tosina mamo, z noszeniem jest tak jak z innymi elementami pielęgnacji dziecka, które mają wspierać rozwój dziecka, a przynajmniej być dla niego neutralne.
Jedni rodzice zwracają uwagę na to jak podnoszą swoje dzieci, jak je kąpią, jak odkładają itd. i po prostu się tego uczą od specjalistów. Inni bazują na swojej intuicji i uważają, że to nie jest takie ważne. W każdym przypadku jest to decyzja rodzica. Ani dobra, ani zła, po prostu jego suwerenna decyzja.
Noszenie w chuście jest jednym z codziennych elementów pielęgnacji dziecka. I tak jak w pielęgnacji w noszeniu też ważne są niuanse. Często gdy jestem pytana czy nieprawidłowym noszeniem można zrobić dziecku krzywdę, odpowiadam: jeżeli wszystko inne w obrębie pielęgnacji robisz prawidłowo (czyli nauczyłaś się od fachowca jak to robić) to najprawdopodobniej nie. Ale jeśli nosisz bardzo dobrze, ale cała pozostała pielęgnacja leży, to jest szansa zaburzenia prawidłowych wzorców ruchowych.
I znowu możesz zadecydować: noszę tak jak ja uważam za stosowne, albo podjąć decyzję, że chcesz zgłębić ten temat. I znowu: to jest wyłącznie twoja decyzja. Ty ponosisz odpowiedzialność za swoje dziecko i nikomu nic do tego.
Ja swojego czasu trafiłam na niemieckie forum dotyczące prawidłowej pielęgnacji dziecka. Stwierdziłam, że wszystko robię nie tak: podnoszenie, odkładanie, kąpanie itd...Poczułam się niefajnie, ale po prostu zabrałam się do roboty. I to byłą moja decyzja. W innych dziedzinach, np. masażu nie podjęłam tego wysiłku.
Nie patrz wstecz, jak nosiłaś, co robiłaś. To już przeszłość. Jeśli chcesz coś zmienić to nie demotywuj się tylko się uczTo jest tak jak w każdej innej dziedzinie: trzeba czytać, spotykać się z bardziej doświadczonymi ludźmi i uczyć się.
Gdybyś zobaczyła moje zdjęcia z początków mojego noszenia to stwierdziłabyś pewnie, że ty nosisz wspaniale![]()
Z każdym kolejnym tygodniem, miesiącem odkrywamy coś nowego: a to masaż, a to chusty, a to takie czy siakie pomoce. Nie można robić wszystkiego na raz![]()