Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: kangurek do oceny

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

malgos - nie umiem chyba odpowiedzieć na Twoje pytanie. albo go nie rozumiem albo nigdy nie zwróciłam uwagi na to czy poły idą po kostkach czy po łydkach... w dołkach to poły iść nie powinny, bo wtedy podwieszenie gwarantowane...

wydaje mi się, że kangurkowe maluszki niewiele ruszają nogami...

na pierwszym nie ma dupkowpadki, bo miednica dziecka nie była podwinięta.
    Ostatnio edytowane przez mi. ; 29-05-2013 o 14:19

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoxieSTB Zobacz posta
    Niestety w tej chwili pracuje tylko na filmikach, na konsultacje mnie nie stac, a jak bylam na angielskim spotkaniu chustowym to sie troche zdziwilam sposobem w jaki wiążą kangurka.

Zaciekawilas mnie. Jak wiążą?
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Motylki wywijaja na sam koniec, juz po zawiązaniu supla. Czyli krzyżują material na plecach, zawiazuja supel z przodu. Pozniej jedna reka podnosza pupe dziecka tak ze robi sie troche luzu, na tyle zeby wlozyc druga reke i wywinac poly na ramiona. Pozniej tak samo z druga strona (material dodatkowo idzie pod nozkami dziecka nie na nich ) mam nadzieje ze wiesz mniej więcej o co mi chodzi; )
    W taki sposob nie da rady popeawnie naciagnac chusty no i nie ma zbytniego wplywu na jakiej wysokosci ostatecznie będzie dziecko.
    Na polskich stronach nigdzie nie widzialam zadnej instrukcji z taka kolejnością

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    malgos - nie umiem chyba odpowiedzieć na Twoje pytanie. albo go nie rozumiem albo nigdy nie zwróciłam uwagi na to czy poły idą po kostkach czy po łydkach... w dołkach to poły iść nie powinny, bo wtedy podwieszenie gwarantowane...
    No tak napisałam o tych połach sugerując się, że kangur to poniekąd odwrócony plecak prosty, a tam poły idą w dołkach podkolanowych po materiale przytrzymując go, żeby się nie wysuwał spod pupy i dodatkowo podkręcając miednicę właśnie, przynajmniej w plecaku prostym tak chyba jest i w kieszonce... No i swoboda ruchu nóżek od kolanka w dół zawsze była podkreślana (kieszonka, plecak)

Ale u maluszków trudno uzyskać chyba ten efekt, bo primo: mają krótkie nóżki, małe dołki podkolanowe, nie zawsze poła z chusty tam się zmieści (szczególnie z grubej chusty) i często ta poła ląduje właśnie niżej, właśnie na łydkach lub kostkach z konieczności jak na zdjęciu Roxie. A secundo: jest jeszcze ten węzeł z chusty, jakoś mi się wydawało, że powinien być głęboko pod pupą, a dziecko powinno opierać się ciężarem na chuście na plecach i tych dołkach podkolanowych .

A tymczasem na zdjęciu RoxieSTB wygląda na to, że to on (a nie poły chusty) podtrzymuje ten materiał pod pupą i samą pupcię, a dupkopadka jest uzyskana dzięki mocniejszemu dociągnięciu tej zebranej pod pupcią części chusty.

Tak tylko pytam, próbuję zrozumieć kangurka.
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

nigdy nie wsadzam chusty w dołki podkolanowe (gdyż tak mnie uczono na kursach doradczych)

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

W moim odczuciu wezel jest tylko zakaczeniem wiazania. Dziecko w odpowiedniej pozycji utrzymuje naprezony material. Na pewno nie jest tak ze on 'siedzi' na węźle.

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

dokładnie, dziecko jest przyklejone do rodzica, chustowa łódeczka dba o dobrą pozycję ciała, dziecko nie siedzi na węźle.

poły wychodzące zza pleców po prostu przebiegają po nóżkach- zależnie od ich długocsi wypada to albo niżej albo wyżej, ale nic nie leży w dołkach podkolanowych, po jakim cudem, skoro chusta jest na nóżce a nie pod nóżką-jak w przypadku kieszonki.

Roxie spróbuj następnym razem nie dociągać tak mocno dolnej krawędzi by kolanka były mniej więcej na wysokości pępka
    Ostatnio edytowane przez brikola ; 30-05-2013 o 13:01

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Podbijam po dluzszym czasie. Zostala mi tylko jedna chusta i to 4 - wiec albo kangurek albo plecak prosty. Jak to teraz wyglada? Przepraszam za jakosc - zdjecia robione tosterem

Uprawnienia umieszczania postów