Pokaż wyniki od 1 do 20 z 100

Wątek: Nietypowa mama - i chustowiązanie?

Mieszany widok

Debrah Nietypowa mama - i... 04-03-2013, 16:02
panthera witaj zarówno w elastycznej... 04-03-2013, 16:11
Debrah Nie bardzo rozumiem co to... 04-03-2013, 16:15
natala chuste elastyczna mozna... 04-03-2013, 16:41
deviltya elastyczne są fajne z... 04-03-2013, 16:48
gdzie-idziesz Hej podczytuję Twój wątek i... 07-06-2013, 19:30
kachasek Jeszcze jest mei tai (bardzo... 07-06-2013, 19:57
Debrah Jak zawsze niezawodne... 08-06-2013, 21:52
inka lMei Tai mozna kupic gotowe,... 08-06-2013, 22:05
    Chustonówka

Domyślnie Nietypowa mama - i chustowiązanie?

Hej!
    Podglądałam forum jako gość, ale postanowiłam się ujawnić, może pomożecie i rozwiejecie wątpliwości

Od 6 tygodni jestem szczęśliwą mamą - dość "nietypową" bo poruszam się na wózku. Jestem dość mocno sprawna i mobilna, ale mimo to chciałabym sobie ułatwić żywot. Wolne ręce przy przenoszeniu dziecka są dla mnie szczególnie ważne - bo ręce są mi potrzebne także po to bym sama mogła się przemieścić (wózek).
    Inna rzecz to wyjścia z domu - łatwiej mi i małżonowi będzie wyjść z dzieciem zamotanym w chustę niż z parą wozków (małż zdrowy)

I teraz - garść pytań:
    1. Mam pożyczoną chustę - ale na metce pisze - 100% bawełna - więc to zapewne nie jest chusta elastyczna. Nadaje się też?
    2. Jeśli jednak nie - jaką chustę kupić na początek? Szperam po allegro - pojawiły się też jakieś "tanie" chusty - lepiej tego nie kupować prawda? Wziąć coś sprawdzonego?

3. Jakie wiązania dla takiego maluszka jak mój? Kangurek i kieszonka? jeszcze coś???

4. Na razie trudno opanować mi tą ogromną ilość materiału... i boję się, że przez nieudolne wiązanie Mała będzie miała źle ustawiony kręgosłup czy nóżki i zrobię jej krzywdę... czy są jakieś punkty, które muszą być spełnione, aby wiązanie uznać za prawidłowe? Np nogi w takiej a takiej pozycji itp itd??

5. Ile godzin na dobę można dziecko w chuście nosić? Noworodka? Jakieś ograniczenia są??

Wszelkie rady i pomoc bardzoooo mile widziana!

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

witaj
    zarówno w elastycznej ja i tkanej można nosić od urodzenia. najlepiej jakbyś znalazła doradce chustowego z twojej miejscowości - byłoby ci najłatwiej się nauczyć wiązać.
    chustęlepiej mieć firmową i sprawdzoną.
    wiązania : kieszonka i kangurek ok. z chusty tkanej ( elastyczna ma tylko jedno wiązanie)

w sumie to mi się wydaje ze na początek byłoby ci łatwiej w elastyku (bo noworodka jednak czesto się wyjmuje na karmienie, przewijanie a elastyka nie trzeba wiązać za każdym razem), ale to najlepiej sama spróbuj i oceń.
    nie ma odgórnych ograniczeń ile można nosić. nie da się nosić non-stop (bo właśnie karmienie , przewijanie itp)

jeszcze tak sobie myślę ze w twoim przypadku węzeł powinien być z przodu żeby Cie nie uwierał wiec sprawdź długość chusty - czy wystarczy.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustonówka

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co to znaczy, że -
    elastyczna ma tylko jedno wiązanie
    ??
    Możesz polecić jakieś konkretne modele chust? A Tula np?

Czy warto uczyć się wiązania na tej chuście którą mam - bawełnianej - czy lepiej najpierw kupić elastyka, bo się zupełnie inaczej naciąga i tak dalej?

O ograniczenia w noszeniu pytałam, bo kiedyś spotkałam się z opinią, że nie dłużej niż 2h dziennie, coś jak z fotelikiem samochodowym.
    A cały dzień owszem nie da się nosić, i nawet nie zamierzałam - chodziło mi tylko o to co słyszałam na ten temat.

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

chuste elastyczna mozna zawiazac tylko w jeden sposob (mimo, ze czasem w instrukcjach sa tez inne wiazanie) -w kieszonke z rozlozonymi polami (http://www.chustomania.pl/online/chu...ste_elastyczna) - na dziecku musza byc trzy warstwy materalu.

co do ilosci noszenia - mozna tyle ile osobie noszacej i dziecku jest wygodnie. niektore dzieci na pcozatku z chusty wychadza tylko na karmienie/przewijanie/sen nocny, inne- sa noszone doraznie, jak jest taka potrzeba...

najlepiej chyba byloby zebys sie spotkala z doradca - na zywo jednak latwejjest pokazac co i jak
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka Awatar deviltya
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

elastyczne są fajne z polekontu.
    poszukaj kogoś z okolicy, albo zostają filmiki na youtube, powodzenia

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Elastyczna też jest bawelniana
    Tanich poscielowych z alego rzeczywiście nie warto kupować.

I też jak wyżej myślę ze w elastycznej byłoby ci na początek wygodniej
    Przy czym akurat nie polecam polekontu bo wydał mi się gruby i mniej współpracujący niż Gabi.
    Innych elastycznych nie miałam w ręku.
    Powodzenia!
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Domyślnie

Hej
    podczytuję Twój wątek i podziwiam.
    Co do nosideł mam jedną wątpliwość (tu przyznam się, że w nosidłach nie nosiłam) - czy sprzączki od nosideł nie będą Ciebie uwierały podczas noszenia maluszka? Opierasz się przecież o oparcie od wózka. Wybacz ignorancję, ale tak mi się nasunęło.
    Natalia
    mama Ali 21.11.2006
    i Antosia 11.05.2010

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

Jeszcze jest mei tai (bardzo fajne pani_olo szyje ), zero klamer, uciskania
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chustonówka

Domyślnie

Jak zawsze niezawodne jestescie - dziękuję za wszelkie sugestie i rady!

Do do klamer w nosidłach - gdzie one wypadają, że oparcie od wózka może z nimi kolidować? w którym miejscu są?

Forumowa znajoma wyszperała wątek o ergonomiku z womara - tutaj na forum - i właśnie sobie go czytam, bo tam są recenzje chustomaniaczek, czyli osób które najbardziej znają się na rzeczy. Prawda, że brałyście udział w projekcie?:> to nie może byc tak źle...

Mei-tei można gotowe kupić czy na zamówienie tylko? jaki to przedział cenowy?

i tu też wchodzi w grę noszenie dziecia kiedy a) siedzi, b) waży ponad 7kg? kiedy można bezpiecznie korzystać??

W ogóle powiem wam, że miło mi jest, bo przyciągamy uwagę ludzkości - ostatnio Młoda + chusta zrobiła furorę u fryzjera - zbieramy życzliwe spojrzenia i uśmiechy;]
    A ostatnio też widziałam zachustowanego tatę - extra!

Mój małż nie nosi, bo mu chusta troszkę za krótka, jakoś na styk wypada - dlatego też ergonomik jest opcją dla nas obojga. Ale przyznam się, że jakoś nie jestem zbyt chętna, żeby mu córkę oddać - kocham tą bliskośç noszenia.

Dziecię mi ząbkuje i ślina kapie - rozwiązałyście jakoś problem ślinienia pasów w chuście? my się ratujemy podłożoną tetrówką, chyba nie da się inaczej..

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

lMei Tai mozna kupic gotowe, ale nie wiem czy jest sens, robione na zamowienie kosztuje okolo 150 zl. Wtedy tez mozna sobie wybrac kolory i dopasowac do wieku dziecka.

Ogolnie dziewczyny mowia,ze jezeli dziecko samo nie siedzi, chusta jest lepsza dla malego kregoslupa. Ale slyszalam tez opinie ze dobrze dopasowany MT tez nie wyrzadzi szkody,
    szczegolnie jezeli nie nosi sie dluzej.Zreszta jak nosisz w chuscie to wydaje mi sie, ze po wlozeniu dziecka w nosidlo powinnas widziec jaka jest roznica i sama ocenisz .

Do nosidel, wiem ze sa specjalne ochraniacze na malych podgryzaczy. Ja osobiscie do chusty tak samo jak Ty uzywalam pieluszki tetrowej.

Pozdrawiam cieplo.
    Ostatnio edytowane przez inka ; 08-06-2013 o 22:11 Powód: literowki moja zmora

A. listopad 2012

Chustonówka

Domyślnie

Do siedzenia nam jeszcze trochę brakuje, więc mamy czasu jeszcze ale się wstępnie rozglądam.
    Nie chcę dzieciowi wyrządzić krzywdy, w chuście póki co jest nam dobrze więc chwilę poczekamy.

Pomyślę o MT. Czym się ono od nosidła różni tak na prawdę? bo tam też jest taki panel sztywny? klamer nie ma i się wiąże?

Uprawnienia umieszczania postów