Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 57 z 57

Wątek: Formowanki czy kieszonki....???

Chusteryczka Awatar ewula
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

To i ja policzę
    - 16 kieszonek
    - 18 formowanek
    - 4 prefoldy
    - 3 wkłady do otulaczy
    - 4 pulowe otulacze
    - 3 gatki wełniane

Latem piorę co 5 dni, zimą co 6 (bo mi migiem schły na kaloryferze, wieczorem wieszałam, rano wkłady były już suche).

Tylko że ja nie kiszę tych brudnych pieluch w wiaderku, tylko wywieszam na balkonie, żeby się suszyły/wietrzyły/płukały

Najbardziej lubię kieszonki, bo są łatwe do ubierania i zdejmowania, ale są bardziej zawodne od formowanek.

Na bazarek to już od dawna nie zaglądam, żeby nic przypadkiem nie znaleźć
    Adaś - 22.IV.2012 i Ania - 08.III.2014

Chustomanka Awatar Kinyya

Domyślnie

Dziewczyny, ja jeszcze nie zdążyłam przetestować, bo mój Krzyś nadal w brzuchu Ale mój składzik w tej chwili wygląda tak:

Dla noworodka (podobno jakieś ekstra przylegające do małego ciałka) mam 4 specjalne otulacze, które jak zaczną robić się za małe zmienię na kieszonki one size i większe otulacze, bo te małe są do jakiś 5 kg.
    Kieszonek one size kupiłam 20 sztuk i (nie pamiętam już dokładnie, a mam schowane w piwnicy) około 20 zwykłych wkładów plus bodajże 8 bambusowych do nich. Mam również 2 otulacze w rozmiarze 4,5-9 kg.
    Dodatkowo kupiłam też 40 cienkich flaneli, które zamierzam stosować przede wszystkim dla noworodka, a i potem pewnie się przydadzą głównie do otulaczy. Do tego zakupiłam też prefoldy bodajże 4 albo 5 szt.

Powiedzcie mi (z doświadczenia) -to wystarczy? Chciałabym co 2, najlepiej 3 dni prać. Nie chcę też za wielu pieluszek, bo i tak pewnie pranie ze względów higienicznych trzeba zrobić min. co 3 dni, zgadza się?

Czekam jeszcze z bazarku forumowego na 2 otulacze: 1 rozmiar 4,5-9 kg, a drugi rozmiar 9-17 kg.
    Ostatnio edytowane przez Kinyya ; 13-06-2013 o 00:13

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Kieszonki One Size mogą Ci się na początku nie przydać - będą za duże. My zaczęliśmy się wielopiluchować jak młody miał 3 miesiące (a jak się urodził 4 kg ważył) i były na najmniejszy ustawiony,i mieściło się wszystko na styk, nawet były lekko za duże przy nóżkach.

Z tego co dziewczyny pisały,na początek lepiej chyba tetra + otulacz lub jednorazówki chociaż. Zależnie od dziecka, mi młody robił co chwilę 'niespodziankę', i chyba bym nie nadążyła normalnie z praniem (i schnięciem, bo to najdłużej trwa)
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melodi Zobacz posta
    Kieszonki One Size mogą Ci się na początku nie przydać - będą za duże. My zaczęliśmy się wielopiluchować jak młody miał 3 miesiące (a jak się urodził 4 kg ważył) i były na najmniejszy ustawiony,i mieściło się wszystko na styk, nawet były lekko za duże przy nóżkach.

Z tego co dziewczyny pisały,na początek lepiej chyba tetra + otulacz lub jednorazówki chociaż. Zależnie od dziecka, mi młody robił co chwilę 'niespodziankę', i chyba bym nie nadążyła normalnie z praniem (i schnięciem, bo to najdłużej trwa)
    A czy nie dokładnie tak planuję? Bo nie rozumiem chyba... Na noworodka mam 4 mini otulacze noworodkowe. A potem jak te przestaną mieścić pupę są w sumie 3 otulacze z kolejnego rozmiaru i kieszonki... Czegoś nie rozumiem?

Chustomanka Awatar margolcia1006
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mój synek też ważył 4 kg jak się urodził i od początku jechaliśmy na wielo. U nas super sprawdziła się tetra plus otulaczyki bambino mio te do 5 kg . Po miesiącu chyba przeskoczyliśmy na te w rozmiarze 5-7 kg. Miałam też kilka formowanek hand made takich malusich na spacery i nocki. Kieszonek zaczęliśmy używać chyba jak młody 4 miesiące skończył.
    Ostatnio edytowane przez margolcia1006 ; 12-06-2013 o 22:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margolcia1006 Zobacz posta
    Mój synek też ważył 4 kg jak się urodził i od początku jechaliśmy na wielo. U nas super sprawdziła się tetra plus otulaczyki bambino mio te do 5 kg . Po miesiącu chyba przeskoczyliśmy na te w rozmiarze 5-7 kg. Miałam też kilka formowanek hand made takich malusich na spacery i nocki. Kieszonek zaczęliśmy używać chyba jak młody 4 miesiące skończył.
    A ile miałaś otulaczy tych noworodkowych do 5 kg (i czy kupiłabyś więcej/mniej)? Ja mam takie same - 4 szt. Wystarczy?
    I ile tych większego rozmiaru 5-7 kg?

Trochę mi szkoda na formowanki i zastanawiam się ile jest ich potrzeba MINIMUM... i czy w ogóle są konieczne. Zamierzam tetrę składać jak formowankę, może wystarczy?

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinyya Zobacz posta
    A ile miałaś otulaczy tych noworodkowych do 5 kg (i czy kupiłabyś więcej/mniej)? Ja mam takie same - 4 szt. Wystarczy?

Trochę mi szkoda na formowanki i zastanawiam się ile jest ich potrzeba MINIMUM... i czy w ogóle są konieczne. Zamierzam tetrę składać jak formowankę, może wystarczy?

Kinya, formowanki nie są absolutnie konieczne i tak musisz bardzo często zmieniać pieluchę, to lepiej moim zdaniem daje radę tetra, szybciej schnie i możesz ją przecież złożyć lub uformować w pieluchę. Ja bym kupiła 1-2 na próbę, czy właśnie na dłuższy spacer, zobaczysz czy Wam się sprawdzą. Dokupić zawsze można...Jeżeli chcesz prać co 2 dni, to 4 nie starczą. Przy częstych kupkach otulacz często obrywa i mały potrafił mi 3 załatwić w pół dnia
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

mamru
    Guest

Domyślnie

Kinyya zobacz, tu jest bardzo pomocny wątek o pieluchowaniu noworodka i małego niemowlaka z mnóstwem pożytecznych rad http://www.chusty.info/forum/showthr...zbi%C3%B3r-rad

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

kinyya nic więcej nie dokupuj, wyczujesz swój stosik i będziesz wiedziała co Ci jeszcze potrzebne,a co zbędne.
    Ja wielopieluchuje od 3-4 doby życia i chwale sobie na dzień zwykłe wkłady do otulacza, a na noc formowanki kieszonki one-size już tak przy 5 kg są w miare ok

Domyślnie

Coś tam zdążyłam jeszcze z bazarku dokupić. W sumie mam więc (licząc z tymi co idą pocztą) - nie wiem czy się nie pomylę, bo się trochę pogubiłam w obliczeniach :

OTULACZE
    * 5 dla noworodka - 4 szt. do 5 kg i 1 szt. do 6 kg
    * 4 kolejnego rozmiaru - od 4,5 do około 9/10 kg
    * 2 jeszcze większe - około 9-17 kg

WKŁADY wszelakiego rodzaju - tyle, że już sama nie wiem ile ale wystarczyć musi, nie ma bata! w tym ręczniki ikea, kilka składanych itp. oraz 40 tetrówek

KIESZONKI
    * wszystkie one size - w sumie 22 sztuki

Myślę, że jak kupię coś jeszcze to sama na siebie się wkurzę ;P

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Coś tam zdążyłam jeszcze z bazarku dokupić. W sumie mam więc (licząc z tymi co idą pocztą) - nie wiem czy się nie pomylę, bo się trochę pogubiłam w obliczeniach :

OTULACZE
    * 5 dla noworodka - 4 szt. do 5 kg i 1 szt. do 6 kg
    * 4 kolejnego rozmiaru - od 4,5 do około 9/10 kg
    * 2 jeszcze większe - około 9-17 kg

WKŁADY wszelakiego rodzaju - tyle, że już sama nie wiem ile ale wystarczyć musi, nie ma bata! w tym ręczniki ikea, kilka składanych itp. oraz 40 tetrówek

KIESZONKI
    * wszystkie one size - w sumie 22 sztuki

Myślę, że jak kupię coś jeszcze to sama na siebie się wkurzę ;P
    Oj, teraz to już jesteś przygotowana jak na wojnę )))
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustopróchno Awatar muzakate
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

To u mnie widać bida
    Ja używam prawie wyłącznie otulaczy z pieluszką poskładaną w prostokąt;
    Mam:
    4 otulacze PUL OS
    5 kieszonek
    5 formowanek
    Góra pieluch do składania - muśliny Ecopi, tetra lux, a ostatnio też flanela

Mam jeszcze pojedyńcze AIO, różne wkłady, ze 3 prefoldy, regatki wełniane (ale już za wąskie w kroczku)

Formowanek używam czasem, jak składane schną, o kieszonkach jakoś stale zapominam - widać to co teraz stosuję jest dla nas wystarczające

A swoją drogą próbuję się co jakiś czas z kieszonkami, ale jakoś mi niewygodnie , nie wiem dlaczego? Tak na forum dużo miłośniczek tej opcji!

Chustopróchno Awatar muzakate
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

dubel bubel

Chustomanka Awatar margolcia1006
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

tych do 5 kg miałam 4 szt i w zupełności nam wystarczyło. One od środka są takie ceratkowe i bardzo często robiłam tak że jak się zabrudziły od kupki to pod bieżącą wodą przepłukałam za godzinę były już suche. Tych większych miałam chyba 3 szt. U nas sprawdziły się super! Uwielbiałam je. Formowanki miałam tylko 5 szt, jak brakło posiłkowałam się jednorazówkami. Przyznam szczerze że ja jakoś nie przepadam za formowankami. Chyba przy kolejnym dzieciu zrezygnowałabym z nich całkowicie. Najfajniejszy zestaw na początek to tetra plus otulacz.

Domyślnie

Mój stosik na roczną pannę:
    5 formowanek;
    8 kieszonek, obecnie rzadko używane bo za gorąco, pupa się odparza;
    2 otulacze pulowe, też mało używane;
    2 wełniane gatki, jedne grubsze, drugie cieńsze, używane z formowankami;
    3 otulacze wełniane zapinane;
    ok. 10 bambusowych wkładów;
    w razie potrzeby tetra do otulacza;
    To mi wystarcza, tylko na noc mamy pampka.
    Pranie standardowo- co 2 dni.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    joasiu a mnie właśnie zachęca, tzn jestem szczęśliwa, że jesteśmy na muślinach bo schną w miarę szybko i nie kiszą się jak formowanki czy aio
    Sądząc po stopce masz roczną córeczkę, napisz proszę jak się sprawdza tetra/muśliny przy rocznym dziecku? No i masz tę 75gr czy 100gr?

Chustomanka Awatar rodzynka007
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

my mamy wiekszosc kieszonek dokladnie 12, 4 otulacze, 2 aio, 4 welniaki i pewlno wkladek bambusowych, mikrofibrowych, i tetry bambusowej. z wszystiego najbardziej polecam kieszonki najbardziej nam przypadly do gustu

Uprawnienia umieszczania postów