Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: ... CHUSTA... ??

Chustonoszka
    Miejscowość
    śląsk :)

Post ... CHUSTA... ??

Czytałam już wiele postów na tym forum i dużo się zastanawiam nad kupnem nosidełka i nie mogę się zdecydować co kupić a czas mi ucieka, chciałabym zacząć już nosić Maluszka.
    Mam w związku z tym pytanie do doświadczonych forumowiczek, w którym nosidełku lepiej się nosi dziecko: Mei Tai czy nosidełko ergonomiczne? jakie są różnice w użytkowaniu, plusy i minusy, które zauważyłyście? oraz od kogo polecacie kupić?

Będę wdzięczna za pomoc.
    (Mój Maluszek już ma teraz 7 miesięcy.)

Trochę mi się zmieniło po ostatnim poście mi. z 05.04, zaczęłam myśleć o chuście.

Trochę już poczytałam i przejrzałam forum na temat chust i choć na samym początku nie brałam pod uwagę kupna chusty a tylko nosidełko teraz zmieniłam zdanie gdy nie pierwszy raz spotkałam się z twierdzeniem, ze dziecka nie siedzącego nie nosi się w nosidełku i chusta jest najlepsza. Gdy przeczytałam wiele i zobaczyłam, zgłębiłam trochę temat to mi się bardzo spodobało choć chusty jeszcze nie mam tylko mam parę obaw ...
    Czy dziecko 7,5 miesięczne będzie chciało się jeszcze zamotać w chustę? :/ jest bardzo ruchliwy..
    Którą i jakiej firmy chustę kupić na pierwszą chustę dla dziecka w tym wieku, z wagą 8,5 kg?
    Zastanawiałam się nad Nati bawełnianą, co o tym myślicie?
    Chciałabym już w końcu kupić jakąś chustę do noszenia na dniach. Już nie mogę się doczekać pierwszego razu z motaniem. Doradźcie jeszcze w tej kwestii...
    Ostatnio edytowane przez Mooli ; 09-04-2013 o 16:45
    Mój mały SKARB :*

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

imo za dużo zmiennych żeby dokonać rzetelnego porównania

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

nikt nic nie doradzi?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

musisz sama wypróbować. Ja wolę np. wiązane inni klamry choc na samym początku wydawało mi się, że będzie odwrotnie. A skąd jesteś? bo jak mieszkasz w dużym mieście/blisko dużego miasta udaj sie do klubu kangura i poprzymierzaj chociażby
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar paulina
    Miejscowość
    90419

Domyślnie

z przodu ergo, na plecy mei tai, wrzucanie dziecka do manducy na plecach to dla mnie czarna magia, ale pewnie są osoby które nie mają z tym problemu, więc najlepiej próbować samemu
    Kokoszka, 12.2010
    Kokos, 11.2013
    Fi, 3.2016

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

bo to jest naprawdę bardzo indywiduwlna sprawa.

ja w ergo lubię to, że żeby je założyć to nie muszę nim po ziemi szurać, brudzić. nosiłam w nim młodego zimą (instalacja dziecka w kombinezonie szła całkiem sprawnie).
    ale teraz na wiosnę kupiłam MT, bo mi się w mietkach wygodniej nosi
    w moim przypadku jest jeszcze jeden punkt na korzyść MT. pomimo maksymalnego ściągnięcia wszelkich pasków w manducy, bardzo długo nie mogłam uzyskać efektu "przyklejenia" dziecka do pleców. udało się dopiero jakiś miesiąc temu, w moich i jego zimowych ubraniach. jak go wsadzę w nosidło po domu, to nadal mamy delikatny luz. w MT tego nie ma

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    musisz sama wypróbować. Ja wolę np. wiązane inni klamry choc na samym początku wydawało mi się, że będzie odwrotnie. A skąd jesteś? bo jak mieszkasz w dużym mieście/blisko dużego miasta udaj sie do klubu kangura i poprzymierzaj chociażby
    nie mieszkam w wieklim miescie i nie mam możliwości tam sie udac niestety ..... gdyby to było możliwe dawno bym to zrobiła.

dzieki za odzew już myślałam ze nikt nic nie napisze... ja chciałabym raczej mieć dziecko jak napisała panna.z.wilka "przyklejone" do siebie miałabym komfort i poczucie że jest blisko... ale czy daje to dużą możliwość ruchu dziecka czy je bardziej ogranicza niż w ergonomicznym nosidełku?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

a czy Twój maluszek już samodzielnie siada?

Chustomanka Awatar panna.z.wilka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

nie nie, to nie jest tak, że w ergo jest delikatny luz i to jest ok. luzów nie powinno być w ogóle, czy to w ergo czy MT czy w chuście.
    ale jak się kupuje produkt seryjny to niekiedy ciężko go dopasować idealnie do każdej sylwetki.
    i ja mam taki właśnie problem (a właściwie przestaję mieć, bo synek kompensuje po mału swoimi wymiarami to, czego paskami i klamrami nie mogłam uzyskać).
    wbrew pozorom, przyklejenie daje możliwość ruchu (rąk, nóg, głowy), bo wynika z odpowiedniego napięcia panela otulającego dziecko.
    tak jak nie da się wygodnie leżeć w słabo naciągniętym hamaku, tak nie może być dziecku wygodnie w słabo dociągniętym panelu (ergo, mt czy chuście).

jakbym jeszcze raz mogła być w pierwszej ciąży i mieć przy tym aktualną wiedzę, to dla siedzącego dziecka kupiłabym najpierw mt a potem manduce. ewentualnie ergo na wymiar.
    ale tu dochodzi jeszcze wiele zmiennych, bo np mój mąż manduce kocha i na niego dobra była od początku

tak więc, naprawdę, to jest baaardzo indywidualna sprawa

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    a czy Twój maluszek już samodzielnie siada?
    nie siada samodzielnie, tylko gdy go podtrzymuje...

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mooli Zobacz posta
    nie siada samodzielnie, tylko gdy go podtrzymuje...
    to jeszcze poczekaj z nosidłem...

i poczytaj:
    http://www.chusty.info/forum/showthr...niu-niemowląt

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

to jeszcze poczekaj z nosidłem...

i poczytaj:
    http://www.chusty.info/forum/showthr...niu-niemowląt

ok rozumie, w takim razie zostaje mi noszenie na razie Malucha na rekach..? czy polecacie coś innego?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

chusty!
    wiązane, kółkowe

korzystaj póki możesz

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

chusty!
    wiązane, kółkowe

korzystaj póki możesz
    Tylko ze ja nie mam orientacji w tej kwestii: jaka? gdzie kupić? na jak długo starcza chusta? dlugo mozna nosic?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

no, to przecież TU znajdziesz całą masę informacji

a jeśli wolisz pogadać i pooglądać, to się z kimś umów. i już

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

no, to przecież TU znajdziesz całą masę informacji

a jeśli wolisz pogadać i pooglądać, to się z kimś umów. i już

Trochę już poczytałam i przejrzałam forum na temat chust i choć na samym początku nie brałam pod uwagę kupna chusty a tylko nosidełko teraz zmieniłam zdanie gdy nie pierwszy raz spotkałam się z twierdzeniem, ze dziecka nie siedzącego nie nosi się w nosidełku i chusta jest najlepsza. Gdy przeczytałam wiele i zobaczyłam, zgłębiłam trochę temat to mi się bardzo spodobało choć chusty jeszcze nie mam tylko mam parę obaw ...
    Czy dziecko 7,5 miesięczne będzie chciało się jeszcze zamotać w chustę? :/ jest bardzo ruchliwy..
    Którą i jakiej firmy chustę kupić na pierwszą chustę dla dziecka w tym wieku, z wagą 8,5 kg?
    Chciałabym już w końcu kupić jakąś chustę do noszenia na dniach. Już nie mogę się doczekać pierwszego razu z motaniem. Doradźcie jeszcze w tej kwestii...

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mooli Zobacz posta
    .
    tkana bawelniana chuste
    Nati jaknajbardziej , mozna tanio upolowac na bazarku
    sama zdecyduj jaki kolor lubisz i do dziela
    pewnie 4,6 m Ci wystarczy , jaki rozm ubr nosisz ?

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Akurat ja jestem fanką chust, mimo, że nosidło ergonomiczne mam.
    Chusta jest bardziej "zindywidualizowana"- możesz nosić na wiele sposobów i w każdym wieku. Poza tym, dla mnie chusta fajniej "otula". Poza tym, akurat ja mam nietypową budowę i paski od nosideł (a próbowałam róznych) mi się wpijają pod pachami, z chustą nie mam z tym problemu.
    Natomiast zaletą nosidła jest to, że łatwiej założyć je komuś nieobeznanemu ze sztuką motania i np mój Pan, jeżeli już musi w czyms nosić (a zdarzyło Mu sie to, jak na razie raz, albo dwa), to wybiera nosidło, bo motac Mu się nie chce, a w nosidło wrzuca jak w plecak i ma.

Piszesz, o Natibaby, jeżeli zdecydowałabys się na chustę, wg mnie to fajny wybór. Mam 4 Natki i nosze w nich na zmianę. Myślę, że bawełenka to fajny pomysł na pierwszą chustę. Jak się wciagniesz- będziesz kupowała koleje i wówczas może ci sie trafią chusty z domieszkami np z lnem, czy ramią (polecam!).

Oczywiście to są moje osobiste doświadczenia i może zaraz pojawić się mama, która uważa inaczej.

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Mooli skąd jesteś? Mam na stanie i MT i ergo i chusty - może nam pod drodze jakoś?

edit juz widzę, nie bardzo

to serio polecam Rybnickie spotkania bo widze że juz szukałaś

Uprawnienia umieszczania postów