Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: bez-szczelnośc

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie bez-szczelnośc

Mam nadzieję ze w dobrym dziale umiesciłam temat... a jesli nie to mam nadzieję że mi wybaczycie
    Otóż zaczelismy uzywac wielo jakos 3 tygodnie temu, może 4, sama nie wiem. Wszystko ładnie pięknie ale nęka nas problem - przelewają.
    Normalnie przecieki jak w aferach rządowych
    Ja młoda jeszcze jestem i życia nie znam więc pytam - czy to normalne przy wielorazówkach? Czy jak zwykle popełniłam ten sam błąd bo kupiłam jakieś tanie i zapewne chińskie na allegro ("na próbę") i te firmowe nie mają takiego defektu? Czy ja coś robię źle? Help! Przebieranie w najlepszym wypadku co godzinę mokrych ubranek sprawia że zaczynam wątpic...

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

jak to kieszonki to pytanie nr 1-co wkładasz do środka, bo to bardzo ważne. No i w jakim wieku jest dziecko. Którędy cieknie?
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

tak, kieszonki, wkładam wkłady mikrofibrowe które były razem z pieluszkami albo tetre. Młody ma 4 miesiące. Lepsze pytanie - którędy nie cieknie ale najbardziej przy nóżkach - a nie chce mu zapinac ciaśniej bo wtedy juz mu uciskają gumki.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

nie wiem, czy to ten przypadek, ale wielorazówki generalnie trza zmieniać częściej, żeby nie ciekły
    mi przy czteromiesięczniaku taka sklepowa tetra nie starczała - są dzieci ktore siusiają więcej, może Twój do nich należy, mikrofibra dołączona do chinek też raczej do chłonnych/grubych nie należy - czy to wina dopasowania/pieluszki czy grubości/chłonności wkładu zorientujesz się po wilgotności wkładu (wylewa się z niego/da się wiciskać niemal, czy wilgotny a pielucha nie utrzymała)
    aha, pieluszki nabierają trochę chłonności w ramach prania (jak ręczniki trochę).
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

czasami po 15 minutach juz jest przelane a wkład suchy w połowie... moja pierwsza mysl tez własnie taka była że za rzadko przebieram, ale to chyba nie to...
    czy to mozliwe ze szajskie pieluszki po prostu?
    Jul - jakie wkłady zatem polecasz?
    Mały Mysz listopad 2012, Mniejszy Mysz luty 2016

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

konkretnie markami nie polecę, ale raczej bambusowe albo konople, jakieś składane - tak żeby z choć 6 warstw materiału było (choć wiadomo - materiał materiałowi nierówny); dziewczyny szyjące robię fajne rzeczy - poszperaj w ich wątkach, zawsze możesz ich dopytać.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Guest
    Guest

Domyślnie

one size czy rozmiarowe?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

to może jednak za luźno zapinasz ?

ja miałam tak przy 2 miesięczniaku , szło bokiem , potem w środek dawałam 2 tetrówki + wkad mikrofibrowo-bambusowy i było ok

jeszcze kwestaia chłopiec czy dziewczynka bo wtedy trzeba wkłady ciut inzcej układać w załeżności od płci

no i trzeba częściej zmieniać

ja zaczynałam od kieszonek chinek z alegro i zauważylam że najpierw jednak tzreba zapracować na ich chłonność bo na początku są przecieki jednak

no i jeszcze , rozumiem że nie używasz płynów zmiękczających ? typu Lenor Silan itd itp
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Podejrzewam, że mogą być za duże, chinki dość szerokie, jak Twój czteromiesięczniak drobny, to ciężko zapiąć żeby nie ciekło. Lepsze mogą być jakieś wąskie w kroku. Możliwe też że wina słabo chłonnych wkładów. Lepiej chłoną bambus, konopie.
    Niby nowe kieszonki, co mają - polar od pupy? Mogą być tłuste, warto wrzucić na noc do miski z wodą i płynem do zmywania (ale bez żadnych zmiękczaczy, Ludwik najlepiej) i uprać.
    Jak od pupy bambus to jeszcze też mogły nie nabrać chłonności.

Czyli diagnoza:
    - zły rozmiar
    - zatłuszczona
    - nie jest jeszcze chłonna
    - jeszcze jak chłopak - układasz mu siusiaka w dół? Bo może po prostu sika bokiem?
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Baryłka - one size.
    Jul - O, poszukam, może to jest jakieś wyjście
    Dewiś - nie uzywam zadnych plynow, piore w 95 stopniach i prasuje.
    Moze to fajtycznie przez to ze nie wypracowały chłonnosci... mam tez jedna bum genius i przecieki jakby mniejsze (ale sa)
    przebieram co 2 godziny maksymalnie...
    nie wiedzialam ze inaczej sie uklada chlopcom a inaczej dziewczynkom! na cyzm polega roznica?
    wkladalam tez dwie tetrowki ale nie pomagalo nic a na dodatek dziecko mialo taki wielki tylek ze sie w spiochy nie miescilo
    sheana - od pupy mikropolar. A jakie mozesz polecic węższe? bo faktycznie jakis duzy to on nie jest... a wiesz ze nie wpadlam na to z siusiakiem? niby zwracalam na to uwage ale no wlasnie, niby...
    dzieki za rady dziewczyny, poprobuje wszystkiego i na pewno cos pomoze

Chustoguru

Domyślnie

tylko dodam, że prasowanie ponoć zmniejsza chłonność

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ale tetry tez? polarowych nie prasuje

wlasnie czytam watek o praniu i juz nie wiem sama co robic

kieszonki plucze bez niczego, potem piore w 60 razem z ubrankami i susze
    wklady piore na 95 i dodatkowo prasuje tetre
    to im szkodzi czy w porzadku robie?

Chustoguru

Domyślnie

z tego co wiem tetry też
    bo pulowych to raczej nie prasujesz

Chustofanka Awatar adea
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

haha nie nie
    Skoro tety tez to w takim razie chowam ten stos który miałam przygotowany pod żelazko, uff

Ale poza prasowaniem tetrowych to reszte robie w porządku? czy tez im jakoś szkodzę?

Guest
    Guest

Domyślnie

możesz robić cuda na kiju z tymi pieluszkami ale one size da za duże i nie ma bata by były dobre przy 4 mies dziecku
    my one size dopiero po 10 zaczęliśmy używać
    ten rozmiar jest przereklamowany

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    możesz robić cuda na kiju z tymi pieluszkami ale one size da za duże i nie ma bata by były dobre przy 4 mies dziecku
    my one size dopiero po 10 zaczęliśmy używać
    ten rozmiar jest przereklamowany
    każda firma ma swój one-size. jeden drugiemu nigdy nie jest równy
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

http://chusty.info/forum/showthread....zeciekaj%C4%85

to jeden z wielu tematów w dziale pieluchy mówiacy o przeciekaniu, gdzie dziewczyny tłumaczą mozliwe przyczyny. Wystarczy w wyszukiwarce wpisac przeciekanie, przeciekaja itp.
    Reszta o różnicach, pielęgnacjach, polecanych pieluchach (recenzje), wkładach jest też do znalezienia bez problemu, chocby w dziale o maluchach. Proponuję pochodzić najpierw po działach, jest mnóstwo przydatnych informacji.

przy okazji proszę producentow pieluch o wystrzeganie się jednak wypowiadania na temat, nawet tak ogólnikowo, firm produkujących pieluchy.

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

No własnie mniesze onesize ma własnie monika, sylviontko. Chinki raczej z dużych.
    Polecam też bardzo bambooty - nie kieszonka ale SIO, Itti Bitti - SIO lub AIO (wąskie - ale ja za nimi nie przepadałam, bo ten wkład jakoś mi się szybko sztywny robił).

No i jeszcze jedna kwestia onesize i kiesoznki. Kieszonki jak dla mnie też są przereklamowane Wydawały mi się najfajniejsze, ale koniec końców jednak formowanka i otulacz. Albo tetra i otulacz

No chłopcy są tacy sikalscy czasem Ja też niby zwracam uwagę, a zdarza się, że łapię Młodego na ręce, a tu jakiś sik bokiem

A tetra - też nie prasujesz, bo mniej chłonie, bo te włókna wgniatasz. Jak robi Ci się tetra sztywna, to możesz przeprasować sam wierzch już złożonej, żeby przy pupie milej było (albo kłaść na nią wkład typu sucha pielucha polarkowy)

--
    Magda, pisałam w trakcie Twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że jako nieproducent moge firmy polecać?
    --
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baryłka Zobacz posta
    polemizowalabym - zaczęliśmy wielo jak synek miał 4 m-ce od OS (CP, kieszonki yetty, flip), chyba nawet nic oprócz flipów nie spinałam na mniejszy rozmiar - dziecko dziecku nierówne Aczkolwiek moje doświadczenie to używanie one size'ów jako eLek, nie mam doświadczenie w dopasowywaniu ich na mniejsze (drobniejsze) dzieci - tym bardziej więc nie twierdzę, że w tym wypadku nie to jest przyczyną - nie widząc dziecka etc żadna z nas nie jest w stanie jednoznacznie ustalić przyczyny, może tylko podpowiadać z jakich powodow pieluszki potrafią przeciekać.
    żona TEGO Jaśka

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    --
    Magda, pisałam w trakcie Twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że jako nieproducent moge firmy polecać?
    --
    Jak najbardziej, lepiej uczyć sie na cudzej kieszeni powiedziała moja własna kieszeń

Uprawnienia umieszczania postów