Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 88

Wątek: Pomoc w doborze rozmiaru Nosidełka TULA

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    śląsk :)

Domyślnie Pomoc w doborze rozmiaru Nosidełka TULA

Witam
    Jestem po raz pierwszy na forum, chciałabym zakupić dla mojego maluszka Nosidlo Tula. Prosiłabym doświadczone forumowicz ki i posiadaczki Tuli o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru.
    Mój maluszek ma 7 miesięcy, waży też około 8kg, jest jak na swój wiek duży (tak mi sie wydaje z obserwacji). Kupuje mu ubranka na rozmiar 80cm, sam ma 74cm wzrostu, ale jest szczupły. Zastanawiam się, który model Tuli mu kupić czy Nosidełko Ergonomiczne czy Toddler? Czy Toddler będzie dla niego za duży w nóżkach? Wiem że Toddler jest dla dużo starszych dzieci, ale mam wahania przy zakupie. Jak sprawdzić czy zmierzyć, który model będzie odpowiedni?

Zależałoby mi by panel dla dziecka był wyższy niż niższy Proszę o radę chciałabym w najbliższym czasie zakupić TULE.

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

skąd jestes?
    może ktos ma w twojej okolicy nosidło i mogłabys przymierzyc

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

mieszkam w województwie śląskim niedaleko granicy czeskiej..
    Może ktoś może coś jednak doradzić by bez przymierzania kopić?
    Ostatnio edytowane przez Mooli ; 09-03-2013 o 18:32

Chusteryczka
    Miejscowość
    Kraków \ śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mooli Zobacz posta
    mieszkam w województwie śląskim niedaleko granicy czeskiej
    Daleko od Wodzisławia Śląskiego?

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

nie, ale troche jest
    Ostatnio edytowane przez Mooli ; 09-03-2013 o 18:43

Chustonoszka
    Miejscowość

Domyślnie

hmm.. a może, któraś z was mogłaby mi napisać od jakiego miejsca i do jakiego miejsca, są mierzone 39cm wysokości w panelu Tuli? czy ten "kołnierzyk" u góry jest wliczany w ten wymiar czy nie? jeśli nie to ile tam jest centymetrów?

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Poszukuję zdjęć dobrze i źle dobranego rozmiaru nosidła. Pożyczyliśmy nosidło ergo i skąd mamw iedzieć czy dobrze dobrane? Intuicja mówi, że nie, ale chciałabym to na focie zobaczyc Był gdzies temat??
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

No... za krótki i za wąski panel...

(Wysłane z telefonu.)

Chustoguru Awatar Isolt
    Miejscowość
    Warszawa- Żoliborz

Domyślnie

w sensie, że nogi za daleko wystają i górą też za dużo wygląda? czy są jakieś zasady, gdzie ma się kończyć panel? np. czy na tym zdjęciu kilka postów wyżej toddler jest jeszcze za duży albo standard za mały?
    Ignaś 07.2013
    Marynia 03.2015
    Hela 03.2018

BLW = Bobas Lubi Wypaćkanie

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

w poście nr 30 tula standard jest ok, a toddler za duża na moje oko (dwa zdjęcia od prawej)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

To zależy, czy dziecko śpi w nosidle czy nie. Jeśli śpi, panel powinien sięgać do karku, bo podtrzymanie głowy samym kapturkiem nie daje wsparcia dla górnej części kręgosłupa. Jeśli ktoś próbował kimać w autokarze lub pociągu na siedząco, to wie, o co chodzi.

W poście nr 30 Standard jest za mały, a Toddler za duży Ja wolę szyć nosidła na miarę.

(Wysłane z telefonu.)

Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat Zobacz posta
    To zależy, czy dziecko śpi w nosidle czy nie. Jeśli śpi, panel powinien sięgać do karku, bo podtrzymanie głowy samym kapturkiem nie daje wsparcia dla górnej części kręgosłupa. Jeśli ktoś próbował kimać w autokarze lub pociągu na siedząco, to wie, o co chodzi.

W poście nr 30 Standard jest za mały, a Toddler za duży Ja wolę szyć nosidła na miarę.

(Wysłane z telefonu.)
    ja też lubię szyte na miarę

moja juz z tuli standard wyrasta, szyjemy nowe nosidła z chusty z uwzględnieniem moich i dziecka wymiarów, już nie mogę się doczekac

Chustofanka Awatar olula
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

fajny wątek
    zdjęcia dają jakieś wyobrażenie

fajnie byłoby gdyby jakaś ekspertka napisała więcej o zasadach kiedy nosidło jest dobrane prawidłowo, bo nawet jak ktoś mierzy w sklepie to musi wiedzieć czego sie trzymać. Dokąd ma co sięgać. Czyli np. zdjęcie z ocena, ze tak jest dobrze a tak źle.
    Sama zastanawiam się nad doborem TULI
    Zosia (kwiecień 2006 r.), Oleńka (kwiecień 2013 r.)

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Ja powiem na naszym przykładzie: Zosia ma 10 miesięcy i pewnie ciut ponad 10 kg (74/80), dość tłusta jest. Jesienią było idealnie, bez zastrzeżeń. Ale teraz, jak mamy obie na sobie grube zimowe swetry, to zaczyna nam się robić ciasno, kiedy ja jestem w kurtce, a ona w kombinezonie, to jest już bardzo ciasno. W nóżkach wszystko jest moim zdaniem okej. Niedługo wiosna, więc podejrzewam, że jeszcze się spokojnie w standardzie ponosimy do jesieni. A potem to już pewnie pomału noszenie będzie w ogóle szło w odstawkę...

Toddlera bym chętnie kupiła, ale nie stać mnie na nowego, a używanych na bazarku jak na lekarstwo.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wilydż w północnej Pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olula Zobacz posta
    fajnie byłoby gdyby jakaś ekspertka napisała więcej o zasadach kiedy nosidło jest dobrane prawidłowo, bo nawet jak ktoś mierzy w sklepie to musi wiedzieć czego sie trzymać. Dokąd ma co sięgać. Czyli np. zdjęcie z ocena, ze tak jest dobrze a tak źle.
    Podzielam.
    Zastanawiam się na jak długo faktycznie może starczać takie nosidło, żeby wciąż noszenie w nim bobanka nie było katorgą. A że to spory wydatek, to szkoda kupować na parę miesięcy. A chyba szyte na miarę przestaje pasować nim się człowiek obejrzy, czy nie?
    Kamila, mama Kai (maj 2013)

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Idę_tam_gdzie_idę Zobacz posta
    Podzielam.
    Zastanawiam się na jak długo faktycznie może starczać takie nosidło, żeby wciąż noszenie w nim bobanka nie było katorgą. A że to spory wydatek, to szkoda kupować na parę miesięcy. A chyba szyte na miarę przestaje pasować nim się człowiek obejrzy, czy nie?
    To zależy, od kiedy zaczynasz korzystać z nosidła. Dzieci rosną z różną dynamiką w różnym czasie. Im później zaczynasz, tym dłużej korzystasz. To jest jedna rzecz, a druga - zazwyczaj nosidła szyte przez nasze forumki są znacznie tańsze niż gotowce.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

To jest, zgodnie z moją wiedzą, dobrze dobrane nosidło:

Jest to moje prywatne dziecko, z prywatnym mężem i prywatnym nosidłem, dlatego będę wdzięczna za nierozpowszechnianie

Nosidło Doux-Doux - szyte na miarę.

*To wykadrowane przeze mnie na potrzeby tego wątku zdjęcie jest autorstwa andzi330 (Anna Urbańska, www.fotodzieciaki.com) i zamieszczam je tu za jej zgodą.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Wilydż w północnej Pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat Zobacz posta

Jest to moje prywatne dziecko, z prywatnym mężem i prywatnym nosidłem, dlatego będę wdzięczna za nierozpowszechnianie
    ...a ja myślałam, że to z katalogu jakiegoś
    Kamila, mama Kai (maj 2013)

Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

A wiec powyzej Pat (czyli ekspertka IMO bo zdobyla drugi stopien w szkole instruktorow noszenia) napisla o tym gdzie powinien siegac panel jezeli chodzi o wysokosc, natomiast na szerokosc najlepiej jest gdy siega od jednego dolka podkolankowego do drugiego

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ania robi ładne zdjęcia

(Wysłane z telefonu.)

Uprawnienia umieszczania postów