Pokaż wyniki od 1 do 20 z 111

Wątek: od kiedy 2X?!

Mieszany widok

andzia330 od kiedy 2X?! 12-02-2013, 09:29
rafandynka nigdy? ;) 12-02-2013, 09:33
andzia330 dlaczego???? dla mnie 2X jest... 12-02-2013, 09:45
Sania 1. nie podpiera głowy dziecka... 12-02-2013, 09:49
paskowka Generalizując - ja bym... 12-02-2013, 09:59
Padthai odpowiedz jest prosta... 12-02-2013, 10:01
morepig jeśli się umie i się czuje na... 13-02-2013, 19:41
andzia330 nosiłam w elstyku starszą -... 15-02-2013, 16:28
Padthai to o co wlasciwie chodzi? 15-02-2013, 18:45
andzia330 od kiedy nosic w 2X nie... 16-02-2013, 16:24

Domyślnie od kiedy 2X?!

no własnie od kiedy? Wszedzie - na stronach, w instrukcjach nawet tutaj na forum jest, ze od urodzenia.
    Z drugej strony spotkałam sie z wypowiedziamy, ze od urodzenia nie wolno wiec od kiedy?!

Zreszta sama noworodka w 2X bym nie wpakowała...
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

nigdy?
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafandynka Zobacz posta
    nigdy?
    dlaczego???? dla mnie 2X jest o wiele wygodniejszy od kiszonki i kangurka

co jest zlego w 2X????
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chusteryczka Awatar Sania
    Miejscowość
    Tychy/Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andzia330 Zobacz posta
    co jest zlego w 2X????
    1. nie podpiera głowy dziecka
    2. zbyt szerokie odwiedzenie (tzw. rozjechana żaba)
    3. duży wyprost kręgosłupa
    możnaby jeszcze parę rzeczy napisać...

Pytanie, czy to ma być wiąznie bezpieczne dla dziecka, czy wygodne dla Ciebie?

Doradczyni Noszenia ClauWi®

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Generalizując - ja bym poleciła od 4-6 miesiąca życia. Właśnie z tych powodów, o których napisała Sania. Choc oczywiście osoba doświadczona na pewno zawiąże tak, że kręgosłup nie jest wyprostowany, i żaba sie nie rozjeżdża. Ale ja tego wiązania nie lubię bardzo jakos tak zupełnie subiektywnie do mnie nie przemawia

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

odpowiedz jest prosta
    Trageshule kontra reszta

Ja uwazam, ze mozna od urodzenia, ale...

2x to bardzo "elastyczne" wiazanie. Mozna je dowolnie zawiazac. Mozna dobrz podeprzec glowke, mozna dobrze ulozyc dziecko, albo zrobic wisiadlo. To kwestia umiejestnosci.

Nie wsyzstki niemowleta sa tycie - dla najmniejszych nie polece 2x, dla wiekszych, silnych i sprawnych prosze bradzo, pod warunkiem dobrego wiazania.

Problemem w 2x (mam wraznie, ze sie powtrzam) jest dobre wiazanie.

Duzo osob, nawet bardziej doswiadczonych, nie najlepiej wiaze i dociaga 2x. To wiazanie, ktore wydaje sie latwe i szybkie - i takie moze byc dla dzieci , ktore samodzielnie siedza, ale przy najmlodszych trzeba sie naprawde postarac i starannoscia i dokladanoscia, i w tym problem.

Czeste bledy
    - brak podparcia dla glowy - opadajca glowka do tylu
    - kregoslup dociniety na prosto lub uciekajacy na bok
    - nozki na rozjechana zabe
    - nozki wiszace
    - ucikajaca pupa na boki
    - zbyt luzne wiazanie lub docisniete na maxa
    - spadjace ramiona
    - skrecone poly, niczego nie tyrzmajace

czyli czesto 2x przypomina kiepskie nosidlo z zle wlozonym dzieckiem

dlatego to wizanie poleca sie ostroznie - kumatym rodzicom
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Domyślnie

Padthai tak myslalam, ze to wlasnie Trageshule kontra reszta.

nie mniej jednak bardzo mnie to zdiwilo bo wojna kieszonkowo/kangurkowa jest glosna ale o 2X nie slyszalam!

a ze podstawa to dobre wiazanie i dbre dociagniecie to wiem

co prawda oworodka (nawet takigo jak moj czyli prawie 4 kg i 59 cm) bym do tego nie wlozyla, ale tez myslalam ze ok 4-5 miesiacapowinno byc ok

o bledach tore wypisalas wiem i zawsze zwracalam na to uwage

Sania a te parę rzeczy jakich nie wymienilas to to co napisala Padthai czy cos jeszcze?

a co do tego czy to mnie ma byc wygodnie dla mnie czy bezpiecznie dla dziecka to oczywiscie musi byc bezpiecznie dla dziecka ale jezli mnie bedzie niewygodnie to... wybiore wozek raczej nie jestem matka - meczennica
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

jeśli się umie i się czuje na siłach- od urodzenia. jeśli nie- to nie. Ja w ogóle nie lubiłam 2x

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    Ja nie zaczynalam od elastyka - to tylko jedna z opcji. W domu wolalam w tkanej, a na wyjscia w elaktyku lub w tkanej. Elsatyk najlepiej sprawdzal sie na wyjsciach w zimie, pod kurtke, kiedy trzeba bylo sie rozbierac i ubierac.
    Twoje jescze jest malenstwo. Nosic w leastyku spokojnie jeszcze mozesz, a jest naprade wygodnie. No chyba, ze niechcesz.
    nosiłam w elstyku starszą - teraz wole wiazana. A ze usłyszama, ze elstyk jest zly, kieszonka jest zla - wiec wyglada na to ze wszystko jedno czy elstyk czy kieszonka

niestety u mnie kangur nie sprawdza sie na dłuzsze noszenie bo zawsze cos sie po jakims czasie "poluzuje".... a akurat dobrego dociagniecia baaardzo pilnuje.

Cytat Zamieszczone przez Sania Zobacz posta
    Trudno jest nam - doradcom, tłumaczyć pisemnie dlaczego coś jest naszym zdaniem dobre lub nie. Trudno wyłuszczać całą biomechanikę kręgosłupa dziecka, poruszać wszystkie kwestie z zakresu fizjoterapii ect.
    dlaczego trudno???
    ew. mozecie podac jakies tutuly publikacji albo linki - no bo rozumiem, ze ta wiedza oparta jest na badaniach.

Cytat Zamieszczone przez morepig Zobacz posta
    jeśli się umie i się czuje na siłach- od urodzenia. jeśli nie- to nie. Ja w ogóle nie lubiłam 2x
    a ja lubie

nie mniej jednak od urodzenie nie
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Domyślnie

to o co wlasciwie chodzi?
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Padthai Zobacz posta
    to o co wlasciwie chodzi?
    od kiedy nosic w 2X nie pamietałam kiedy wrzuciłam starsza, a info z forum ze od urodzenia jakos mi nie pasowało.
    Nie miałam pojecia, ze rozpetam taka wielka dyskusje - bo nie miałam pojecia, ze 2X jest kontrowersyjne
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

ja miałam ten dylemat bo na forum w pewnym momencie jest, że od urodzenia, ale tak naprawdę odkąd dziecko samodzielnie trzyma główkę, czyli od 3-4 m-ca
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Uprawnienia umieszczania postów