigdy się nie dowieszz czy twój projekt był inspiracją -ja wiem jedno mnie niepotrzebne domysły był/nie był bo mnie to potem nerwy kosztuje takze ja sie wyleczyłam choć pare projektów mi się w głwowie telepie -trudno
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Historii Fusi bym tu nie włączała. Tam zostało wyjaśnione że Fusia wysłała projekt znacznie później niż ten, który posłużył utkaniu flamingów. A sama chusta była już niemal gotowa do wysłania gdy Nati dostała projekt chusty.

Umowa o przekazaniu praw jest fajnie sformułowana, można ją przeczytać pod regulaminem konkursu. Mnie z praktycznego punktu widzenia brakło dotychczas punktu o informowaniu autora o tym, ze jego wzór pojawi się tu czy tam. Wtedy można chociaż sobie zapolować na swoją chustę bez konieczności szukania.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amst Zobacz posta
    Historii Fusi bym tu nie włączała. Tam zostało wyjaśnione że Fusia wysłała projekt znacznie później niż ten, który posłużył utkaniu flamingów. A sama chusta była już niemal gotowa do wysłania gdy Nati dostała projekt chusty.

Umowa o przekazaniu praw jest fajnie sformułowana, można ją przeczytać pod regulaminem konkursu. Mnie z praktycznego punktu widzenia brakło dotychczas punktu o informowaniu autora o tym, ze jego wzór pojawi się tu czy tam. Wtedy można chociaż sobie zapolować na swoją chustę bez konieczności szukania.
    wątku Fusi całego nie czytałam bo nie przebrnęła, ale znalazłam takie zdanie Natalii, które mnie w sumie trochę uspokoiło, o ile dobrze zinterpretowałam:
    "Twoje pomysły są naprawdę bardzo ładne i można je nadal wykorzystać, ale nigdy nie robimy tego bez wcześniejszego kontaktu z daną osobą."

Nie wiem czy podobnie postępują z konkursowymi wzorami, ale wiem że miałabym wielki niesmak gdybym musiała polować czy kupować chustę własnego projektu..
    Uważam że mi się ona należałaby jak psu buda I dlatego mam zgrzyt czy wysyłać, trochę mi szkoda rezygnować, ale nie chcę się czuć jak Fusia (abstrahując od słuszności tego poczucia).

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaruszki Zobacz posta
    Nie wiem czy podobnie postępują z konkursowymi wzorami, ale wiem że miałabym wielki niesmak gdybym musiała polować czy kupować chustę własnego projektu..
    Uważam że mi się ona należałaby jak psu buda I dlatego mam zgrzyt czy wysyłać, trochę mi szkoda rezygnować, ale nie chcę się czuć jak Fusia (abstrahując od słuszności tego poczucia).
    Jak utkają wzór to dostajesz jedną sztukę. Potem już nie.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amst Zobacz posta
    Jak utkają wzór to dostajesz jedną sztukę. Potem już nie.
    jak mam to rozumieć?

Chusteryczka Awatar spinek

Domyślnie

a moim zdaniem,i mojego m, bo o tym rozmawialiśmy, gdy mu mówiłam o swojej wizji, której jeszcze nigdzie nie widziałam /// ale ja mało widziałam//, w takich konkursach ludzie trochę z własnej woli dają się wykorzystywać, koszt 3 chust ze str. firmy za ilość pomysłów (choćby luźnych, wymagajacych graficznej modyfikacji) oraz badanie popytu na dane wzory, typ wzoru jest naprawdę minimalny.

dajmy na to:

syt. 1) osoba, która zwyciężyła dostaje 2 chusty, osoba, która zajęła 2 miejsce dostaje 1 chustę-> liczmy 1500,a nawet 3 tys-> newermaind
    firma w zamian dostaje badanie rynku i burze mózgów-> może i odpowiednio dopracowanych i możliwych do 'wydziergania wzorów' będzie niewiele, ale dostaje info-> 'klienci widzą nasze chusty z wzorami zwierzęcymi' lub np. 'widzą gł. jako eski floreski'-> bo prac o takiej tematyce przyszło najwięcej
    dwa-> osoba która przyśle projekt np. z borsukami, niekoniecznie wygra, bo sam jej projekt jest do luftu malowany kredką świecową a borsuki mają krzywa nóżki, ale inspiracjia dla firmy jest: moze nie wpadła (firma) jeszcze np. na wizję borsuków na chuście-> projekt nie wygra, ale zostanie wykorzystany twórca nie ma z niego nic, bo to przecież tylko luźne połączenie tu borsuki i tu-> projekt inny

syt. 2) z ogromnym przymróżeniem oka! HIPOTETYCZNIE-> tego typu konkursy bardzo łatwo ustawiać, dajmy na to mam firmę A, mam wzór, który jest ok. planuję go puścić i tak; rozpisuję konkurs, mój wzór oczywiście bierze w nim udział,-> ojej wygrywam-> koszty dla firmy żadne, a badanie rynku jest

a teraz podsumowując-> wykorzystanie, wykorzystaniem, ale gdybym tylko umiała i miała jaiś graficzny program i nie bała się, że za uzycie rysunku z netu będą mnie ścigać (lub też miałą smieszną tabliczkę do rysowania) to sama dałabym się wykorzystać i w konkursie pewnie udział wzięła-> kto wie, moze losują zwycięzce na chybił trafil

aaaa i jeszcez jedno, chyba uczciwsze byłyby konkursy tego typu, ze praw autorskich się nie przekazuje, ale firma ma prawo zgłosić się do uczestnika w celu ich nabycia po z góry ustalonych stawkach,..... np liczonych w chustach
    nie byłoby problemu z tym o czym piszecie-> wykorzystywaniem wzoru po 2 latach

nie wierzę też, że firma starciłaby na to, nie widzi mi się, by osba, która zajęła pierwsze miejsce odmawia sprzedaży wzoru w zamian za wynagrodzenie......również w chustach tak na przykład

Uprawnienia umieszczania postów