Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 100 pytań do..., czyli rozterki świeżynki

Chustonówka

Domyślnie 100 pytań do..., czyli rozterki świeżynki

Witajcie,

po przekopaniu forum, powoli wykluwa się koncepcja pieluchowania mojego dziecia . Chciałabym pieluchować ją w kieszonkach, nie koniecznie z PUL-em, a otulaczy używać wełnianych. Na noc porządnie chłonna formowanka plus wełniak. Mam plan, by wysadzać ją na kupę, bo robi o w miarę stałych porach, więc zależy mi na czymś, co szybko i bezproblemowo da się zdjąć/założyć. A teraz pytania :
    - czy taki plan ma w ogóle szansę na powodzenie?
    - czy ma znaczenie jakie wełniaki będę używać?
    - czy każdy wełniak nadaję się na każdą formowankę/kieszonkę?
    - czy do kieszonek mogę używać tetry bawełnianej (mam chyba ze trzydzieści pieluch), czy lepiej zainwestować w coś innego?
    - czy w ogóle można obyć się bez PUL-i, czy jednak lepiej mieć na stanie kila sztuk???
    - co się najlepiej nadaje na łapanie rzadkiej niemowlęcej, piersiowej kupki (w dodatku ząbkującej ) - coolmax???
    - ile czego i w jaki rozmiar celować - młoda 6miesięcy, około 8kg żywej wagi ???
    - kupować OS, czy raczej celować w rozmiarowe?

Młoda będzie musiała iść do żłobka (kredyt mnie ściga ) i w żłobku pewnie będzie miała jednorazówki
    - czy jest sens stosować system mieszany??

Aaaa... jeszcze jedno - chciałabym pociągnąć na polskich używkach (ale nie ortodoksyjnie), bo z kasą u mnie kruchoooo Da radę?

To chyba tyle na początek. Przepraszam za elaborat, ale jakoś nie umiałam krócej
    odam parametry młodej, co by łatwiej było...

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Większośc odpowiedzi masz na forum, powpisuj w wyszukiwarce

Moim zdaniem system mieszany nie jest opłacalny ze względów ekonomicznych, więcej pieniędzy Ci na to zejdzie... Ale oczywiście z punktu widzenia pupy Twojego dziecka jest to jak najbardziej opłacalne
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

my od dzisiaj jesteśmy na systemie mieszanym i na pewno to jest dobre dla pupy, np jesli chodzi o noce, 10 godzin nie jest w pampku
    poza tym odchodza przeciez dni wolne i weekendy wiec warto na pewno
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A jesteś pewna, że w żłobku tylko jednorazówki? Bo czasem udaje się przeforsować wielo, z tego co czytam. Zwłaszcza, jeśli to kieszonki lub AIO.
    Witek 2012

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

- czy taki plan ma w ogóle szansę na powodzenie?
    Ja myślę że powodzenie ma
    - czy ma znaczenie jakie wełniaki będę używać?
    Raczej nie ma znaczenia jaka wełna byle nie gryzła ja szyłam mojej małej gatki wełniane ze swetrów z lumpeksu.
    - czy każdy wełniak nadaję się na każdą formowankę/kieszonkę?
    na formowankę wygodniej gatki wełniane
    - czy do kieszonek mogę używać tetry bawełnianej (mam chyba ze trzydzieści pieluch), czy lepiej zainwestować w coś innego?
    może być spokojnie tetra ja nie raz tak używałam.
    - czy w ogóle można obyć się bez PUL-i, czy jednak lepiej mieć na stanie kila sztuk???
    ja akurat lubiłam PUL bo jest cieniutki więc na wyjścia pod ubranko warto mieć jakąś kieszonkę pul albo otulacz.
    - co się najlepiej nadaje na łapanie rzadkiej niemowlęcej, piersiowej kupki (w dodatku ząbkującej ) - coolmax???
    Nie używałam coolmaxu ale kupy ładnie się spierają z mikropolaru
    - ile czego i w jaki rozmiar celować - młoda 6miesięcy, około 8kg żywej wagi ???
    - kupować OS, czy raczej celować w rozmiarowe?
    dziecię już spore inwestowałabym w one size starczy do końca pieluszkowania

Młoda będzie musiała iść do żłobka (kredyt mnie ściga ) i w żłobku pewnie będzie miała jednorazówki
    - czy jest sens stosować system mieszany??

Nie używałam więc nie wiem, jednorazówek po przejściu na wielo używałam na wyjazdach.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Ja nie nastawiam się na restrykcyjne stosowanie wielo, dopuszczam możliwość stosowania systemu naprzemiennego i uważam,że ma to sens. Pieluszki możesz pokupować na bazarku i u naszych mam szyjących i już w tej chwili zaoszczędzisz dużo Można tak skompletować fajny stosik, nie wydając na to nie wiem jakiej kasy.

Chusteryczka Awatar spinek

Domyślnie

witaj nie wiem, co odp. dziewczyny powyżej, bo mi się czytać nie chce, ale....

Cytat Zamieszczone przez Aurelia Zobacz posta
    Witajcie,

po przekopaniu forum, powoli wykluwa się koncepcja pieluchowania mojego dziecia . Chciałabym pieluchować ją w kieszonkach, nie koniecznie z PUL-em, a otulaczy używać wełnianych. Na noc porządnie chłonna formowanka plus wełniak. Mam plan, by wysadzać ją na kupę, bo robi o w miarę stałych porach, więc zależy mi na czymś, co szybko i bezproblemowo da się zdjąć/założyć. A teraz pytania :
    - czy taki plan ma w ogóle szansę na powodzenie? ma
    - czy ma znaczenie jakie wełniaki będę używać? ma jedne szybciej nasiakną, drugie wolniej, jedne są zakładane jak majtki, inne jak otulacz zapinane, zapinane w pasie, zapinane na bioderkach, jedne lepiej leżą na tęższych dzieciak, inne na chudzinach, jedne częściej wymagaja lanolinowania, inne właściwie wcale tego nie potrzebują.....musicie popróbować i sprawdzić, co Wam pasuje. tanie wełniaki robi na forum magnolia, angbr (jej wełenki kupisz na all), bianka2009 szyje wełniane kieszonki (ecodidi) -> wejdź na hm pieluszkowy
    - czy każdy wełniak nadaję się na każdą formowankę/kieszonkę? nie-> tak, jak na słonia koszulki noworodka nie załozysz różnica w przypadku formowanek/otulaczy jest jednak znacznie mniejsza jezeli złozysz bardzo obszerną formowankę, która robi duża pupę i otulacz bardzo waski w kroczku to te se ne da, ale to skrajności są.... wiekszość powinno w miare do siebie pasować
    - czy do kieszonek mogę używać tetry bawełnianej (mam chyba ze trzydzieści pieluch), czy lepiej zainwestować w coś innego? możesz
    - czy w ogóle można obyć się bez PUL-i, czy jednak lepiej mieć na stanie kila sztuk??? ja bez pulu życia sobie nie wyobrażam, ale pewnie są i tacy, którzy się bez niego obywają, pamietaj, że pul schnie szybciej, dla mnie jest on mniej zawodny niż wełna, ale ja z welną się nie rozumiem, zatem moje zdanie to tylko moje zdanie
    - co się najlepiej nadaje na łapanie rzadkiej niemowlęcej, piersiowej kupki (w dodatku ząbkującej ) - coolmax??? tak samo coolmax, jak mikropolar jak welurek i wszystko inne, co naturalne (np. bambus)-> w tym przypadku istotny jest krój pieluszki-> na takie kupki wypróbuj pieluszki z dodatkową gumeczką przy nóżkach, taka dodatkowa wszywka-> np. blueberry to mają (niektóre otulacze), imse vimse, możesz też kombinować z takimi doddatkowymi 'ryniekami' w pieluszce, które mają zapobiec wyciekowi kupki-> np. itti bitti, ale tylko tutto (to itti bitti one w wersji one size)
    - ile czego i w jaki rozmiar celować - młoda 6miesięcy, około 8kg żywej wagi ??? to już one size możesz brać, a w co celować? zależnie w czym się lubujesz -> rozmiarówki lub one size; poszczególne rozmiary zalezne od danego roducenta; ilość zależna od prania- podaje się zazwyczaj ok. 20, ale sama zobaczysz, ile jest wam potrzebna-> jak czesto pierzecie, jak długo schną etc.
    - kupować OS, czy raczej celować w rozmiarowe? jak wyżej, rozmiarówki sa lepiej dopasowane, ale musisz kupić więcej pieluch i odwrotnie, mnie one sizy bardzo odp., ost. coś mnie na rozmiarówki wzięło tylko...

- czy jest sens stosować system mieszany?? jest sens ale wymaga samozaparcia ponadto pogadaj w żłobku, niektóre przyjmują wielo, mimo, że oficjalnie się tym głosno nie chwalą

Aaaa... jeszcze jedno - chciałabym pociągnąć na polskich używkach (ale nie ortodoksyjnie), bo z kasą u mnie kruchoooo Da radę? da radę, bez problemu, zapraszamy na bazarek

To chyba tyle na początek. Przepraszam za elaborat, ale jakoś nie umiałam krócej
    odam parametry młodej, co by łatwiej było...
    Powodzenia!

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki

Uprawnienia umieszczania postów