Pokaż wyniki od 1 do 20 z 235

Wątek: Odparzenia przy stosowaniu wielo...

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Nam najbardziej pomaga maść robiona w aptece, nazywa się po prostu maść przeciwodparzeniowa szpitalna i na receptę kosztuje 8zł, bez 30zł. Mam wypisany jej skład, ale nie jestem w stanie odczytać tych hieroglifów. Postaram się wybrać w najbliższym czasie do apteki i poproszę o rozszyfrowanie tajemniczych znaczków. Niestety jak tylko przestaję stosować maść to momentalnie odparzenie wraca i pojawiają się krostki i szczerze mówiąc przypomina to bardziej zmiany alergiczne... No ale alergia na tetrę?! Czy to w ogóle jest możliwe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
    Nam najbardziej pomaga maść robiona w aptece, nazywa się po prostu maść przeciwodparzeniowa szpitalna i na receptę kosztuje 8zł, bez 30zł. Mam wypisany jej skład, ale nie jestem w stanie odczytać tych hieroglifów. Postaram się wybrać w najbliższym czasie do apteki i poproszę o rozszyfrowanie tajemniczych znaczków. Niestety jak tylko przestaję stosować maść to momentalnie odparzenie wraca i pojawiają się krostki i szczerze mówiąc przypomina to bardziej zmiany alergiczne... No ale alergia na tetrę?! Czy to w ogóle jest możliwe?
    Jezeli to typowa masc szpitalna to pewnie zawiera acidi borici, ktorego nie wolno stosowac u malych dzieci bo dziala toksycznie (tak jak chociazby oslawiony Tormentiol czy Aphtin)
    Jezeli to bylaby alergia pytanie czy jest w masci jakikolwiek skladnik, ktory dziala na zmiany alergiczne.. Alergia moze byc nie tylko kontaktowa (proszek, mydlo) ale pokarmowa (skora podrazniana przez kal)
    Córa '12 Synuś '14

Chustomanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Podejmuję się rozszyfowania składu naszej maści. A więc tak: Natri bibor, zinci oxidati, aqua dest, vaselini flavum, lanolina, balsen peruwienii i tyle. Proszę o korektę jeżeli ktoś się na tym zna. Słyszałam też, że maść tranowa się sprawdza w ciężkich przypadkach a jest bardziej naturalna. Ktoś może stosował i wiec coś na ten temat?
    Jesienne dziewczyny: Franka 16.09.2013. i Jagienka 08.11.2015.
    Jesienny Jeremi 08.09.2018.

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama_Asia Zobacz posta
    Jezeli to typowa masc szpitalna to pewnie zawiera acidi borici, ktorego nie wolno stosowac u malych dzieci bo dziala toksycznie (tak jak chociazby oslawiony Tormentiol czy Aphtin)
    Nie tylko u małych W UE zabronione jest używanie tego "cudu" do 12 rż.
    A walą go we wszystkich szpitalnych maściach "na receptę", nawet noworodkom...
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustomanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Czy ten acidi borici i "natri bibor" (o ile dobrze to odczytałam) to może być to samo?
    Jesienne dziewczyny: Franka 16.09.2013. i Jagienka 08.11.2015.
    Jesienny Jeremi 08.09.2018.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
    Czy ten acidi borici i "natri bibor" (o ile dobrze to odczytałam) to może być to samo?
    natri bibor - nie wiem co to
    Córa '12 Synuś '14

Chustoholiczka Awatar gazetka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

a ktoś wie jak przemywanie nadmanganianem potasu ma się do pieluch wielo? poza tym że może brudzić... czy tez trzeba je specjalnie oczyszczać?
    bujam się drugi tydzień z odparzeniem, teraz mała skończyła miesiąc. udało się kupić tormentalum - bez boraksu i jakieśtam skutki są.
    Ale największą poprawę dał bephanten do tej pory, z pampersami sensitive, sudocrem zaognił, weleda z nagietkiem nie dała nic. wietrzymy w miarę możliwości, poprawia się też przy otulaczu z polarkiem. tylko stosuję na zmianę bo jeszcze nie skompletowałam wystarczającej ilości wielo. no i przemywałam własnym mlekiem i miałam wrażenie że się ładnie goi. tylko bez kremu do tego polarku? Skoro odparzenie jest to samo chyba nie zniknie, mąka nie za bardzo coś daje. Czy ciągle odtłuszczać i prać..?
    a jak dam sam bambus do pula bez polarku to nie pogorszy się malej dlatego że ma mokro?
    za dużo pytań i wątpliwości naraz...

Uprawnienia umieszczania postów