Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Kangurek i metoda motania

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie Kangurek i metoda motania

Hej Po wielu trudach i znojach udało mi się wreszcie kilka razy z rzędu zawiązać kangurka, który moim zdaniem wygląda jak kangurek, a nie krzywy twór kangurkopodobny (No dobrze, może trochę krzywy jest, ale już mniej) I udało się to dopiero po zmianie metody motania z tej z zawieszeniem chusty na ramionach i wkładaniem w nią dziecka na tę, gdzie chustę rozkłada się na łóżku/kanapie, kładzie na niej dziecko i dopiero podnosi. A jak Wy wiążecie? Ciekawa jestem, która metoda jest popularniejsza.

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

I jeszcze wątpliwość, która mnie dziś naszła, a nie chcę zaczynać nowego wątku i nie znalazłam odpowiedzi w archiwum: Przy motaniu zdarza mi się, że mała się szarpnie do tyłu, zanim ją jeszcze umocuję (i kiedy trzymam tylko pod pupą), a przecież nie umie jeszcze nawet dobrze trzymać główki, co dopiero mówić o reszcie ciała. Czy w ten sposób może jej się stać krzywda? Szybko ją w takich sytuacjach łapię, ale zdąży się porządnie majtnąć...

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

Ja też preferuję podnoszenie razem z chustą o tak uczę, zgodnie ze szkołą AND, zwłaszcza jak dzieciątko nie trzyma głowy jeszcze.
    Odpowiadając na drugą część Twojego pytania - nie pomożesz pozwolić maluchowi na szarpanie głową i odchylanie się; sama bądź w odchyleniu i mobilizuj malucha, żeby leżał na Tobie. A trzymając pod pupą staraj się całym przedramieniem asekurować plecki i główkę na ile się da.
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Próbuję... Ale jak mi się tak szarpnie, to potem ciągle się zastanawiam, czy przypadkiem nie stała jej się jakaś krzywda :/ Czy dzieciom niewprawnie motanym często zdarzają się kontuzje?

Uprawnienia umieszczania postów