Robienie kupy do majtek/pieluchy u dziecka odpieluchowanego to nie jest kwestia umienia/przyzwyczajenia tylko blokady w głowie - że bezpieczniej (z jemu tylko znanych powodów) jest zrobić do majtek/pieluchy.
To ja bym jednak wolała, żeby kupa lądowała w pieluszce niż w majtkach - a przychodzi np powiedzieć, że chce kupę i że chciałby pieluszkę?

Ja po prostu tak robiłam - jak widziałam, ze synek chce kupę (kręcił się, chował etc) to sama nawet proponowałam pieluchę - potem od razu zmienialiśmy.
To znowy dla skojarzenia pielucha=kupa a chwilę potem kupa=kibelek (nie chciał na nocnik), dla mnie było lepiej gdy syn sygnalizował potrzebę choćby i do pieluchy niż potem np zrobiłby na spacerze w majtki.

Wg mojej wiedzy i doświadczenia, dzieciaki naprawdę nie chcą robić pod siebie i wcale im nie pasuje załatwianie się do majtek - więc najpierw chciałam ay było mu jak najbardziej komfortowo z tą nieszcząsną kupą a potem dopiero wprowadzałam zmiany i zachęcanie do zrobienia na kibelek.

A jak się zachowuje przed zrobieniem kupy - widzisz że ten moment nadchodzi? Przychodzi potem, żeby go przebrać?