Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Witam z Kalisza

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar Dośka

Domyślnie Witam z Kalisza

Witam Was wszystkie/wszystkich serdecznie!
    Obecnie jestem w skończonym 32tc i na forum zajrzałam w sumie przypadkiem podczas poszukiwania informacji na temat noworodków i niemowlaków. Po kilku dniach przeglądania postanowiłam sie u Was zarejestrować. Jeszcze sie troszkę gubię w odnajdywaniu informacji, ale wdrażam się aktywnie.
    Bardzo się cieszę, że istnieje takie forum, na którym wymieniacie (wymieniać się bedziemy ) doświadczeniami o chustonoszeniu. Sam pomysł noszenia w ten sposób córeczki (no bo według badań ma być panna) wpadł mi do głowy już dość dawno, jeszcze właściwie grubo przed ciążą - inspiracja ludami pierwotnymi .
    Tak na początek po przywitaniu się, chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś mamy z Kalisza lub okolic na forum?
    I jeszcze jedna kwestia - może mi coś poradzicie.
    Sprawdzałam sobie rożne informacje na temat różnych chust i firm. Wstępnie zdecydowałam się od razu na chustę wiązaną tkaną splotem skośno-krzyżowym (słyszałam, że jest trudniejsza na początek, ale też daje mnóstwo możliwości i będzie najbardziej uniwersalna na późniejsze noszenie, a liczę, że szybko nauczę sie motania i mój małż też). Znalazłam na allegro coś takiego:allegro.pl/chusta-tkana-skosno-krzyzowo-4-7-m-teczal (cena mi odpowiada, nie chciałbym wydawać więcej niz te 150-180 PLN max jak na początek, podoba mi sie tez wizualnie). Chciałbym Was zapytac o radę w temacie owej chusty - może ktoś miał i z autopsji coś mi o niej może powiedzieć? Zastanawiam sie też nad jeszcze jednym: są chusty, które maja brzegi skosy, czyli są w kształcie równolegloboku i takie normalne prostokąty - które sa lepsze i łatwiejsze w obsłudze dla laika?
    A i jeszcze jedno - ja mam 160cm wzrostu i około 52 kg (bez ciąży, bo teraz to się porządnie mi urosło), mąż ma 185 cm dość szczupły. Czy możemy kupić chustę jedną i oboje nosić Małą? No i jaki rozmiar, bo według moich obliczeń to chyba M...?
    Tak na koniec to chciałam zapytać czy są jakieś Kluby Kangura w okolicy Kalisza?
    Na razie tyle.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Chustopróchno Awatar magnus

Domyślnie

Ja nie z Kalisza, więc nie pomogę (ale na bank kogoś z okolicy tutaj znajdziesz ), ale witam serdecznie

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Witaj

Almelle recenzje masz tutaj: http://chusty.info/forum/showthread....=1#post1741194
    i tutaj: http://chusty.info/forum/showthread....=1#post1238047

Jak Ci się podoba, to bierz Ale polecam bazarek, używka tanio np tutaj: http://chusty.info/forum/showthread....=1#post1905235

lepsze są imho równoległoboki - ładniej się układają po prostu ale prostokątna też jest ok

I możecie nosić w jednej chuście - pytanie jednak w jakim wiązaniu i czy oboje w tym samym? bo od tego zależy potem rozmiar...

O Kalisz pytanie wg szukaja było w 2010r - może podbij temat? http://chusty.info/forum/showthread....ghlight=Kalisz

I baw się dobrze tylko pamiętaj, ze forum wciąga
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonoszka Awatar Gusia_

Domyślnie

Witaj
    Nie wiem czy można powiedzieć, że jestem z okolic Kalisza... Sieradz trochę dalej chyba niż okolice
    Ale czasami bywam w Kaliszu, mam tam znajomych. Wkręciłam ich w chustonoszenie

Chustonoszka Awatar Dośka

Domyślnie

Dziękuję dziewczyny za miłe przywitanie
    Mayka1981 dzięki za linki - już sobie sprawdzę.
    Na właśnie tak się zastanawiam jaka jest różnica między równoległobokiem a prostokątem (w sensie, że nie matematycznie) jeśli chodzi o chusty.
    W sprawie wiązań to dopiero przyjdzie czas na ćwiczenia; na razie czytam forum i oglądam filmiki, wyjdzie w praniu jak to będzie, aczkolwiek jesteśmy coraz bardziej z mężem upewnieni chustowania naszej Małej.
    No właśnie w kwestii rozmiaru, to chciałabym nosić od samego początku - wiem, że niby na początek najlepsze są te tzw pouchy (chyba dobrze napisałam), ale my chcielibyśmy od razu ambitnie zacząć od wiązanej i nosić póki się da (czyli i Mała i my będziemy chcieli). Wiem też, że małe dziecko nie powinno być pionizowane, więc pytanie jak najlepiej na początek, a jak później? No i jak z tym rozmiarem, żeby sie za krótka nie okazała?
    Gusia_ to pewnie kogos spotkam z chusta w tym jakże pięknym mieście skoro pozarażałaś tu ludzi chustami.
    Juz widzę, że forum wciąga, a to dopiero początek.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

A gdzie wyczytałaś, że najlepsze są pouche? Chyba na jakiejś amerykańskiej stronce

WIeść forumowo- gminna niesie, że najlepiej i najbardziej uniwersalnie jest nabyć chustę wiązaną tkaną - pytanie jaka długość i jakie wiązanie dla Was będzie najbardziej optymalne - to faktycznie sprawdzić z kimś na żywo, jak CI się uda kogoś znaleźć. Ale samemu też się da

Ale o ile dłuższą chustę w razie w sobie możesz np dodatkowo owinąć wokół pasa - to krótszej nie naciągniesz ot dylematy... Dlatego ja polecam posiadanie dwóch egzemplarzy - co najmniej

A propos pionizowania - ech chyba by można było długo ale nawet P.Zawitkowski zmienił w tej kwestii swoje zdanie już kilka lat temu bodajże - możesz nosić w kołysce ale i spokojnie w pionie - jakieś uwagi co do stanu zdrowia Małej pediatra miał/ma? Bioderka ok?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonoszka Awatar Gusia_

Domyślnie

Jeśli nie znajdziesz nikogo z Kalisza to możemy się kiedyś umówić i mogę pokazać Ci co i jak . Ale od razu mówią, że żadnego certyfikatu na doradcę nie mam

Uprawnienia umieszczania postów