no własnie od kiedy? Wszedzie - na stronach, w instrukcjach nawet tutaj na forum jest, ze od urodzenia.
Z drugej strony spotkałam sie z wypowiedziamy, ze od urodzenia nie wolnowiec od kiedy?!
Zreszta sama noworodka w 2X bym nie wpakowała...
no własnie od kiedy? Wszedzie - na stronach, w instrukcjach nawet tutaj na forum jest, ze od urodzenia.
Z drugej strony spotkałam sie z wypowiedziamy, ze od urodzenia nie wolnowiec od kiedy?!
Zreszta sama noworodka w 2X bym nie wpakowała...
www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"
nigdy?![]()
A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021
www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"
Generalizując - ja bym poleciła od 4-6 miesiąca życia. Właśnie z tych powodów, o których napisała Sania. Choc oczywiście osoba doświadczona na pewno zawiąże tak, że kręgosłup nie jest wyprostowany, i żaba sie nie rozjeżdża. Ale ja tego wiązania nie lubię bardzojakos tak zupełnie subiektywnie do mnie nie przemawia
![]()
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
odpowiedz jest prosta
Trageshule kontra reszta
Ja uwazam, ze mozna od urodzenia, ale...
2x to bardzo "elastyczne" wiazanie. Mozna je dowolnie zawiazac. Mozna dobrz podeprzec glowke, mozna dobrze ulozyc dziecko, albo zrobic wisiadlo. To kwestia umiejestnosci.
Nie wsyzstki niemowleta sa tycie - dla najmniejszych nie polece 2x, dla wiekszych, silnych i sprawnych prosze bradzo, pod warunkiem dobrego wiazania.
Problemem w 2x (mam wraznie, ze sie powtrzam) jest dobre wiazanie.
Duzo osob, nawet bardziej doswiadczonych, nie najlepiej wiaze i dociaga 2x. To wiazanie, ktore wydaje sie latwe i szybkie - i takie moze byc dla dzieci , ktore samodzielnie siedza, ale przy najmlodszych trzeba sie naprawde postarac i starannoscia i dokladanoscia, i w tym problem.
Czeste bledy
- brak podparcia dla glowy - opadajca glowka do tylu
- kregoslup dociniety na prosto lub uciekajacy na bok
- nozki na rozjechana zabe
- nozki wiszace
- ucikajaca pupa na boki
- zbyt luzne wiazanie lub docisniete na maxa
- spadjace ramiona
- skrecone poly, niczego nie tyrzmajace
czyli czesto 2x przypomina kiepskie nosidlo z zle wlozonym dzieckiem
dlatego to wizanie poleca sie ostroznie - kumatym rodzicom
Tomek (III.07) Asia (X.09)
Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
http://fotelik.blox.pl/html
Padthai tak myslalam, ze to wlasnie Trageshule kontra reszta.
nie mniej jednak bardzo mnie to zdiwilo bo wojna kieszonkowo/kangurkowa jest glosna ale o 2X nie slyszalam!
a ze podstawa to dobre wiazanie i dbre dociagniecie to wiem
co prawda oworodka (nawet takigo jak moj czyli prawie 4 kg i 59 cm) bym do tego nie wlozyla, ale tez myslalam ze ok 4-5 miesiacapowinno byc ok
o bledach tore wypisalas wiem i zawsze zwracalam na to uwage
Sania a te parę rzeczy jakich nie wymienilas to to co napisala Padthai czy cos jeszcze?
a co do tego czy to mnie ma byc wygodnie dla mnie czy bezpiecznie dla dziecka to oczywiscie musi byc bezpiecznie dla dziecka ale jezli mnie bedzie niewygodnie to... wybiore wozekraczej nie jestem matka - meczennica
![]()
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
nosiłam w elstyku starszą - teraz wole wiazana. A ze usłyszama, ze elstyk jest zly, kieszonka jest zla - wiec wyglada na to ze wszystko jedno czy elstyk czy kieszonka
niestety u mnie kangur nie sprawdza sie na dłuzsze noszenie bo zawsze cos sie po jakims czasie "poluzuje".... a akurat dobrego dociagniecia baaardzo pilnuje.
dlaczego trudno???
ew. mozecie podac jakies tutuly publikacji albo linki - no bo rozumiem, ze ta wiedza oparta jest na badaniach.
a ja lubie
nie mniej jednak od urodzenie nie![]()
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
to o co wlasciwie chodzi?
Tomek (III.07) Asia (X.09)
Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
http://fotelik.blox.pl/html
www.fotodzieciaki.com
DOULA
![]()
ja miałam ten dylemat bo na forum w pewnym momencie jest, że od urodzenia, ale tak naprawdę odkąd dziecko samodzielnie trzyma główkę, czyli od 3-4 m-ca
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)