Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Chusta kolkowa - Chustonowka potrzebuje waszej pomocy

Chustonówka

Domyślnie Chusta kolkowa - Chustonowka potrzebuje waszej pomocy

Hej doswiadczone zaplatane!

Tytul poprawiony niestety nie mam polskich znakow

Jestem tutaj swiezynka. Z chusta po raz pierwszy zetknelam sie przy najstarszej corce (7 l) Mam dluga chuste prawie 6 m, opanowalam tylko 2 rodzaje wiazan, ale wystarczylo, bo nie za duzo ja nosilam. Druga cora (obecnie 5l) za chusta nie przepadala, radzilam sobie w wozkiem i podstawka, wiec sie poddalam. Od 4 m-cy jestem potrojna mama i musze przyznac, ze brakuje mi rak! Dlatego postanowilam wykopac chuste z szafy i zaczac najmlodsza core przyzwyczajac. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale nie poddaje sie. A poniewaz do wprawnych motaczy nie naleze, postanowilam zainwestowac w chuste kolkowa, zeby sobie zycie ulatwic.
    Od paru dni przegladam archiwum forum i musze powiedziec, ze mam niezly metlik w glowie... Myslalam, ze cos wiem, ale chyba juz nic nie wiem... Dlatego prosze Was o pomoc.

1. Ktora chuste kolkowa polecacie?
    2. Czym kierowac sie przy wyborze?
    3. Jaka dlugosc chusty kolkowej dobrac (moj wzrost 165)? Z tego co sie orientuje tylko Didymos rpbi chusty kolkowe roznej dlugosci.
    4. Czy w razie potrzeby mozna taka chuste poprostu skrocic?
    5. Jaki rodzaj ramienia wybrac: palskie czy zakladkowe?
    6. Na co jeszcze zwrocic uwage?
    7. No i gdzie kupic? Internet/ slask lub Krakow, dodam ze zalezy mi na czasie.

Zrobilam male rozeznanie:
    Z tego co wyczytalam najlepszy material tkany skosnokrzyzykowy. Wiec na taki sie zasadzam.

Rozwazam chusty nastepujacych firm:
    Didymos (zaleta rozne dlugosci / ale czy mozna gdzies kupic od reki?)
    Girasol (gdzie najtaniej i najszybciej? Co to znaczy: chusta girasol uszyta przez myrre?)
    Storchenwiege (nawet znalazlam w jakims sklepie int dostepne od reki)

Tak jak napisalam zalezy mi na czasie, dlatego powiedzcie dziewczyny czy warto czekac 14-30 dni czy brac to co jest dostepne? Jak sie zapatrujecie na chusty kolkowe wymionionych przeze mnie firm? Czy ktoras definitywnie odradzacie lub moze ktoras z nich to totalny nr 1?

Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc w kwestii wyboru chusty kolkowej, bo naprawde juz mi sie mozg lasuje. Slecze od paru dni w sieci i nic tylko czytam o chustach...

Pozdrawiam goraco z zimnej Szwecji
    Bajakaja
    Ostatnio edytowane przez Bajakaja ; 14-03-2013 o 11:48

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Skoro czytałaś archiwum to wiesz, że ile osób tyle opinii

Najlepiej byłoby się z kimś spotkać i przymierzyć - mamy tu jedną Szwedkę na forum

Ale jak dla mnie:

ad 1 - mam kółkowego hopka delhi szytego przez myrrę i bardzo polecam mam też kółkową szytą przez atelkę z poli tuch, a miałam też swojego czasu kółkowego diamentowego bambusa nati...

ad 2 - gustem kolorystycznym wielkością kółek, rodzajem ramienia, rodzajem chusty (gruba/cienka/skład) i zasobnością portfela

ad 3 - przy Twoim wzroście chyba nie ma możliwości, żeby jakiś model na rynku był za krótki im dłuższy tym bardziej się majta w celach ozdobniczych - ja tam lubię pomajtać

ad 4 - można ale trzeba mieć ku temu odpowiednią siłę psycziczną

ad 5 - PŁASKIE!!! moim skromnym zdaniem
    ad 6 - na dobry instruktaż, najlepsza chusta nic nie da jak będziesz źle dociągać, a kółkowa mniej "wybacza" że tak się wyrażę...

ad 7 - zapraszamy na chustostragan na forum są ogłoszenia o spzedaży, możesz zamieścić swoje o kupnie, ew allegro lub sklepy internetowe "dzieciowe" tudzież producentów...

A "chusta girasol szyta przez myrrę" oznacza, że niejaka myrra (z tegoż forum_ wzięła girasola i ciachnęła na pół, dokupiła kółka, wszyła pięknie kółka w girasola i powstała chusta kółkowa

Myrra nadal szyje, ale są i inne mamy na forum szyjące kółkowe jakby co, możesz sobie kupić dowolną chustę + kółka i zlecić uszycie - no albo kupić gotową nową lub używaną...

Pomogłam?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonówka

Domyślnie

Nawet nie wiesz jak bardzo!

Wyboru jeszcze pewnie dlugo nie dokonam, ale zaczyna mi juz cos switac.
    Na razie grzebie znowu w archiwum, juz mnie oczy bola...

Bardzo dziekuje

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

A można prosić o poprawienie tytułu wątku? Strasznie kole w oczy....

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

sama możesz poprawić klikając "edytuj post" (pod pierwszym postem)
    Mama dwóch córek: 2008, 2012

Chustonoszka Awatar Ania Cz
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Miałam jedną kółkową ale macałam więcej, mi najwygodniej było z prostym ramieniem, materiał najfajniejszy miała bebilonia, polecam kupićna chustostraganie bo uzywane są bardziej współpracujące, na temacie o instrukcji wiązania sa fajne filmiki tak się nauczyłam wiązać a nosiłam kloca 12 kilowego

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

to i ja jeszcze dopowiem w temacie. moim zdaniem kółkową szybko i łatwo się dociąga, ale pod jednym warunkiem - trzeba się tego najpierw dobrze nauczyć, załapać parę myków. także jeśli na początku będzie Ci to średnio wychodziło, to się nie poddawaj. i jeśli jesteś samoukiem, to spokojnie dasz radę sama. a forum też zawsze pomoże
    Mama dwóch córek: 2008, 2012

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ane-eta Zobacz posta
    sama możesz poprawić klikając "edytuj post" (pod pierwszym postem)
    Edytować mogę swoje wypowiedzi i swoje tytuły wątków, cudzych nie.

Chustoholiczka Awatar madagaskar

Domyślnie

musisz wejsc w edytuj post , a dalej w edycje zaawansowana i wtedy tutul mozesz poprawic

2005,2008,2011,2018

net mi działa jak chce/nie chce...bywam chwilami...i czasem znikam

Chustonówka

Domyślnie

Dzieki juz zerkam na instrukcje, a jak tylko zdobede chuste to bede cwiczyc.

Uprawnienia umieszczania postów