-
Chustoholiczka
Do kiedy zaokrąglony kręgosłup?
Do kiedy plecki niemowlęcia mają być całe zaokrąglone podczas noszenia?
Mam 5 miesięcznego synka (duży chłopak, miesiąc temu ważył już ciut ponad 7 kg, teraz dokładnie nie wiem). Nie udaje mi się uzyskać całkiem zaokrąglonych plecków podczas wiązania kieszonki czy innych i nie wiem, czy to mój błąd, czy po prostu synek jest już w takim wieku, że dolna część (odcinek lędźwiowy) już się inaczej układa?
Ostatnio edytowane przez Pomarańcza ; 27-03-2013 o 19:11
Powód: literówki
-
Chustoholiczka
Kręgosłup układa się inaczej, gdy dziecko samodzielnie siada. Zawsze, jak ma schowane ręce, kręgosłup w większym lub mniejszym stopniu będzie w literę C. Gdy dziecko już siada, można mu wyjąć z chusty rączki (górna krawędź będzie poprowadzona pod pachami, na wysokości łopatek), i wtedy już pojawia się lordoza odcinka lędźwiowego.
Basia 29/08/2009
Jacuś 15/08/2012
Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]
-
Chustoholiczka
Mój synek położony w bujaczku odpycha się na łokciach i przez chwilę siedzi , tak samo posadzony na kolanach nie chce się opierać pleckami, tylko ciągnie do przodu do siadu. Całkiem samodzielnie jednak jeszcze nie usiądzie.
Czy to możliwe, że lordoza odcinka lędźwiowego już się zaczęła kształtować, czy dopiero jak zacznie siadać całkiem sam z pozycji leżącej?
-
-
-
Chustofanka
Ja tylko na chwilę o siadaniu. Dziecko nie siada z pozycji leżącej, ciągnąc się do góry, tylko z pozycji czworaczej przez rotację bioder.
Uprawnienia umieszczania postów