Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Eko-jedno na noc u prawie odpieluchowanej 2,5 latki

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie Eko-jedno na noc u prawie odpieluchowanej 2,5 latki

Zaczęłam się przed chwilą wcinać w cudzy wątek, ale chyba założę własny jednak...

Mam mały dylemat. Jadzia jest w dzień odpieluchowana, choć z wpadkami, w nocy zasikuje pełną pieluchę. Za parę dni przyjeżdża do mnie na 2,5 miesiąca do Niemiec, gdzie nie mam dobrej pralki - tzn. nie da się tam nastawić programu dłuższego, niż 30 min I nie ma możliwości wstępnego płukania. Zaczęłam się więc zastanawiać nad kapitulacją i wsadzeniem jej na ten czas w jedno na noc, tym bardziej, że znalazłam eko jedno w przyzwoitej cenie:

http://www.dm.de/de_homepage/babylov...ni-3-6-kg.html

Nie mogę nigdzie znaleźć składu, ale piszą, że w 100% biodegradowalne, z tego, co rozumiem...

A dylemat mój jest taki: nie zgłupieje mi dziecko, jak nagle będzie mieć sucho, jak siknie? Choć z drugiej strony, przecież i tak sika przez sen... Hmm... Sama nie wiem...

No i eko bo eko, ale głupi mi używać jedno, skoro mam wielo...

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Jak nie ma kupy (a pewnie nie ma) spokojnie pierz te 30 minu (albo dla spokojności 2 razy wypierz). Pamietam jak 2,5 latce prałam ręcznie pieluchy na noc mając ich malutko, a pralkę musiałabym non stop uruchamiać ( w proszku i nappy fresh prałam ręcznie jak nie miałam czego prać w automacie). Radziłam sie w sprawie recznego prania pieluch Ewy z Pieluszkarni. Poza tym (co do jednorazówek) na noc nie miałabym dylematów, by zakładać, i tak dziecko śpi, rozumiem jak w dzień ma poczuc że ma mokro, ale w nocy??? po co??? Sika nieświadomie przecież przez sen, wyluzuj
    Aha, ja nigdy nie używałam wstepnego płukania, zawsze włączam na koniec dodatkowe płukanie (jak nie zapomnę), aczkolwiek uważam że nie jest to nie wiadomo jak konieczne
    Ostatnio edytowane przez Wiewiórka ; 15-05-2013 o 20:37
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    Poza tym (co do jednorazówek) na noc nie miałabym dylematów, by zakładać, i tak dziecko śpi, rozumiem jak w dzień ma poczuc że ma mokro, ale w nocy??? po co??? Sika nieświadomie przecież przez sen, wyluzuj
    No właśnie, chyba trochę szukam pretekstu, żeby już sobie dać spokój z wielo, bo mnie męczą... nie chcę, żeby zmęczyły mnie tak, że nie będzie mi się chciało ich używać przy ewentualnym rodzeństwie

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Eeeeee tam, ja nie widzę problemu...
    Moja mała też jeszcze w nocy czasem sika, a ja nie mam ochoty kilka razy zmieniać jej pościeli i latać sprawdzać, czy ma sucho (matka pracująca jestem, też muszę się wysypiać!) - zakładam jej jednorazowego babydreamsa i juz. Czasem budzi się z suchym, ale zwykle jednak trochę sika przez sen.
    Próbowaliśmy już ją kłaść w samej piżamie, ale kicha - myślę, że kwestia kilku tygodni max, bo ostatnio nawet nad ranem jak czuje parcie na pęcherz, to tupta do łazienki na nocnik, rozpina sobie pieluchę i sika...

A nasze kolorowe wielo leżą już w szafie, bo nie wytrzymywały. Poza tym, mając jedną - dwie pieluchy na dobę, nie bardzo wiadomo, co z nimi robić... Hodować bakterii i smrodku w w wiaderku przez 3 dni mi się nie uśmiechało... Tak więc na koniec używamy jednorazówek do spania.
    I może to dziwne, ale nie wyrywam sobie włosów z tego powodu, co i Tobie radzę...
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Poza tym, mając jedną - dwie pieluchy na dobę, nie bardzo wiadomo, co z nimi robić... Hodować bakterii i smrodku w w wiaderku przez 3 dni mi się nie uśmiechało... Tak więc na koniec używamy jednorazówek do spania.
    I może to dziwne, ale nie wyrywam sobie włosów z tego powodu, co i Tobie radzę...
    O toto, właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałam

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    O toto, właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałam

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

A jak bardzo Ci zależy na tym, żeby miała mokro, to jej w te jednorazówki wkładaj wkładki "mokra pupa" - potnij se na paski jakąś tetrę albo co.
    Ostatnio edytowane przez annia ; 25-08-2023 o 20:05
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

A Jadzia w ogóle reaguje na sucho-mokro?
    Bo są takie kaczory, którym kompletnie wszystko jedno...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    A Jadzia w ogóle reaguje na sucho-mokro?
    Bo są takie kaczory, którym kompletnie wszystko jedno...
    Eee, właściwie to nie. Tzn. mokro jej nigdy nie przeszkadzało, jak chodziła w pieluszkach. Mokre gatki, i owszem, przy wpadce jej przeszkadzają ("Mamo, siuisu zrobiłam"). Najczęściej. A rano jak się budzi z mokrą wielo, to domaga się jej zdjęcia, bo mokra, i że ona teraz sobie poleży jeszcze z gołą pupą z nami, bo już nie chce w mokrej pieluszce. To dlatego głównie się zastanwiałam, czy nie pomiesza jej się, jak będzie się budzić z suchym pampersem. Bo ona nie kontroluje sikania w nocy, ale rano wie, że sikała (albo nie - raz na ruski rok jej się zdarzy, że ma suchą pieluszkę).

Edit: ale i tak już po ptakach, bo manatki spakowane, i pieluszek w nich nie ma

Domyślnie

Od dwóch dni mamy w użyciu nocnym te eko-jedno z dm, i nic nie poradzę - one mi ropą śmierdzą, jak pampersy, choć niby są biodegradowalne... Buuu...
    Jadzia skomentowała zmianę w sposób dość zabawny, że te pieluszki są brzydkie. Zmian w kwestiach sikania nocnego nie widzę. Rani pielucha pełna.

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    Od dwóch dni mamy w użyciu nocnym te eko-jedno z dm, i nic nie poradzę - one mi ropą śmierdzą, jak pampersy, choć niby są biodegradowalne... Buuu...
    Jadzia skomentowała zmianę w sposób dość zabawny, że te pieluszki są brzydkie. Zmian w kwestiach sikania nocnego nie widzę. Rani pielucha pełna.
    córka chyba wybrała rodzaj pieluszek...
    W Niemaczech są dostępne w Rossmannie ekojednorazówki babydream (w Polsce prawie już nie ma, w Niemczech są)
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Uprawnienia umieszczania postów