Hej doswiadczone zaplatane!
Tytul poprawionyniestety nie mam polskich znakow
Jestem tutaj swiezynka. Z chusta po raz pierwszy zetknelam sie przy najstarszej corce (7 l) Mam dluga chuste prawie 6 m, opanowalam tylko 2 rodzaje wiazan, ale wystarczylo, bo nie za duzo ja nosilam. Druga cora (obecnie 5l) za chusta nie przepadala, radzilam sobie w wozkiem i podstawka, wiec sie poddalam. Od 4 m-cy jestem potrojna mama i musze przyznac, ze brakuje mi rak! Dlatego postanowilam wykopac chuste z szafy i zaczac najmlodsza core przyzwyczajac. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale nie poddaje sie. A poniewaz do wprawnych motaczy nie naleze, postanowilam zainwestowac w chuste kolkowa, zeby sobie zycie ulatwic.
Od paru dni przegladam archiwum forum i musze powiedziec, ze mam niezly metlik w glowie... Myslalam, ze cos wiem, ale chyba juz nic nie wiem... Dlatego prosze Was o pomoc.
1. Ktora chuste kolkowa polecacie?
2. Czym kierowac sie przy wyborze?
3. Jaka dlugosc chusty kolkowej dobrac (moj wzrost 165)? Z tego co sie orientuje tylko Didymos rpbi chusty kolkowe roznej dlugosci.
4. Czy w razie potrzeby mozna taka chuste poprostu skrocic?
5. Jaki rodzaj ramienia wybrac: palskie czy zakladkowe?
6. Na co jeszcze zwrocic uwage?
7. No i gdzie kupic? Internet/ slask lub Krakow, dodam ze zalezy mi na czasie.
Zrobilam male rozeznanie:
Z tego co wyczytalam najlepszy material tkany skosnokrzyzykowy. Wiec na taki sie zasadzam.
Rozwazam chusty nastepujacych firm:
Didymos (zaleta rozne dlugosci / ale czy mozna gdzies kupic od reki?)
Girasol (gdzie najtaniej i najszybciej? Co to znaczy: chusta girasol uszyta przez myrre?)
Storchenwiege (nawet znalazlam w jakims sklepie int dostepne od reki)
Tak jak napisalam zalezy mi na czasie, dlatego powiedzcie dziewczyny czy warto czekac 14-30 dni czy brac to co jest dostepne? Jak sie zapatrujecie na chusty kolkowe wymionionych przeze mnie firm? Czy ktoras definitywnie odradzacie lub moze ktoras z nich to totalny nr 1?
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc w kwestii wyboru chusty kolkowej, bo naprawde juz mi sie mozg lasuje. Slecze od paru dni w sieci i nic tylko czytam o chustach...
Pozdrawiam goraco z zimnej Szwecji
Bajakaja