Po przeczytaniu wątku postanowiłam zamówić 9 sztuk bambusowej kikko tej kolorowej 70x70, 10sztuk bawełnianej kikko 70x70 takiej -
http://www.xkko.pl/pieluchy-xkko/70x...d337f92c623d08
i kikko małe 30x30 9 sztuk...ale, żeby mieć pewność weszłam na recenzje kikko i teraz już sama nie wiem
Jest kilka opinii, że po jakimś czasie kurczą się o połowę (te bamusowe) i nadają się co najwyżej na wkłady...hmm..to w takim razie jak mi się małe skurczą to nic nie zostanie
Myślałam że zestaw teterek dla małej będę miała już obstawiony a teraz szukam akceptacji
Czy postawiłybyście na taki startowy zestaw pieluch składanych - 9 kikko bambusowych + 10 bawełnianych (poza tym 12 formowanek i 4 wkłady bambusowe 35x30..)? Czy lepiej wszystkie bawełniane..małe to pewnie lepiej sobie darowaćpomóżcie proszę bo znowu nie wiem
![]()
jagienka to chyba zależy,czy chcesz tetrę zapinać snappi,czy składać w prostokąt.Ja mam Kikko i dla mnie są to najlepsze muśliny pod słońcem.Pokurczone już,ale z pewnością nie o połowę(ale nie są już kwadratowe) i składam je w prostokąt,używam do kieszonek jako wkład oraz do wełniaka i sprawdzają się idealnie,a moja mała ma już 21 miesięcy i waży ponad 12kg.Dodam,że nie bawię się w pranie w 40 stopniach,tylko wszystko wrzucam w 60.Jeśli chodzi o zwykłą tetrę bawełnianą,to taka zwykła marketówka u nas w ogóle się nie sprawdziła(mam mega sikacza),a te IV czy ecopi jak na mój gust są zbyt wielkie i pupa ma wielkość zadka słoniowego. Przy kikko zauważyłam też,że dużo lepiej miewa się ta kolorowa niż biała,bo się nie pomarszczyła.
DZięki liilith83Myślałam żeby nauczyć się robić origami, ale nie wiem na ile mi to wyjdzie :/ O kieszonkach na razie nie myślałam bo mała jeszcze w brzuszku siedzi i wyczytałam, ze dla takich maluszków to najlepiej małe otulacze+tetra lub formowanki więc się na tym skupiłam..rozumiem, że jak Kikko się skurczą to już się raczej nie da ze snappi używać?? Tylko jako składane w prostokąt wkłady, tak? Ale chłonności nie straciły? Bo to chyba najważniejsze..
Czy pisząc o marszczeniu bialej masz na mysli bambusową czy bawełnianą?
jagienka tetra,żeby składać inaczej niż w prostokąt musi być kwadratowa,bo z prostokątem raczej ciężko,ja przynajmniej swojej nie dałam rady. A kikko po skurczeniu się chłonie jeszcze lepiej niż wcześniejMówiąc o marszczeniu miałam na myśli białe bambusowe kikko,kolorowe nie pomarszczyły mi się,a białe i niebielone owszem,nie przeszkadza to w użytkowaniu niby,ale jednak powiększają pupę. Ja kieszonek używam w sumie od niedawna i pieluchowanie zaczynałam też od tetry i otulaczy,potem przerzuciłam się na formowanki i również polecam
![]()
lilith83 - To jednak zostanę przy kikko. Koniec końców chodzi o chłonność, a dzisiaj prawie bym prawie śliczne noworodkowe kieszonki babybetta minkee zakupiła (odnośnie wkładania w kieszonki po skurczeniu) ale rozsądek wygrał. Mam nadzieje, zę łatwiej bedzie wybierać jak już się trochę popraktykuje...Dobrze, ze jest ta strona bo pewnie można by kupę kasy wydać i nie do końca być zadowolonym :/
Jeszcze raz dzięki!!!
podbijam temat bo zastanawiam sie czy kupic tetre zwykla ale gramatura 140 czyli LUXza 3zl czy te kikko za 3szt prawie 50zl.... czy naprawde te kikko takie ekstra? bo za te kase mam stos tetry LUX? uzywalyscie wogole wkladow przy noworodku? bo mam tego pelno przy starszym uzywam, ale wszedzie slysze nowordek=najlepsza tetra bo tak czesto sie przebiera itd .mam jeszcze chwilke do porodu no ale wlasnie chce te czas wykorzystac i sie przygotowac, przy pierwszym nie pieluchowalam wielo od poczatku