Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 111

Wątek: od kiedy 2X?!

Domyślnie

ja bylam na kursie (takim 1 dniowym dla rodziców, a nie doradzcow prowadzonym przez Kasia i Marcin z Trageschule) w 2009 wtedy nic złego ani o kieszonce ani o 2X nie slyszalam... co prawda z tego co wiem (choc jakos nadmiernie nigdy nie wnikałam w szczegoly) to Trageschule własnie nie uwaza tych wiazań za złe - czy mpoze w tej kwestii tez sie cos zmienilo?

Szkoda, ze o tych zmianach mozna sie dowiedziec tylko sledzac na bierzaco rozne "wojny" internetowo-forumowe ;( a na to tzeba czasu i cierpliwosci bo czasem czytanie tych dyskusji nie jest nadmiernie budujace i zazwyczaja mało w nich konkretów popartych badaniami itp...

a tak na marginesie robił ktos jakies badania na ten temat? sa jakies publikacje ktore moznaby poczytac? To jest cos co bardziej do mnie przemawia od informacji, ze cos jest złe ale trudno opisac dlaczegoa
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chustofanka

Domyślnie

O, też chciałabym poczytać o badaniach na ten temat...

A teraz nie wiem, na ile OT - zaczęłam motać - 2X całkiem nieźle mi wychodzi (chyba), kieszonka już mniej... Jeszcze szykuję się do kangurka, ale to ponoć najtrudniejsze, więc nie wiem jak będzie - nie mam gdzie iść na poradę.
    Ok, dziecko ma już prawie 8m-cy - może w ogóle odpuścić sobie noszenie, bo nie mam jak się dokształcać? A nie chcę skarbowi zrobić krzywdy... 2X czy nie 2X?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorothy Zobacz posta
    O, też chciałabym poczytać o badaniach na ten temat...

A teraz nie wiem, na ile OT - zaczęłam motać - 2X całkiem nieźle mi wychodzi (chyba), kieszonka już mniej... Jeszcze szykuję się do kangurka, ale to ponoć najtrudniejsze, więc nie wiem jak będzie - nie mam gdzie iść na poradę.
    Ok, dziecko ma już prawie 8m-cy - może w ogóle odpuścić sobie noszenie, bo nie mam jak się dokształcać? A nie chcę skarbowi zrobić krzywdy... 2X czy nie 2X?
    dałabym sobie już spokój z noszeniem z przodu, tym bardziej jeśli ma dziecko powyzej 8kg, przyłożyłabym się do plecaka. Możesz też zaopatryć sie w mt lub nosidło ergonomiczne
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustofanka

Domyślnie

no tak... plecak w planach, jednak póki co stresuję sie przerzucaniem dziecka na plecy niemiłosiernie...
    mała lubi być noszona - używaliśmy nosidełka wcześniej , na szczęście nie wisiadełka... mi jeszcze nie przeszkadza noszenie z przodu, z resztą chcę się wprawić przed drugim dzieckiem które jest w planach, a które chciałabym chustować od początku. Ha, bardzo wybiegam w przyszłość.

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Dorothy, też zaczęłam od 2x noszenie (próbowałam kieszonki i kangura, ale mi nie szły), nosiłam tak i poza niewielkimi uwagami sadziłam, że w sio OK. Dopiero, gdy miałam konsultację uświadomiłam sobie, że nie tak wsio OK i nauczyłam się kieszonki, a teraz... powoli ćwiczę plecak. Nie jest tak trudny, tylko trzeba się przemóc- ja się właśnie przemagam.

Chustodinozaur
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moim zdaniem porządnie zawiązana i dociągnięta szmata krzywdy dziecku nie zrobi.Bo kiedyś niektóre tu na forum walczyły z wisiadłami a teraz co mówią - ważne,ze nosi,długo nie ponosi.Ja zaczynałam od chusty z prześcieradła,do 8 kg spokojnie daje radę,zaczynałam od 2x od w 2007 tu nie było zbyt wielu możliwości,zeby kogoś zapytać,większość moich koleżanek nosi,nie ma ich tu na forum i na pewno się nie zastanawiam w jakim wiązaniu.Ja do kangurka się nigdy nie przekonałam,chusta ma mi pomóc funkcjnować na co dzień,a to wiązanie mi utrudnia.W 2X dziecku krzywdy nie zrobiłam,wręcz wyleczyliśmy sporą dysplazję bioderek w 2 miesiące codziennego wielogodzinnego noszenia.Dopiero 2 dziecko zaczęłam nosic w kieszonce,nie powiem,dla noworodka ok,ale ja mam duże silne dzieci i po osiagnięciu pewnej wagi wiążę tylko w 2x albo plecak.

I jeszcze raz powtórzę,ze moim zdaniem (doświadczeniem noszenia od 6 lat zaraz, teoria z kursów jeszcze przede mną) 2x dobrze zawiązana krzywdy dziecku nie zrobi.Jak zrobi to też chętnie badania nt zobaczę,bo jak nie zobaczę to nie uwierzę.
    od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Jest sporo filmów i instrukcji pokazujących jak prawidłowo zamotać kangurka, a ja bym bardzo chciała zobaczyć filmik, na którym ktoś w dobrze zamotanym kangurku ściąga np. kubki z górnej szafki w kuchni. Albo książki z najwyższej półki na regale. Albo pajęczynę z żyrandola, cokolwiek.

Słyszę, że jak się skrzydełka nie trzymają to jest źle zamotany. A przecież chusta nie jest z gumy, przy podniesieniu wysoko ręki skrzydełka albo mi to uniemożliwiały, albo się lekko zsuwały. Pytałam o to w wątku o kangurku, ale do tej pory nie dostałam odpowiedzi.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

chyba ze 20 razy już pisałam tu i tam, że skrzydełka trzeba po prostu wywinąć...

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    chyba ze 20 razy już pisałam tu i tam, że skrzydełka trzeba po prostu wywinąć...
    ale żeby kangura dobrze zawiązać trzeba sięspotkać z doradcą. to jedyne niesamodzielne wiazanie imo. no i moze 2x jeszcze. oba łatwo schrzanić, nieważne jaka szkoła

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Ale jak? Wyciągam je tak jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA na przykład. Wystarczy mocniej pomachać rękami i górna krawędź wokół główki się poluzowuje. Jak dziecko ma np. 4 dni to jest to problem.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

nie widzę wywijania skrzydełek do góry, na ramiona w tej instrukcji. ale nie oglądałam całej.
    podasz w której minucie?

Cytat Zamieszczone przez morepig Zobacz posta
    ale żeby kangura dobrze zawiązać trzeba sięspotkać z doradcą. to jedyne niesamodzielne wiazanie imo. no i moze 2x jeszcze. oba łatwo schrzanić, nieważne jaka szkoła
    jak każde wiązanie

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

OMG znowu??

Ania mam wszystko, co zostało naukowo napisane nt noszenia - dam Ci jak sie zobaczymy

Tak apropo's (celowo dolewam oliwy do ognia) w doktoracie nt. biomechaniki kregoslupa pewnej Pani z Niemiec - jak byk jest napisane, ze badania młodzieży szkolnej wykazały, ze noszenie NIEZALEŻNIE od rodzaju wiązania zmniejsza ryzyko wystąpienia wad postawy. Amen

A na moim kursie jedna z fizjoterapeutek (uczestniczek) powiedziała ze z zawodowego punktu widzenia kangur mniej Jej sie podoba niż dobrze zawiązana kieszonka, bo słabiej stabilizuje kręgosłup szyjny i niezależnie od perfekcyjnego wywiniecia skrzydelek ruchy ramion powodują zmiany w napięciu materiału chusty....
    Żeby nie było - ja osobiście nie mam nic przeciwko kangurkowi aczkolwiek nie uważam go za jedyne słuszne wiazanie dla noworodka. Niestety już 2 razy byłam na konsultacjach u Dziewczyn, które po spotkaniu z Doradczyniami CW nie umialy nic innego, a kangur Im nie wychodził - więc były zalamane

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

mam nadzieję, że jak idziesz na TAKIE konsultacje, to zakładasz strój Superwoman

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze zakładam to nie było złośliwe, poprostu nie widzę potrzeby robienia z noszenia religii.

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaś Zobacz posta
    poprostu nie widzę potrzeby robienia z noszenia religii.

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

nie widzę wywijania skrzydełek do góry, na ramiona w tej instrukcji. ale nie oglądałam całej.
    podasz w której minucie?

jak każde wiązanie
    Zaprawdę ten wątek dla świeżynki takiej jak ja ma niespodziewaną wartość edukacyjną. Do noszenia zniechęcić trudno. Do doradców wprost przeciwnie.

Domyślnie

Ania mam wszystko, co zostało naukowo napisane nt noszenia - dam Ci jak sie zobaczymy
    super!! bardzo chetnie poczytam!

nie widzę potrzeby robienia z noszenia religii.
    www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
    www.fotodzieciaki.com

DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

o, a jednak fajnie, że znów zajrzałam do tego wątku Też chętnie się zapoznam, czy zechcesz wstawić jakieś linki? Zakładam, że nie tylko ja się zaciekawiłam, a teksty są ogólnodostępne
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mogę wstawić zasadniczo, ale przecież chyba po kursach macie tez dostęp i wiedzę na temat takowych publikacji? Ja akurat poza doradztwem interesuję się tym tez stricte naukowo/badawczo - wkładam określona ilośc pracy i czasu w zdobycie rzetelnych źródeł informacji i nie jestem pewna czy to jest miejsce i czas na coming out , andzia jest moja bliska kolezanka, co zmienia postac rzeczy.
    Pewnie z czasem wrzuce listę na bloga i dam znac

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Mogę wstawić zasadniczo, ale przecież chyba po kursach macie tez dostęp i wiedzę na temat takowych publikacji? Ja akurat poza doradztwem interesuję się tym tez stricte naukowo/badawczo - wkładam określona ilośc pracy i czasu w zdobycie rzetelnych źródeł informacji i nie jestem pewna czy to jest miejsce i czas na coming out , andzia jest moja bliska kolezanka, co zmienia postac rzeczy.
    Pewnie z czasem wrzuce listę na bloga i dam znac
    Napisałaś że masz WSZYSTKO co napisali o noszeniu naukowo, a ja jednak wciąż mam poczucie, że nie do wszystkiego dotarłam, codziennie uczę się czegoś nowego, dokształcam, poszerzam wiedzę, konfrontuję ją z doświadczeniem. Po to by dzielić się z innymi.
    Zupełnie nie chodziło mi o Twój coming out. Żałuję, ale rozumiem i szanuję.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Uprawnienia umieszczania postów