Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: środek antybakteryjny do prania

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar talita
    Miejscowość
    powiat bialski :)

Domyślnie środek antybakteryjny do prania

... czy jest niezbędny? oglądam wielorazówki i wydaje się że git- ekologiczne , pikne. Ale wszędzie piszą że pranie- 40 st i środek antybakteryjny- ja mam przy domu biooczyszczalnię i żadnych środków antybakteryjnych do kanalizacji nie wlewam- przeciwnie- dodaję bakterie

na stronie małeme znalazłam wersję prania bez środka anty. ale przy 60st.- a to może zaszkodzić PULom?

heh, i juz nie wiem? czy ktoś coś wie?
    Ostatnio edytowane przez talita ; 04-04-2013 o 12:28

Chustomanka Awatar Niezapominajka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Ja wiem tyle, że piorę w 60 stopniach wszystkie pieluchy, pule czy nie pule bez znaczenia i nc się z nimi nie dzieję.

Chustomanka Awatar Atorianna
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

jadodaje nappie fresh do kazdego prania w 40st, raz na jakis czas wszystko w 60, a wklady gotuje

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Ja dodaję to co akurat mam mio bambino, nappy fresh lub olejek z drzewa herbacianego. piorę tez różnie w zależności od stopnia zabrudzenia od 30-60 stopni. Co jakiś czas wygotuję i wykwaskuję wkłady, a pule namoczę w płynie do naczyń. Nic się nie dzieje strasznego, a pieluchy mam różne od chinek poczynając na Bum Guniusach kończąc.
    Kiedyś przez przypadek pul na gotowanie w wkładami wrzuciłam i też żyje
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustonoszka Awatar talita
    Miejscowość
    powiat bialski :)

Domyślnie

ooo to pocieszyłyście mnie- bo już myślałam że nie dla mnie ekologia z powodu... ekologii. skontaktuje się jeszcze z milovią (małeme)- tam było info o praniu w 60st bez odkażacza. a tak nawiasem - czy gotujecie wszystkie wkłady- czy tylko muślin i tetrę?

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Ja mam tetrę i mikrofibre, gotuję raz na jakiś czas, jak czuję że za bardzo zalatuje smrodkiem
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustonoszka Awatar indianka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talita Zobacz posta
    ooo to pocieszyłyście mnie- bo już myślałam że nie dla mnie ekologia z powodu... ekologii. skontaktuje się jeszcze z milovią (małeme)- tam było info o praniu w 60st bez odkażacza. a tak nawiasem - czy gotujecie wszystkie wkłady- czy tylko muślin i tetrę?
    Żeby zabić ecoli wystarczy ponoć 25 min. w 60st. Dlatego kiedy pierzesz cokolwiek w tej temp. nie potrzeba już środka do dezynfekcji. Dodać go trzeba przy 40 st. One są w dużej mierze oparte na sodzie. Alternatywnie do nappy fresh itp. możesz użyć octu (ale psuje gumki na dłuższą metę), sody, albo olejku lawendowego lub z drzewa herbacianego. (Czytałam o tym na stronie pieluszkarni, więc odsyłam w razie potrzeby.)
    Ja piorę w 60-70st. jak podśmierdują. Gotowałam cokolwiek może ze dwa razy.

A, bambusa nie gotuj broń boże, bo się skurczy i będzie rwać ("skruszeje"), przy 60st na dłuższą metę też szybciej padnie. Więc może sobie go po prostu daruj.
    Ostatnio edytowane przez indianka ; 04-04-2013 o 22:25
    Jestem mamą od 6.01.12r.

Uprawnienia umieszczania postów