Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Podwójny X - co ja robię źle?

Domyślnie Podwójny X - co ja robię źle?

Pomóżcie doświadczone chustomamy! Motam się od jakiś 3 tygodni i zaczęłam od razu na starszym dziecku - 6 miesięcy, 8,5kg żywej wagi. Pierwsze próby wiadomo, raz lepiej raz gorzej, ale już mi się wydawało, że wiązanie koala nie ma dla mnie tajemnic . Dociągałam naprawdę mocno, każdą krawędź po kolei, zaczęłam wiązać podwójny węzeł z przodu zamiast przesuwnego na boku. A tu klops, wyprałam chustę i teraz jak w domu zawiążę to jest niby dobrze i mocno naciągnięta, ale po 15 min luzy się robią. W domu nie problem poprawić, ale jeśli wychodzę na dłużej to przy obecnej pogodzie nie bardzo mam ochotę co kwadrans kurtkę rozpinać i wiązanie korygować. Czy są jakieś "magiczne sposoby" na mój problem?

Chustomanka Awatar tulipowna
    Miejscowość
    Poznan

Domyślnie

a jaka chuste posiadasz? bo moj 8kg klocek tez powoduje naciaganie chusty, ale tylko amazonasa lolipop. jak go zawiaze w storcza, to jest jak przybetonowany do mnie

no i jesli chodzi o korekte wiazan, to prosimy o zdjecia!

Domyślnie

Mam hoppa panamę, a zdjęcia będę mogła dodać za jakieś 2 tyg jak małżonek dojedzie z aparatem

Chustomanka Awatar tulipowna
    Miejscowość
    Poznan

Domyślnie

na hoppach to jak sie nie znam wcale, zadnego nie motalam nigdy, wiec nie doradze

hop hop kolezanki, doradzcie!

Chustofanka
    Miejscowość
    KrakĂłw

Domyślnie

A jak długo nosisz po wypraniu? Prasujesz? Takie "dopieroco" chusty zawsze muszą troszkę "dojść do siebie". Przynajmniej moje. Chyba że je trochę pomęczysz przed wiązaniem. Szczególnie jak niewyprasowane.

Domyślnie

Wyprasowałam po praniu. 2 godziny mi to zajęło a prasowania nie cierpię brrr. Teraz jest już z tydzień po praniu i nadal się luzuje. Help

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

obawiam się że większości osób użytkujących hopp właśnie się luzował
    http://chusty.info/forum/viewtopic.php?t=271

dlatego co chwilę używane wiszą na allegro
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustofanka
    Miejscowość
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

A przed włożeniem dziecka ściągasz luzy z tyłu: zawiązawszy już z chustę, złap ją na wysokości barek i pociągnij do przodu.

Czasami jak się tego nie zrobi, wydaje się, że dziecko jest ciasno zawiązane a maszerując dłużej wszystko się luzuje.

Test it!
    Magdalena (ekomama), Joachim 2006 i Laetitia 2009

Ekodzieciak warsztaty dla rodziców z EMPATYCZNEJ KOMUNIKACJI rodzic-dziecko Pozytywne Rodzicielstwo
    Sklep Ekodzieciak - naturalnie dla dziecka
    Akademia Noszenia Dzieci - szkolenia na doradców noszenia w chustach i nosidłach miękkich
    Strefa Porozumienia - mediacje w związku, rodzinie, pracy.

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

nie tylko dlatego i nie tylko Hoppy, Droga Hanti :-D
    ale nie bede z tematu schodzic.

ja wiaze zawsze bardzo mocno, tak, ze w pierwszej chwili wydaje mi sie, ze jest za mocno (dla mnie, nie dla dziecka) a potem chwile sie ruszam, zeby sie wiazanie ulozylo.
    poza tym ja od wiekow podwojnego iksa wiaze tak, ze mam jeden wezel, wkladam dziecko, dociagam sobie calosc (nie tylko krawedzie - to bardzo czesty blad, ze dociaga sie tylko krawedzie - chusta jest wtedy nierownomiernie i jest problem z wrzynaniem sie albo luzowaniem).
    kazda chuste tak wiaze, nie tylko Hoppa.
    uczylam sie na flanelowej samorobce.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Jeśli się robią luzy w chuście, która nie jest samoróbką, to wynika to najczęściej z techniki wiązania. Twoje dziecko jest już sporawe, dlatego początki chustowania wymagają więcej cierpliwości.

Ew źródło błędów to zbyt dużo materiału w pętlach z przodu przed włożeniem dziecka oraz dociąganie tylko niektórych fragmentów chusty.

Najlepiej zrób zdjęcia przed włożeniem dziecka i juz z dzieckiem (przód/bok).
    Wtedy będzie mozna coś więcej powiedzieć.

A i tak nie obędzie się bez testów in vivo

----------------------------------------------------------------------------------------
    Kasia z Chustomanii
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Uprawnienia umieszczania postów