Witajcie,
po przekopaniu forum, powoli wykluwa się koncepcja pieluchowania mojego dziecia

. Chciałabym pieluchować ją w kieszonkach, nie koniecznie z PUL-em, a otulaczy używać wełnianych. Na noc porządnie chłonna formowanka plus wełniak. Mam plan, by wysadzać ją na kupę, bo robi o w miarę stałych porach, więc zależy mi na czymś, co szybko i bezproblemowo da się zdjąć/założyć. A teraz pytania

:
- czy taki plan ma w ogóle szansę na powodzenie?
ma
- czy ma znaczenie jakie wełniaki będę używać?
ma
jedne szybciej nasiakną, drugie wolniej, jedne są zakładane jak majtki, inne jak otulacz zapinane, zapinane w pasie, zapinane na bioderkach, jedne lepiej leżą na tęższych dzieciak, inne na chudzinach, jedne częściej wymagaja lanolinowania, inne właściwie wcale tego nie potrzebują.....musicie popróbować i sprawdzić, co Wam pasuje. tanie wełniaki robi na forum magnolia, angbr (jej wełenki kupisz na all), bianka2009 szyje wełniane kieszonki (ecodidi) -> wejdź na hm pieluszkowy
- czy każdy wełniak nadaję się na każdą formowankę/kieszonkę?
nie-> tak, jak na słonia koszulki noworodka nie załozysz
różnica w przypadku formowanek/otulaczy jest jednak znacznie mniejsza
jezeli złozysz bardzo obszerną formowankę, która robi duża pupę i otulacz bardzo waski w kroczku to te se ne da, ale to skrajności są.... wiekszość powinno w miare do siebie pasować
- czy do kieszonek mogę używać tetry bawełnianej (mam chyba ze trzydzieści pieluch), czy lepiej zainwestować w coś innego?
możesz
- czy w ogóle można obyć się bez PUL-i, czy jednak lepiej mieć na stanie kila sztuk???
ja bez pulu życia sobie nie wyobrażam, ale pewnie są i tacy, którzy się bez niego obywają, pamietaj, że pul schnie szybciej, dla mnie jest on mniej zawodny niż wełna, ale ja z welną się nie rozumiem, zatem moje zdanie to tylko moje zdanie
- co się najlepiej nadaje na łapanie rzadkiej niemowlęcej, piersiowej kupki (w dodatku ząbkującej

) - coolmax???
tak samo coolmax, jak mikropolar jak welurek i wszystko inne, co naturalne (np. bambus)-> w tym przypadku istotny jest krój pieluszki-> na takie kupki wypróbuj pieluszki z dodatkową gumeczką przy nóżkach, taka dodatkowa wszywka-> np. blueberry to mają (niektóre otulacze), imse vimse,
możesz też kombinować z takimi doddatkowymi 'ryniekami' w pieluszce, które mają zapobiec wyciekowi kupki-> np. itti bitti, ale tylko tutto (to itti bitti one w wersji one size)
- ile czego i w jaki rozmiar celować - młoda 6miesięcy, około 8kg żywej wagi

???
to już one size możesz brać, a w co celować? zależnie w czym się lubujesz -> rozmiarówki lub one size; poszczególne rozmiary zalezne od danego roducenta;
ilość zależna od prania- podaje się zazwyczaj ok. 20, ale sama zobaczysz, ile jest wam potrzebna-> jak czesto pierzecie, jak długo schną etc.
- kupować OS, czy raczej celować w rozmiarowe?
jak wyżej, rozmiarówki sa lepiej dopasowane, ale musisz kupić więcej pieluch i odwrotnie, mnie one sizy bardzo odp., ost. coś mnie na rozmiarówki wzięło tylko
...
Młoda będzie musiała iść do żłobka (kredyt mnie ściga

) i w żłobku pewnie będzie miała jednorazówki
- czy jest sens stosować system mieszany??
jest sens
ale wymaga samozaparcia
ponadto pogadaj w żłobku, niektóre przyjmują wielo, mimo, że oficjalnie się tym głosno nie chwalą
Aaaa... jeszcze jedno - chciałabym pociągnąć na polskich używkach (ale nie ortodoksyjnie), bo z kasą u mnie kruchoooo

Da radę?
da radę, bez problemu,
zapraszamy na bazarek
To chyba tyle na początek. Przepraszam za elaborat, ale jakoś nie umiałam krócej

odam parametry młodej, co by łatwiej było...