Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: czy w ogóle da się kangurka zawiązać niżej?

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie czy w ogóle da się kangurka zawiązać niżej?

Jak w temacie. Naszło mnie to pytanie po próbach wiązania kangurka na lalce (wielkości dziecka ok. 3-4 miesięcznego). Próbowałam sporo, ale w większości prób główka i tak lądowała mi tuż pod brodą i "swobodnie" nie mogłam jej pocałować w główkę bez obijania się.

Bo mi się wydaje, że nie, nie bardzo, nie da się zawiązać niżej malucha tak, żeby brodą nie obijać się o główkę, szczególnie jak dziecko już jest większe (tzn. ma większą główkę).

I powód jest banalny - motylki na ramionach. Chodzi o to, że gdy chcę, żeby w rozłożonych motylkach było wygodnie, to ta linia pozioma, która je tworzy na ramionach, nie może być za nisko, tzn. motylki są za duże wtedy i przeszkadzają.

Z kolei ta linia pozioma chusty z motylków na ramionach jest przedłużeniem poziomej linii chusty z karczku dziecka (widać na zdjęciu w sąsiednim wątku Roxie), więc jeśli ta z motylków jest wysoko, to i ta z karczku musi być wysoko, a wtedy pomiędzy tą linią poziomą, a brodą rodzica nie zostaje wiele miejsca na główkę. Owszem, noworodkowa się zmieści, ale 4-5 miesięcznego dziecka już nie bardzo, będzie zasłaniała rodzicowi usta, brodę, no po prostu będzie niewygodnie.

I dlatego dla większego dziecka (od ok. 4go miesiąca) lepszy jest 2x lub kieszonka, bo np. w kieszonce linia pozioma chusty sięgająca karczku dziecka zaczyna się pod pachami, a można ją przesunąć niżej (tylko wtedy uciska biust, czego ja nie lubię osobiście, dlatego preferuję kangurka). W 2x w ogóle można obniżyć mocniej dziecko i całe wiązanie.

Tak mi się nasunęło po przeglądnięciu wątków kangurkowych ze zdjęciami. W sąsiednim wątku Roxie wiąże maluszka w kangurka, jeszcze ma ciut luzu ponad główką malucha, ale już niedługo może sobie obijać brodę o jej główkę.

Jakimś rozwiązaniem jest zawiązać dziecko dużo niżej z większymi motylkami, a potem je podwijać. Wiązał tak ktoś większe dziecko? Czy przerzucacie się na kieszonkę/2x od 4-5 miesiąca?
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malgos Zobacz posta
    I powód jest banalny - motylki na ramionach. Chodzi o to, że gdy chcę, żeby w rozłożonych motylkach było wygodnie, to ta linia pozioma, która je tworzy na ramionach, nie może być za nisko, tzn. motylki są za duże wtedy i przeszkadzają.
    Motylki robi się tak, żeby było dobrze (prawidłowo wysokość dziecka) a jeśli przeszkadzają to się je wywija do góry. I tak. Da się zawiązać dziecko odpowiednio nisko. Nawet starszego niż 4-5 m-cy

I dlatego dla większego dziecka (od ok. 4go miesiąca) lepszy jest 2x lub kieszonka
    Błądzisz.

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Ja mogę zawiązać nawet moją 3,5 latkę w kangurze i ona mi się mieści pod brodą

Edit: wiązanie duzego dziecka w kangura a następnie podwijanie motylków jest dużym błedem, bo bardzo negatywnie wpływa na rozkład ciężaru dziecka na rodzicu. Plecy bolą

Edit 2: dla większego dziecka nie jest lepsza kieszonka ani 2x. Lepszy jest dla niego plecak prosty
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No właśnie ja nie wiem, jak jest lepiej , doradcą nie jestem. Tylko mi tak logicznie wyszło, bo jakoś mimo prób wiązania niżej lalki, zawsze mi ląduje pod brodą przy dociąganiu. I wyszło mi, że to dlatego, bo ta krawędź pozioma właśnie przeszkadza, za wysoko ciągle jest, a jest wysoko, żeby motylki nie były za duże.

No nic, przekonam się za miesiąc, ja będę wiązać noworodka.

Domyślnie

A ile ta lalka waży?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

dziś zawiązałam kangura na drobnym ponadroczniaku i był niżej - idealnie. dostawał od matki czułe całusy w czółko

siędasię

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

JoShiMa, lalka waży mało ok. 1,5 kg (to zwykła lalka, nietreningowa)

Domyślnie

JoShiMa, lalka waży mało ok. 1,5 kg (to zwykła lalka, nietreningowa)
    No to masz odpowiedź dlaczego jedzie Ci do góry. Nie wpada w chustę tak jak dziecko i nie obciąża jej. O prawdziwym dociąganiu nie ma mowy.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

aaaa, to może faktycznie da się , brzmi sensownie. Mam nadzieję , bo bardzo fajny ten kangurek jest.

A możesz JoShiMa zajrzeć do sąsiedniego wątku RoxieSTB? Bo tam napisałam jeszcze jedno pytanie o kangurka.

Uprawnienia umieszczania postów