Kasia
mama samych córek: Marianny (29.08.1999), Michaliny (03.06.2006), Matyldy (01.04.2010), Melanii (22.07.2014)
www.wielorazowo.pl - pieluszki wielorazowe
mąka i wietrzenie to raz
dwa ważna jest też temperatura prania min 60 stopni
podwójne płukanie
5 tyg dziecko dużo kupek robi i ja przy mojej Hani prałam na 90 stopni pranie wstępne, właściwe i płukanie dodatkowe co 3 -4 zamiast płukania pranie bez proszku na 60 stopni
używałam od razu po wróceniu ze szpitala i tetrę z otulaczami
przy ząbkowaniu mocz hmmm no strasznie śmierdzi![]()
Jesteście niezastąpione! Wielkie, wielkie dzięki. Odbudowałyście moją wiarę, że sobie poradzimy
Teraz najważniejsze żeby małej Juli uratować dupkę, bo bidulka się pewnie namęczy.
Swoja drogą ja nastawiałam się na wielorazówki od razu. Do szpitala kopiliśmy tylko paczkę pampersów. No ale jak dziś usłyszałam historię z odparzeniem - zwątpiłamMuszę nauczyć sie mojego małego człowieka, podołać wyzwaniu z wielo i jeszcze powalczyć z odparzeniem. Załamałam ręce
Na szczęście jesteście Wy
![]()
poobserwowałabym dziecko, bo może dziecko nie toleruje jak ma mokro jak mój syn? I tu przydają się wkładki sucha pielucha. Albo odwrotnie, ma uczulenie na mikropolar
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
Gratuluję pozytywnego nastawienia!Niewiele dziewczyn ma ochotę na zabawę z wielo od początku, ale fajnie, że macie siebie nawzajem, jako przyjaciółki do wspierania!
Nie zrażajcie się do wielo. Mi wypracowanie własnego systemu zajęło ze 3 tygodnie.
Jeśli chodzi o odparzenia- uwierz mi, że mogą się zdarzyć w każdym rodzaju pieluszki. 5 tygodni to jeszcze maleństwo. Mógł ją podrażnić polar, ale mogła też bawełna (moja córka ma odparzenia w pieluszkach, w których czuć mokro).
Wypłuczcie dobrze pieluszki, poczytaj o strippingu. Kartoflanka i do przodu![]()
Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.
Zarówno Gabi, jak i Hanię wielo niestety odparzały/ją, niezależnie od tego, czy to polar, czy naturalne od pupy. Także muszę smarować, daję cieniutką warstwę linomagu zielonego (w aptece dostaniesz) i czekam chwilkę, aż się wchłonie, ewentualnie nadmiar ściągam przecierając pupkę tetrą i dopiero zakładam pieluszkę. Nie robię tego przy każej zmianie pieluszki, zawsze po kupce, a po siusiu to raz na jakiś czas.
Wiesz, to nie jest tak, że zawsze jest odparzenie, wręcz - zazwyczaj go nie maStarszego przerzuciłam na wielo jak miał jakieś 4 m-ce i nie pamiętam odparzeń, młodszy na wielo chyba od tygodnia, choć na razie tylko na dzień (na noc poczekam chyba aż trochę podrośnie, żeby mu dać jakieś chłonniejsze formowanki, bo bambusy które mam są na razie za grube na jego chudą pupinę, a siusia dużo) i odparzeń żadnych nie było. W tej chwili nie używam puli ale przewiewniejsze zalanolinowane wełniane otulacze, co też zmniejsza ryzyko odparzeń. Przed porodem zakładałam że będę próbować wielo kiedy poczuję się na siłach, a że nie używałam wielo dla noworodka i nie wiedziałam, jak nam pójdzie, to drugie założenie było takie, że jednorazówki nie gryzą
Trzymam kciuki, żeby Was odparzenia żadne nie dopadły, a odparzenia dziecka koleżanki szybko się wyleczyły i więcej nie wracały!
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
No wątek mi z nieba spadł.
Od tygodnia synek ma odparzenia nie na pupie, ale z przodu przy pasie i siusiaku (używamy formowanek). Moja diagnoza jest taka, że siuśki ma jakieś toksyczne. Może drugi ząbek mu idzie? Ale przy pierwszym (ząbku) nie było takich historii. Poradzicie? Bo ja go smaruję i w pampersa wkładam, by jakoś podgoić, ale chyba nie najlepiej robię...
Edit: przy pierwszym ząbku nie było takich historii![]()
Ostatnio edytowane przez Bialawanilia ; 26-02-2013 o 23:43 Powód: doprecyzowanie
Myszon 2012, Myszka 2014, Myszunia 2016, Myszeczka 2020
Kazde dziecko jest inne. Corka miala odparzenie raz, na poczatku jak miala kilka tygodni. W jednorazowkach wtedy byla.Potem w wielo do 2go roku zycia. Nie przypominam sobie u niej odparzen.
Synek jest mega wrazliwcem i niestety najladniejsza pupe ma w jednorazowkach (ale o ile jest wysmarowany kremem). W wielo jest calkiem dobrze, co ktores przewiniecie smaruje kremem, wkladam papierek, coby nie zatluscic pieluszki i jakos idzie.
A. 02.2010, T. 06.2012
pierzcie w proszkach np. dziecięcych (Lovela, Jelp, Dzidziuś itp.) + dodatek antybakteryjny (Nappy Fresh lub Mio Fresh) w 40-60 stopniach
ewentualnie w proszkach które już mają taki dodatek antybakteryjny w składzie (Potion czy Miocare)
mydło "zatłuszcza" pieluszki i stają się one niechłonne
proponuję wyprać porządnie pieluszki, wyleczyć odparzenie i zacząć jeszcze raz
Kasia
mama samych córek: Marianny (29.08.1999), Michaliny (03.06.2006), Matyldy (01.04.2010), Melanii (22.07.2014)
www.wielorazowo.pl - pieluszki wielorazowe