Vernea, to właśnie miałam na myśli, tylko ujęłam to bardziej obrazowo
Sklep jest w tym przypadku słabszą stroną tym bardziej, że to klient wybiera sobie sklep a nie na odwrót.
Vernea, to właśnie miałam na myśli, tylko ujęłam to bardziej obrazowo
Sklep jest w tym przypadku słabszą stroną tym bardziej, że to klient wybiera sobie sklep a nie na odwrót.
Mama dwóch córek: 2008, 2012
To się nazywa zarzynanie małych przedsiębiorczości i prywatnej inicjatywyZa chwilę przestanie się opłacać prowadzić jakikolwiek sklep w internecie bo ceny będą takie, jak w sklepach stacjonarnych, albo i wyższe (bo tutaj dojdzie np. zrekompensowanie kosztów kuriera i inne takie)
Rozdz. 1. Art.2 pkt.1 Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów...
Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie 10 dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
Czyli jeżeli klient zamówił coś przez internet, sklep potwierdził realizację, klient potwierdził zamówienie (jeszcze zależy, co przyjmiemy za zawarcie umowy) i chce odebrać osobiście to jest to umowa zawarta poza siedzibą firmy. Nie jest natomiast sprecyzowane, co w przypadku, gdy np. ktoś kupuje nosidło (załóżmy, że zawiera umowę na odległość), odbiera osobiście i na miejscu decyduje się np. na kupno chusty. Na logikę na nosidło ma prawo odstąpienia od umowy na chustę nie. Ale, że to jest sklep internetowy to w przypadku rozprawy pewnie by wyszło, że to prawo przysługuje i na nosidło i na chustę.
O klienta należy dbać, ale jeżeli sklepy będą musiały dokładać do interesu to klient na tym ucierpi.
www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami
Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017
Moim zdaniem szansa niewielka.
www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami
Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017