Myślę, że wiele się zmieniło w ostatnich trzech latach, dlatego podnoszę wątek
Otulacze wełniane stały się bardzo popularne, mamy uwielbiają je na lato ponieważ są bardziej przewiewne niż PUL i jeśli ktoś się już raz przekona to często minimalizuje swój stosik pieluch PUL na rzecz wełniaków. Odnośnie tytułowego pytania - po ponad 6 latach doświadczenia w pieluchowaniu wielorazowym wszystkich moich dzieci powiedziała bym, że na noc sprawdzą się zarówno gatki jak i otulacze. To są dwa zupełnie inne systemy pomimo, że łączy je wełna jako materiał. Gatki zakładamy na formowanki, ponieważ nie przytrzymałyby samego wkładu. Tak więc jesli ktoś lubi formowanki to zdecydowanie poleciłabym na nie gatki. Tutaj szczególnie polecę gatki wełniane Disany, choć na rynku znajdą się tez inne fajne marki. Otulacz zakładamy raczej na wkład, choć nie jest niemożliwe stosowanie ich na formowankę. Ja przy czwartym dziecku (aktualnie) przestałam całkowicie korzystać z formowanek, które kiedyś uwielbiałam. Wojtek nosi na noc otulacz z podwójnym wkładem, na dzień z pojedynczym i taki system super nam się sprawdza.