www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"
to się spotkajmy![]()
www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"
andzia330 swoje dziewcze nosilam na wyjscia glownie w elastyku - bo zima byla sroga i tylko w chuscie dawalam rady przez zaspy.
Ubieralam nas lekko na to elastyk, polar i kurtka. Kazde inne wiazanie wymagalo poprawek lub wiazania jeszcze raz, a elstyk nie - a czesto na wyjsciu musialam mloda wyciagac i nas rozbierac z rzeczy. Elastya wisial sobie na mnie i juz. Wsadzenie i wuciagniecei z elastyka to banal i nie trzba go targac w rece czy torbie.
I za to polubilam elastyki.
Przy synu ich nie uzywalam, bo zaczelam go nosci dopiero w 5 miesiacu ( w lecie), ale przy corce super sie sprawdzil.
Tomek (III.07) Asia (X.09)
Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
http://fotelik.blox.pl/html
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
Nie wiem jak "pozostałe szkoły" ale AND nie uczy doradców niczego jedynie słusznego - tylko jak to Padthi napisała - dobierania wiązania do rodzica i dziecka. Są wiązania i chusty z różnych względów "zachwalane" ponieważ zgodnie z wiedzą i doświadczeniem są w dla danego wieku/etapu rozwoju dziecka bardziej wskazane. A rodzic wybiera i tego rodzica w jego wyborze doradca wspiera majlepiej jak potrafi. Chyba każdy doradca - tak lubię sobie myślećChociaż nie wiem jakbym się zachowała jakby rodzic usilnie chciał wiązać dziecko przodem do świata
muszę to sobie przemyśleć
Trochę jak z rodzeniemże tak porównam - ze względów różnych różnistych lepiej jest chodzić, ruszać się, układać na którymśtam boku i rodzić w pozycji wertykalnej - ale jak mamie najwygodniej i najlepiej współpracuje z położną leżąc pół porodu na plecach - to niech leży
![]()
Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 13-02-2013 o 17:12
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Ja nie zaczynalam od elastyka - to tylko jedna z opcji. W domu wolalam w tkanej, a na wyjscia w elaktyku lub w tkanej. Elsatyk najlepiej sprawdzal sie na wyjsciach w zimie, pod kurtke, kiedy trzeba bylo sie rozbierac i ubierac.
Twoje jescze jest malenstwo. Nosic w leastyku spokojnie jeszcze mozesz, a jest naprade wygodnie. No chyba, ze niechcesz.
![]()
Chodzilo mi o szkole ClauWi, ktora MOIM ZDANIEM, w szerszej perspektywie, robi krecia robote chustonoszeniu. Wiem, ze nie mam wplywu na to, czy ktos to odbierze personalnie czy nie, ale DLA MNIE filozofia tej szkoly nie sprzyja zachecaniu rodzicow do noszenia.
A. 02.2010, T. 06.2012
Ale dlaczego? Bo w pierwszej kolejności pokazuje wiązania najbardziej fizjologiczne dla dziecka?Bo przecież nie jest tak, że nie pokazuje niczego innego poza kangurem i plecakiem prostym. Ja mam BARDZO dobre doświadczenia z ClauWi. Pokazano mi różne wiązania i wybieram je sobie w zależności od sytuacji, mając jednocześnie świadomość, które są, upraszczając, najzdrowsze.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
no coś Ty, Pat
przecież my najpierw rozwieszamy transparent z elastyka z napisem ZUUUUOOO, a potem wsadzamy w dyby i wrzeszczymy do Rodziców "tylko kangur i plecak, tylko kangur i plecak"![]()
Nie chodzi do konca o to co robicie i mowicie, ale jak jest to odbierane i jaki ma wplyw na przecietnych rodzicow rozwazajacych noszenie. Ale to juz bylo walkowane i nie ma sensu w sumie o tym rozmawiac.
Peace.
Edit: nielogicznie pisze w sumie, bo nie umiem dobrze wyrazic tego o co mi chodzi. Nie trzeba pisac "elastyk to zloooo" i "tylko kangur", zeby taka wiadomosc uslyszal odbiorca. Czasem wystarczy "tak nie nosimy"![]()
Ostatnio edytowane przez Ananke ; 13-02-2013 o 19:19
A. 02.2010, T. 06.2012
DziewczynyNoszących swoje dzieci w chusta jest w Polsce mnóstwo. I tylko ich znikomy ułamek trafia na to forum. Ja w czasie wielu konsultacji trafiłam tylko dwa razy na mamy z chustoforum. Cała reszta jest "niezrzeszona". Kupują lub odstają chustę i szukają kogoś, kto pomoże im wykorzystać to narzędzie - doradzam zgodnie z moją wiedzą i przekonaniami. Kiedy widzę, że ktoś źle dociąga, stosuje niedopowiednie dla dziecka i siebie wiązanie, muszę zwrócić mu na to uwagę, bo tego się ode mnie oczekuje.
Trudno jest nam - doradcom, tłumaczyć pisemnie dlaczego coś jest naszym zdaniem dobre lub nie. Trudno wyłuszczać całą biomechanikę kręgosłupa dziecka, poruszać wszystkie kwestie z zakresu fizjoterapii ect.
To trzeba zobaczyć i poczuć w czasie warsztatów/konsultacji - w tedy większość słów jest zbędnych.
nosiłam w elstyku starszą - teraz wole wiazana. A ze usłyszama, ze elstyk jest zly, kieszonka jest zla - wiec wyglada na to ze wszystko jedno czy elstyk czy kieszonka
niestety u mnie kangur nie sprawdza sie na dłuzsze noszenie bo zawsze cos sie po jakims czasie "poluzuje".... a akurat dobrego dociagniecia baaardzo pilnuje.
dlaczego trudno???
ew. mozecie podac jakies tutuly publikacji albo linki - no bo rozumiem, ze ta wiedza oparta jest na badaniach.
a ja lubie
nie mniej jednak od urodzenie nie![]()
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
to o co wlasciwie chodzi?
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
ja miałam ten dylemat bo na forum w pewnym momencie jest, że od urodzenia, ale tak naprawdę odkąd dziecko samodzielnie trzyma główkę, czyli od 3-4 m-ca
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
nie ma sie czym przejmowac
Dawno temu dyskutowano nad 2x. To byly czasy kiedy kursy chustowania prowadzili: Kasia i Marcin z Trageschule oraz Magda jako Ekomama. W 2007 r. bylam na kursach Trageshule i Ekomamy. Nie zanotowalam wtedy zbytnich roznic w pogladach. Dyskusje, ktore wtedy sie przetoczyly sie, odbywaly sie raczej w formie poszukwania bezpiecznych rozwiazan.
Od 2007 r. wiele sie zmienilo w propagowaniu i nauczaniu chustowania. Wtedy to byl spontan, choc czesto dobrze przygotowany, a wiekszosc fizjoterapetow i lekarzy pukalo sie w glowe. Dzisiaj jest inaczej - wiecej swiadomosci i wiedzy, ale tez wiecej roznych punktow widzenia sprawy. Raczej juz nie bedzie jednomyslnosci.
Kazda z polskich szkol noszenia ustalila swoj punkt widzenia i swoje zasady. Roznia sie one do tego co uczyla i nadal uczy Trageshule - choc i tu zmienilo sie i ulepszylo.
Uwazam, ze kada ze szkol ma prawo do wyrazania swojego zdania, ale warto pamietac, ze nie jest to jedyny sluszny punkt widzenia - bo takiego poprostu nie ma, a najwazniejsze dla doradcow powinno byc wsparcie rodzica.