Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: dziecko wygina sie w chuscie

Chustonoszka

Domyślnie dziecko wygina sie w chuscie

Witam, moze cos mi doradzicie. Moj mlody ma 4 msc, chustowany jest od 7 tyg zycia, teraz nosimy sie w tkanej nati, zawsze w kieszonce.tylko takiego wiazania nauczyla mnie instruktorka, a sama nie mam odwagi sie uczyc z neta. Od kilku dni maly strasznie sie wierci I wygina w chuscie. Generalnie od poczatku nosze go po domu, w chuscie spi I uspokaja sie. Ale teraz, zanim usnie, najpierw wygina sie w prawo, za nic nie potrafie mu nozek podciagnac do pepka mniej wiecej, potem troche sie szarpie I dopiero zasypia. Wtedy dociagam chuste I poprawiam jego ulozenie. Bylismy u pediatry, pytalam, czy nie widzi asymetrii, czy napiecie miesniowe jes ok. Podobno wszystko gra, ale lekarz wielkiego zaufania nie wzbudza. Moze znaczenie ma fakt, ze maly zaczyns byc mocno mibilny, przewrca sie na brzuszek, wiegrza nozkami, kiedy nie spi. A moze zle go wiaze? Pytalam dziewczyny, ktora mnie uczyla, niby ok, dobrzd dociagam, ale troche sie martwie. Nie chce mlodemu krzywdy zrobic, tym bardziej, ze sporo czasu w chuscie spedza.

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Twój synek mówi w ten sposób: noś mnie na plecach mamo, chcę widzieć do przodu
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

Naturalna ciekawość świata spróbuj wymiennie na początek biodro wprowadzić i jak się pewniej poczujesz plecy. Z przodu na tym etapie może się też lepiej od kieszonki 2x sprawdzić, musiałabyś przetestować (i też pamiętać o podciągniętych kolankach i zawiniętej miednicy). Śmigaj do wątku z filmami instruktażowymi i próbuj
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Chustonoszka

Domyślnie

Ale raz, ze on nie siedzi sam, a dwa, ze w chuscie spi. Inaczej nie da rady spac s dzien. Moze spac w tych wiazaniach? Nie smiejce sie, ale ja sie serio boje, ze na plecach zle zawiaze I mlody wyleci...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eloiz Zobacz posta
    Ale raz, ze on nie siedzi sam, a dwa, ze w chuscie spi. Inaczej nie da rady spac s dzien. Moze spac w tych wiazaniach? Nie smiejce sie, ale ja sie serio boje, ze na plecach zle zawiaze I mlody wyleci...
    Nic na sile sama musisz poczuc sie pewnie w ty wiazaniu poprobuj z misiem a pozniej z instruktorka do ktorej masz zaufanie Ja tez cw z youtubem a pozniej pod okiem instruktorki wlasnie w takim wieku Powodzenia

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eloiz Zobacz posta
    Zgadzam się w całej rozciągłości z IzaBK. A wiązanie na plecach jest bezpieczne dla dziecka niesiedzącego - można w nim nosić już noworodka. Spać może bezpiecznie i jak poprawnie zwiążesz, to na pewno nie wypadnie! IMO jest to najprostsze wiązanie Ale z pomocy doradcy na pewno warto skorzystać i to nie po własnych próbach.
    Powodzenia!
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Chustonoszka

Domyślnie

A co z trzymaniem przez dziecko glowki? Moje jeszcze nie trzyma b mocno I pewnie. Lekarz sie nie przejal, ale na filmiku lennylamb jest napisane, ze ma trzymac.albk moze moge prosic o konkretny filmik do wiazania na plecach? Dzieki za sugeste, nie wpadlabym, ze mu juz zle z przodu

Chustonówka

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=3KAC7...eature=related

tylko ze ja trzymalam krawedz zebami czulam sie wtedy pewniej
    Doprecyzuje - cwiczylam z youtubem na misiu pozniej pokazalam instrukorce wiazanie z misiem zeby ostatecznie pod jej okiem zamotac dziecko
    Ostatnio edytowane przez luska ; 26-02-2013 o 07:43

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Ale to nie jest dobra instrukcja!
    Ja polecam instrukcję na stronie www.storchenwiege.pl - nie jest to filmik, ale naprawdę dobra instrukcja.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl

Chustonówka

Domyślnie

*
    Cytat Zamieszczone przez Pasiata Zobacz posta
    Ale to nie jest dobra instrukcja!
    Ja polecam instrukcję na stronie www.storchenwiege.pl - nie jest to filmik, ale naprawdę dobra instrukcja.
    mi bylo ciezko korzystac z samej tylko instrukcji czytalam duzo i wiedzialam jak trzeba zrobic to wiazanie poprawnie ale tylko w teorii
    Praktykowalam z filmikiem na misku krok po kroku Filmik ma pewne braki ale lepszego z malutkim dzieckiem w roli glownej nie znalazlam
    Za to widzialam wiele gorszych w wykonaniu roznych doradczyn chustowych

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luska Zobacz posta
    *

mi bylo ciezko korzystac z samej tylko instrukcji czytalam duzo i wiedzialam jak trzeba zrobic to wiazanie poprawnie ale tylko w teorii
    Praktykowalam z filmikiem na misku krok po kroku Filmik ma pewne braki ale lepszego z malutkim dzieckiem w roli glownej nie znalazlam
    Za to widzialam wiele gorszych w wykonaniu roznych doradczyn chustowych
    IMO żaden nawet najlepszy filmik ani instrukcja nie zastąpią fachowego instruktażu.
    Czym się kierowałaś szukając "lepszego" filmiku? Bo mnie chodziło o to, że tam jest mnóstwo błędów, które czynią wiązanie niepoprawnym - niekomfortowym i nie do końca bezpiecznym.
    A w sieci rzeczywiście można znaleźć różne "kwiatki", również w wykonaniu doradczyń - przykre to, ale ja jako doradczyni staram się robić to, co robię najlepiej jak potrafię i dlatego też wypowiedziałam się w tym wątku

Chustonoszka

Domyślnie

Dziewczyny, a czy ktoras z Was, doradczyn, mieszka w warszawie I moze sie ze mna spotkac? Nawet odplatnie. Zalezy mi tez na kims, kto oceni postawe mlodego pod katem ortopedycznym.

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zapraszam na Pw jestem intruktorką i dr n med, ostatnio jakos sporo Malutkow z asymetria mi sie trafia na konsultacjach. Ale szybko zdiagnozowana = szybko skorygowana, a poza tym jak mawia mój ulubiony ortopeda dr Sionek nie możemy wszyscy być prosci

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pasiata Zobacz posta
    IMO żaden nawet najlepszy filmik ani instrukcja nie zastąpią fachowego instruktażu.
    Czym się kierowałaś szukając "lepszego" filmiku? Bo mnie chodziło o to, że tam jest mnóstwo błędów, które czynią wiązanie niepoprawnym - niekomfortowym i nie do końca bezpiecznym.
    A w sieci rzeczywiście można znaleźć różne "kwiatki", również w wykonaniu doradczyń - przykre to, ale ja jako doradczyni staram się robić to, co robię najlepiej jak potrafię i dlatego też wypowiedziałam się w tym wątku
    Pasiata ja nie neguje Twoich rad tylko pisze co mi ulatwilo nauke plecaczka. Instrukcja moze opisuje krok po kroku czynnosci, ale niestety dla mnie przy plecaczku byla niewystarczajaca. Uwazam, ze dobrze jest polaczyc te dwie rzeczy. Napisalam wiec, ze cwiczylam wiazanie z misiem, a pozniej z instruktorka. A filmy sa lepsze i gorsze, jak sama napisalas wiec tym sie kierowalam.

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luska Zobacz posta
    Pasiata ja nie neguje Twoich rad tylko pisze co mi ulatwilo nauke plecaczka. Instrukcja moze opisuje krok po kroku czynnosci, ale niestety dla mnie przy plecaczku byla niewystarczajaca. Uwazam, ze dobrze jest polaczyc te dwie rzeczy. Napisalam wiec, ze cwiczylam wiazanie z misiem, a pozniej z instruktorka. A filmy sa lepsze i gorsze, jak sama napisalas wiec tym sie kierowalam.
    Krótko tylko, bo wykroczyłyśmy poza temat - chodziło mi tylko o to, na jakiej podstawie mogłaś stwierdzić, że jeden filmik jest lepszy a drugi gorszy? Bo w mojej ocenie akurat ten przez Ciebie zalinkowany nie należy do lepszych.

Chustonówka

Domyślnie

Widzialam wiele gorszych a to wiazanie jest najlepszym jakie znalazlam z malym dzieckiem Jesli chcialabys wniesc cos pozytywnego to moglas napisac jakie bledy popelnila przy wiazaniu i po spr Jesli jeszcze cos Cie trapi to prosze o priv chetnie Ci podesle kilka porazajacych instrukcji na yt bo tu nie miejsce

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Myslalam, ze rola doradcy jest zachecic rodzica do noszenia, a nie przestraszanie i namawianie do prywatnych konsultacji, bez ktorych "nie da sie" dziecka dobrze nosic
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Hej jasne ze taka jest jego rola
    Co nie zmienia faktu, ze jeżeli Rodzic próbuje, a nadal ma wątpliwości konsultacje zazwyczaj bywają pomocne

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Myslalam, ze rola doradcy jest zachecic rodzica do noszenia, a nie przestraszanie i namawianie do prywatnych konsultacji, bez ktorych "nie da sie" dziecka dobrze nosic
    Przykro mi, że tak zostałam zrozumiana - nie to miałam na celu

Rzeczywiście lepiej na pw...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Leszno Rawicz

Domyślnie

Odswieze temat.
    Dzisiaj bylismy na pierwszym spacerze w chuscie. Chusta koszmarnie "dociagnieta", syn w ogole nie chcial wspolpracowac Glowny nasz problem polega na tym, ze mlody nie daje sobie ulozyc nozek w zabke. Jak juz mi sie to uda, to po zawiazaniu i tak sie prezy i prostuje. Dodatkowo nie moge dociagnac gornej krawedzi chusty, zawsze mam tam luzy, J. odchyla glowe do tylu i sobie tak wisi. Przez to Jego prezenie chusta jakos ucieka spod pupy. W plecaku to samo, po kilku minutach chusta wysmykuje sie spod pupy i J. "siedzi" na wezle!
    Da sie to ogarnac, czy chusta nie jest dla nas?
    Mlody od urodzenia nie lubil byc skrepowany, nawet w rozki Go nie zawijalam. Moze byc tak, ze poprostu nie akceptuje chusty i lepiej nosidlo kupic?

Uprawnienia umieszczania postów