Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Czy przez bok, czy z czworakowania - nie chodzi o sam kształt kości kręgosłupa, ale o napięcie i siłę mięśni, które go utrzymują. To te mięśnie poprzez swoją pracę stają się odpowiednio mocne, aby stabilnie trzymać kręgosłup w zdrowej lordozie. Jeżeli dziecko potrafi samodzielnie i pewnie siedzieć, znaczy to że ukształtowała się lordoza lędźwiowa. Sama chęć dziecka do siedzenia nie wystarcza aby uznać, że jest ono gotowe do siadu.
Basia 29/08/2009Jacuś 15/08/2012
Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]
La Chica Binita, czyli skoro moje dziecko jeszcze samo nie siedzi, to te plecki muszą być zaokrąglone? Jeśli tak, to nie wiem, co robię nie tak![]()
Żadne z moich dzieci nie współpracowało podczas motania - każde się wierciło, kręciło i prostowało, co bardzo utrudniało uzyskanie żabki oraz zaokrąglenia kręgosłupa. Ja robię tak: Kiedy motam chustę, "podwijam" pupę dziecka pod nie samo - łapię za część chusty znajdującą się pod pupą i wciągam ją między swój brzuch i brzuch dziecka. Dziecko samo wtedy przyjmuje odpowiednią pozycję. Miej jednak na uwadze, że dziecko, które nie śpi i jest pobudzone może się w chuście próbować prostować - rozgląda się na boki, próbuje Ci wyjrzeć znad ramienia itd. Trudno wtedy mówić o idealnym zaokrągleniu.
Ostatnio edytowane przez Pat ; 15-03-2013 o 22:53
podczas chustowych korepetycjiIzaBK zwróciła mi uwagę, że za szeroko rozstawione nóżki powodują prostowanie się plecków - może to jeszcze jakoś pomoże oprócz tego, co wyżej napisano.
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
bo tak to właśnie działa - jeśli podwiniesz miednicę, to całe dziecko się "zwinie"
mądrze tu piszą Dziewczyny!
Plecki dziecka 5 miesięcznego nie są już w całkowitej kifozie, czyli nie wyglądają jak książkowa litera C.
Tutaj pokazane są etapy rozwoju kręgosłupahttp://www.babywearingadvice.co.uk/pics/devel_spine.png
Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog