Pokaż wyniki od 1 do 20 z 35

Wątek: Prośba o pomoc w wyborze nośnej natki

Mieszany widok

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Moze tak, niech sie doswiadczone kolezanki wypowiedza, jak to z tym lamaniem jest, bo raz slysze, ze o rany, jaka to ciezka i dluga robota, nie dla nowki, a juz konopie to no no; a gdzie indziej stoi, wypierzesz konopie ze trzy razy, przeprasujesz i lamie sie super. Ja specjalnej traumy z lamaniem nie mam, choc wiekszosc chust mam nowki, widze roznice np. w lnie z oschy "od nowosci" poprzez taki juz prany trzy razy i noszony troche, widze tez (zgaduje) ze to dopiero pewien etap procesu i ze jeszcze duzo zmieknie
    No ale moje dzieci duzo wieksze sa, to fakt. I chyba zadne delikatesy
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Szczebiotka - weź poprawkę na to, że właśnie chusta chuście nie równa Ja macałam dwie noszone nati z lnem i jedna sztywna, druga mięciutka. Chustę taką co ma nosić dzięki splotowi miałam pożyczoną dzięki uprzejmości Granatu i jakoś mi nie przypadła do gustu. Nowa chusta to niestety nie zawsze jest dobry interes... Używana jest tańsza, więc jak nie przypadnie do gustu to bez żalu można sprzedać dalej.
    Ale chętnie też poczytam o doświadczeniach nt. no cotton.
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustonoszka

Domyślnie

Franada wiem, dzięki. Ja obecnie się noszę w używanej (teoretycznie) amazonas. Piszę teoretycznie bo pożyczyła mi znajoma, która kupiła ją jako używaną a to sztywne i drapie choć już trochę mniej bo od tygodnia ją intensywnie użytkuję a miałam okazję dotykać identycznie tej samej chusty ale już złamanej i zupełnie co innego.
    Jednak nikt nie pisze ani o non cotonach ani o żakardach;( Chustowe wyjadaczki podzielcie się wiedzą i opiniami proszę...

Chusteryczka Awatar wildhoney
    Miejscowość
    Land of Mordor

Domyślnie

Nocottona ani żakardu Natkowego nie miałam, ale mam kaszmirowe Honsiu i to jest boska chusta.
    znaczy się szmatańska
    ps. wytłumacz finansującemu, że używana nie znaczy gorsza, a wręcz przeciwnie.
    Nazgul, 1. 02. 2009; Morgulina 13. 06. 2011
    One candle left to burn now... before the Darkness comes.

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    Moze tak, niech sie doswiadczone kolezanki wypowiedza, jak to z tym lamaniem jest, bo raz slysze, ze o rany, jaka to ciezka i dluga robota, nie dla nowki, a juz konopie to no no; a gdzie indziej stoi, wypierzesz konopie ze trzy razy, przeprasujesz i lamie sie super. Ja specjalnej traumy z lamaniem nie mam, choc wiekszosc chust mam nowki, widze roznice np. w lnie z oschy "od nowosci" poprzez taki juz prany trzy razy i noszony troche, widze tez (zgaduje) ze to dopiero pewien etap procesu i ze jeszcze duzo zmieknie
    No ale moje dzieci duzo wieksze sa, to fakt. I chyba zadne delikatesy
    Ja się nie znam, bo mam tylko same konopie didy, ale za to dużo różnych. Zależy od grubości - wszystkie chusty pow 250 jak blacha falista i trzeba prać, prać, prać, prać, prać + prasować, prasować, prasować, prasować, prasować, a potem i tak się wk... Poniżej łamią się od samego intensywnego patrzenia na chustę Niektóre konopne indio są również śliskie i łatwo je "nawarstwiać", a inne są szorstkie i nieprzyjemne.

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Szczebiotka, nosze w Pancy no-cotton Nati moją córeczkę, która obecnie waży 13 kilo z hakiem. Daje radę, choć wolę inne chusty.
    Mam także Luteę z lnem i Fairyland też z lnem- obie do dziś świetnie noszą!

Porozmawiaj z osobą, która chce Ci tę chustę kupic i przekonaj, że w chustach używana- nie znaczy gorsza! Wręcz bym powiedziała- używana lepsza, bo złamana, a chusty nie niszczą się tak latwo!

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

No i znowu wychodzi, ze wszystko zalezy od chusty
    Np. zebatki z jedwabiem, a podobno grubawe, tak slyszalam (moje jeszcze podrozuja )

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki Kobietki Ja wiem, że używane lepsze plus często większy wybór ale to trochę jak tłumaczyć niewidomemu kolory...argumenty o miękkości zostają zbite hasłami typu : kiedyś modne były wytarte jeansy więc je się wsadzało do pralki i prało z kamieniami reszty nawet nie będę przytaczać bo mogłybyście paść z wrażenia Normalnie bardziej obstaje przy swoim ale ze sponsorem kłócić się nie będę w planie mam zebranie małego stosiku więc później za swoje to już będę używanych szukać.
    Czemu jednak nikt o tych żakardach się nie wypowiada??? nikt nie używa???

Chusteryczka Awatar wildhoney
    Miejscowość
    Land of Mordor

Domyślnie

A czy sponsor też zamierza nosić? bo jak nie, to mu powiedz, ze to Ty będziesz nosić i chodzi o Twoją wygodę - możesz trafić na jakąś niewdzięczną w łamaniu chustę i zrazisz się do noszenia w ogóle - a chyba nie o to chodzi?
    Nazgul, 1. 02. 2009; Morgulina 13. 06. 2011
    One candle left to burn now... before the Darkness comes.

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

O wlasnie mi sie przypomnialo, co do lnow, ja mam didy OS gold rubin i po jednym praniu jest dosc mocno mientki i szmatkowaty, za to oschowy triskele oban, ten sam sklad, trzy prania i dalej twardawy. Noszone podobna ilosc
    Jak darczynca chce naprawde tylko nowke, to niestety musisz sie wgryzc w forum i przegrzebac wszystkie posty o chustach Nati, o lamaniu chust i tak dalej. Sporo tego i sporo uwag, porownan i opinii juz jest na forum

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Szczebiotka, ja Ci napisałam o żakardach- Pancy, Lutea i Fairyland to właśnie żakardy.

Uprawnienia umieszczania postów