Pokaż wyniki od 1 do 20 z 111

Wątek: od kiedy 2X?!

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ola Zobacz posta
    kolejne dwa minusy, jakie rodzice sami zgłaszają po poznaniu kieszonki lub kangurka:

w 2x dziecko muszą opatulać dwie poły chusty
    # cieplej, co przy noworodku - w domu min.20 stopni - okazuje się, że robi różnicę
    # poły skośnie biegną przy główce dziecka, zasłaniając mu widoczność, odchylanie głowy wynika więc z chęci obserwacji świata, dziecko nie śpiące, które z boku głowy otaczają skośne poły ma pewnie uczucie zamknięcia na małej przestrzeni
    nie chce nosic noworodka

U mnie w domu jest w zimie 17 C wiec przegrzania sie nie boje

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    2x zawsze wzbudzalo kontrowersje
    fala dyskucji przelala sie 2007-2008

noszenie na biodrze - najbardziej fijologiczne
    wg ulozenia dziecka przy noszeniu na biodrze opisano prawidlowa zabke
    to sie na te dyskusje nie załapałam

tylko na biodrze jest nie symetrycznie i dla kregosłupa noszacego nie bardzo.... ale ze dla dziecka super to wiem

Musze popatrzec na zdjecia zJ bo wedlug mnie ona sie nie odginala do tylu jak byla w 2X - tylko, ze praktycznie zawsze spała.

co do kolkowej to dla mnie to chusta na 15 minut a nie na 4 godzinny spacer.... Niestety moj kregosłup nie pozwala na tak długie nie sypetryczne noszenie... do tego z kolkowa nigdy sie nie dogadalam...

czyli zostaje tylko kangur ktorego nie lubie ;( i plecak w ktorym 2 miesiecznego dziecka na spacer w zimie nie wezme ;( no to kiła ;(
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustoholiczka Awatar karolinka251
    Miejscowość
    warszawa-kamionek

Domyślnie

moja Zośka też w 2x głównie spała

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

IzaBK
    "noszenie dzieci siadających samodzielnie w wiązaniach na przodzie jest nieporozumieniem "

wieciej luzu
    przeciez to zalezy do dziecka, rodzica i sytuacji
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andzia330 Zobacz posta
    czyli zostaje tylko kangur ktorego nie lubie ;( i plecak w ktorym 2 miesiecznego dziecka na spacer w zimie nie wezme ;( no to kiła ;(
    Gdybym była w takiej sytuacji, zamotałabym ładnie w kieszonkę i poszła w długą.

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    IzaBK
    "noszenie dzieci siadających samodzielnie w wiązaniach na przodzie jest nieporozumieniem "

wieciej luzu
    przeciez to zalezy do dziecka, rodzica i sytuacji
    To nie jest kwestia luzu Noszenie dziecka na przodzie jest "zdobyczą cywilizacyjną". To takie "europejskie" jest. I kiepskie dla dużego kręgosłupa bardzo. Nie bez przyczyny plecaki są skonstruowane do noszenia na plecach. Tornistry też..
    Ale oczywiście że wszystko zależy od dziecka, rodzica i sytuacji, o tym też napisałam, ale do tego już się nie odniosłaś

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    lubię to
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chusteryczka Awatar jewa
    Miejscowość
    Pochodzę z Łomży aktualnie mieszkam w Białymstoku (daleko nie wyemigrowałam ;) )

Domyślnie

Dokladnie

Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci, współpraca z LennyLamb i TULA
    Krzyżykowy świat Ewy Chustowanie na Podlasiu JEWA BLOG PORADNI

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    To nie jest kwestia luzu Noszenie dziecka na przodzie jest "zdobyczą cywilizacyjną". To takie "europejskie" jest. I kiepskie dla dużego kręgosłupa bardzo. Nie bez przyczyny plecaki są skonstruowane do noszenia na plecach. Tornistry też..
    Ale oczywiście że wszystko zależy od dziecka, rodzica i sytuacji, o tym też napisałam, ale do tego już się nie odniosłaś
    prosze Cie
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Domyślnie

to jeszcze tylko ostatnie pytanie do dziewczyn ktore nosza tylko w kangurku i w plecaczku - do jakiego wieku nosicie w kangurku? Duze dzieci tez?
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja też
    Bardzo lubię kieszonkę, do dziś mi się zdarza tak Alę wiązać

Domyślnie

a u nas w wielu sytuacjach 2X sprawdziło się rewelacyjnie. Weźmy taki spacer... idziesz z wózkiem.........nagle dziecko zaczyna płakać...... i najszybciej naprościej 2x zamotać... na chwilę. Widziałyście zapewne różne zdjęcia z afryki np... co one wyprawiają z tymi dzieciakami! przecież dziecko czasami po prostu jest w kawałku szmaty wrzucone byle jak na plecy i coś mu się stało???
    Owszem gdyby ciągle i tylko nosić w 2 X to i może dziecku zaszkodzi. Ale okazjonalnie, czasami, z potrzeby sytuacji.... czemu nie. Wiele z nas popełnia tyyyyle błędów przy motaniach, dociąganiach itd. której się dziecko skrzywiło od tego? Proszę niech wystąpią te mamy, które uszkodziły własne dziecko nosząc je w chuście?

Domyślnie

tak własnie robie ale potem sie dowiaduje na forum, ze dziecko rozpłaszczam i zle mu robie b powinnam tylko w kangurku
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

tak własnie robie ale potem sie dowiaduje na forum, ze dziecko rozpłaszczam i zle mu robie b powinnam tylko w kangurku
    Optymalne ułożenie dziecka uzyskasz w kangurku. Ale noszenie uwzględnić musi nie tylko optymalne warunki dla dziecka, ale także możliwości i i potrzeby mamy
    Myślę, że wyrażenie "powinnam" warto wykreslić z głowy.
    Forumem się nie przejmuj

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Optymalne ułożenie dziecka uzyskasz w kangurku. Ale noszenie uwzględnić musi nie tylko optymalne warunki dla dziecka, ale także możliwości i i potrzeby mamy
    Forumem się nie przejmuj
    Ot i wszystko!

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Forumem się nie przejmuj
    Ufff! Bo jak ktoś zaczyna z chustami to kangur jest koszmarnie trudny i zostaje jedynie kieszonka. Wychodzę jednak z założenia, że w sumie zdrowsza nawet nieidealna kieszonka niż noszenie w pionie na rękach.
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franada Zobacz posta
    Ufff! Bo jak ktoś zaczyna z chustami to kangur jest koszmarnie trudny i zostaje jedynie kieszonka. Wychodzę jednak z założenia, że w sumie zdrowsza nawet nieidealna kieszonka niż noszenie w pionie na rękach.
    I bardzo słusznie a dobry kangur to kwestia wprawy
    Ostatnio edytowane przez Kaś ; 20-02-2013 o 00:18

Chustomanka Awatar gienia
    Miejscowość
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Ja się przymierzam do noszenia w kangurze i też mnie zastanawiają te skrzydełka. Bardzo bym chciała obejrzeć zdjęcie lub lepiej film z poprawnie wywiniętymi skrzydełkami. Można liczyć na jakiegoś linka?
    pszczółka Gucio 12.10, pszczółka Maja 04.13

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

też mnie to zadziwia niby jedne wiązania są dobre a inne nie, a jak przychodzi co do czego to okazuje się, że każde jest ok, pod warunkiem, że poprawnie zawiązane

Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    też mnie to zadziwia niby jedne wiązania są dobre a inne nie, a jak przychodzi co do czego to okazuje się, że każde jest ok, pod warunkiem, że poprawnie zawiązane
    ale czemu zadziwia?
    Jeśli ktoś wie, co jest dobre, a jednak wybiera co innego, to jest to jego sprawa i nie powinno podlegać pod ocenę innych. Jako doradca mogę doradzać, ale decyzję podejmuje zawsze ten kto nosi, wybierając sobie z tego co doradzam to, co chce I słusznie, bo każdy żyje za siebie swoje życie.

Mam dejavu w tym wątku

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

ale czemu zadziwia?
    Jeśli ktoś wie, co jest dobre, a jednak wybiera co innego, to jest to jego sprawa i nie powinno podlegać pod ocenę innych. Jako doradca mogę doradzać, ale decyzję podejmuje zawsze ten kto nosi, wybierając sobie z tego co doradzam to, co chce I słusznie, bo każdy żyje za siebie swoje życie.

Mam dejavu w tym wątku
    ja napisałam co innego niż Ty ale nie, nie będę się wdawać w dyskusje na ten temat
    niech każdy robi jak chce i wierzy w co chce

Chusteryczka

Domyślnie

OT
    robi mi się słabo po przeczytaniu niemal każdego tematu, w którym wypowiadają się Doradczynie takiej, czy innej szkoły. Bo wygląda na to, że wszystko robiłam źle I się zastanawiam: jakim cudem powstały chusty elastyczne, albo wiązania typu 2X? I jakim cudem moje dziecko żyje, nie ma skoliozy, schizy i kręgosłup ok? Skoro takie złe?
    Córę nr 1 wynosiłam w 2X /od 3 m-ca/ - wiązania uczyłam się na warsztatach z doradcą /nie pomnę jakiej szkoły/. Wtedy było dobrze, teraz źle... To może wózek jednak nie taki zły?

ps. to nie był złośliwy wpis, tylko na serio. Bo serio jestem już skołowana wypowiedziami doradców nt wiązań...

Uprawnienia umieszczania postów