Hej!
Podglądałam forum jako gość, ale postanowiłam się ujawnić, może pomożecie i rozwiejecie wątpliwości
Od 6 tygodni jestem szczęśliwą mamą - dość "nietypową" bo poruszam się na wózku. Jestem dość mocno sprawna i mobilna, ale mimo to chciałabym sobie ułatwić żywot. Wolne ręce przy przenoszeniu dziecka są dla mnie szczególnie ważne - bo ręce są mi potrzebne także po to bym sama mogła się przemieścić (wózek).
Inna rzecz to wyjścia z domu - łatwiej mi i małżonowi będzie wyjść z dzieciem zamotanym w chustę niż z parą wozków(małż zdrowy)
I teraz - garść pytań:
1. Mam pożyczoną chustę - ale na metce pisze - 100% bawełna - więc to zapewne nie jest chusta elastyczna. Nadaje się też?
2. Jeśli jednak nie - jaką chustę kupić na początek? Szperam po allegro - pojawiły się też jakieś "tanie" chusty - lepiej tego nie kupować prawda? Wziąć coś sprawdzonego?
3. Jakie wiązania dla takiego maluszka jak mój? Kangurek i kieszonka? jeszcze coś???
4. Na razie trudno opanować mi tą ogromną ilość materiału... i boję się, że przez nieudolne wiązanie Mała będzie miała źle ustawiony kręgosłup czy nóżki i zrobię jej krzywdę... czy są jakieś punkty, które muszą być spełnione, aby wiązanie uznać za prawidłowe? Np nogi w takiej a takiej pozycji itp itd??
5. Ile godzin na dobę można dziecko w chuście nosić? Noworodka? Jakieś ograniczenia są??
Wszelkie rady i pomoc bardzoooo mile widziana!