Pokaż wyniki od 1 do 20 z 56

Wątek: Mokre chusteczki do pupy

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Mokre chusteczki do pupy

Czy mogę używać dalej mokrych gotowych chusteczek do przecierania pupy <np z pampers itd> czy to szkodzi pieluszkom wielorazowym?

<nie mogłam znaleźć tematu,przepraszam jeżeli powtarzam temat>

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

To szkodzi przede wszystkim zdrowiu Twojego dziecka

Odkąd zaczęto powszechnie używać pieluch jednorazowych i -przede wszystkim- nasączanych niewiadomoczym chusteczek, znacznie wzrosła ilość różnych infekcji układu moczowego maluchów - tak przynajmniej mówili mi lekarze w szpitalu, gdzie kilkakrotnie byłam z córeczką z powodu ZUMu (ale akurat spowodowanego wadą - refluxem)...

Najlepszą, najprostszą i najtańszą metodą jest mycie pupy pod kranem - samą wodą albo delikatnym mydełkiem (babydream, marsylskie itp).
    Na wielkie wyjścia chusteczki, ale jakieś delikatne, z możliwie prostym składem.
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chusteryczka Awatar urticea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja używam chusteczek pampers sensitive i nie uważam tego za zło...
    Nie ma tu znaczenia czy pieluchy są wielorazowe czy zwykle my jesteśmy na wielo.
    08.2011 04.2014

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

czytałąm skład chusteczek pampers i pampers sebnsitive i zrobiło mi sie slabo od tej lektury
    Jeszcze niedawno kupowałam na wszelki wypadek babydream extrasensitive i natural, ale już nie ma. Teraz chusteczki dzidziuś (jasnoniebieskie i różowe) są w marę ok pod względem składu i jakości
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Od urodzenia dziecka używam płatków kosmetycznych 10x10 cm i wody czystej. Na wyjścia z domu (których jest mnóstwo) wlewam wodę do małej plastikowej buteleczki.
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Chustoguru

Domyślnie

możesz też zamówić myjki wielorazowe np. u mam szyjących super sprawa, albo sama poszyć jak potrafisz

Chustofanka Awatar kacha-rudzielec
    Miejscowość
    Bydgoszcz/Górzyskowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    czytałąm skład chusteczek pampers i pampers sebnsitive i zrobiło mi sie slabo od tej lektury
    Jeszcze niedawno kupowałam na wszelki wypadek babydream extrasensitive i natural, ale już nie ma. Teraz chusteczki dzidziuś (jasnoniebieskie i różowe) są w marę ok pod względem składu i jakości
    Poparz dokładnie w rossmanie bo ja ostatnio czteropak babydream natural ku swojej wielkiej radości dostałam extrasensitive niestety nie ma
    Maciej 22.04.2010 Hania 16.06.2011

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Aliszia świetny pomysł z tą buteleczką wody

Co do chusteczek z Pampersów > tyłek mojego dziecka po tym jest jakiś taki śliski i lepki... Zupełnie nie jestem do nich przekonana. Do innych też nie bardzo, u nas najczęściej to miseczka z wodą i pocięta tetra
    Ale zastanawiałam się właśnie co na wyjścia.
    Pomysł Aliszia wydaje się bardzo fajny,przetestuję w praktyce w najbliższym czasie.

Co do chusteczek z Babydream, to zawsze jakoś myślałam,że są gorsze od tych z Pampersów, i jak głupia kierowałam się bardziej znaną nazwą firmy zamiast składem i opinią mam

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kacha-rudzielec Zobacz posta
    Poparz dokładnie w rossmanie bo ja ostatnio czteropak babydream natural ku swojej wielkiej radości dostałam extrasensitive niestety nie ma
    u mnieniema ani extrasensitive ani natural od jakiegoś czasu, a niebieskich babydream nie chciałam bo zawierają propolyne glicol a poza tym są do bani. W przypływie rozpaczy i potrzeby kupiłam mniejsze zło czyli Dzidziusia Skin Balance. Idę do netto niedługo, kupi te chusteczki i przetestuje
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Domyślnie

Bamboo z drogerii ekologicznej były ok chyba i jakieś w Tesco znalazłam w miarę nie groźne (byliśmy w podróży. I musieliśmy cos kupić)

Chustomanka Awatar Jagna

Domyślnie

Ja w pudełeczku po nawilżanym papierze toaletowym trzymam namoczone wodą, albo moją mieszanką mydła/oleju/krochmalu te kwadratowe waciki z Rossmana, albo przywożone od siostry z Danii cienkie gąbeczki pocięte na wymiar pudełka |(nie wiem czy w Polsce też są)
    dużo lepiej te obie rzeczy się sprawdzają niż chusteczki
    Marzenia się spełniają www.ogrodymuzyki.pl

Mój Franio Chuścioszek 08 maja 2010 i Laura Marianna 12 kwietnia 2015

Domyślnie

Ja mam mała miskę z woda do której dolewam na bierzaco wodę z kranu i kilka myjek. Nawet nie mam ich dużo bo i tak piore często. Pod ręką zawsze jest olejek lawendowy albo termos z ciepła woda.

Nie wyobrazam sobie używania tylko chusteczek. Używamy tylko w podróży ale nie lubimy sie za bardzo..

Woda to woda. Koniec kropka.

Chustomanka Awatar gosiamy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

U nas tez chusteczki w ostateczności, czyli na wyjścia mało zaplanowane. Na co dzień, to ciepła woda + waciki Myjki nam się nie sprawdziły rozmiarowo, ale zastosowanie inne znalazły Bardzo tania i najlepsza dla nas metoda A chusteczki, których używamy (od urodzenia poszła dopiero jedna paczka, w tym większość w pierwszym tygodniu życia, kiedy byliśmy w szpitalu) to Huggies Natural Care - świetny skład i aloes pachnie oszałamiająco

Chustomanka Awatar Sandra
    Miejscowość
    Czeladź

Domyślnie

Wiecie do czego są super wielorazowe chusteczki? Do mycia butów! Niczym tak szybko nie zmyję z nich syfu jak własnie nimi . Mamy jedną paczkę w samochodzie i jedną w szafce na buty .
    Moje wege dzieciaki to Mati (wiosna 2013), Hugo (wiosna 2015) Benio (jesień 2020)
    Nasz blog o rodzicielstwie pełnym Boga www.niezwyklapodroz.pl

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sandra Zobacz posta
    Wiecie do czego są super wielorazowe chusteczki? Do mycia butów! Niczym tak szybko nie zmyję z nich syfu jak własnie nimi . Mamy jedną paczkę w samochodzie i jedną w szafce na buty .
    Potwierdzam , my tez do butow i do mebli
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chusteryczka Awatar Jóna
    Miejscowość
    Jastrzębie - Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sandra Zobacz posta
    Czy nie chodziło przypadkiem o jednorazowe

Jagna, zdradź co to za mieszanka konkretnie??

Chusteryczka Awatar Barbareks

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dadzia Zobacz posta
    Czy nie chodziło przypadkiem o jednorazowe

Jagna, zdradź co to za mieszanka konkretnie??
    u mnie są one wielo, bo piorę i używam z wodą, dają radę nawet z 5 prań i jakie delikatne są i super szybko schnące.. tylko od kremu to się nie bawię i wyrzucam... no i pierwsze użycie zazwyczaj zaczynało się od wypłukania ich

Uprawnienia umieszczania postów