Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Wiazanie kangurka - co robię nie tak?

Chustonówka Awatar Basia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Wiazanie kangurka - co robię nie tak?

Moim pierwszym wiązaniem jakiego się nauczyłam był kangurek (uczyłam sie z doradcą jak córka miała 3 tygodnie) - nawet nieźle mi wychodzi (obecnie corka ma 5 miesiecy). Za każdym razem jednak ten kangur wychodzi mi za wysoko, po dokladnym dociągnięciu chusty oraz skorygowaniu ułozenia nóżek mam główkę córki tuż pod brodą. Nie umiem sobie z tym poradzić. Niedawno samodzielnie nauczyłam się wiązać kieszonkę i z tym wiązaniem jest już wszystko ok. Poradźcie coś, może macie podobne doświadczenia?

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Jeżeli wszystko poza wysokością jest ok to zacznij wiązać dużo niżej skoro podnosi się przy dociąganiu.
    No i Twoja córeczka już duża jest więc może czas na plecy ją przerzucić? Tobie będzie wygodniej i młoda będzie więcej widziała
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka Awatar Szczuru
    Miejscowość
    stolyca ;)

Domyślnie

a moze jak już na plecy przerzucisz to mt spróbuj
    bo Basinda dobrze prawi.. ;P

a ja np.mialam lęki przed wrzucaniem na plecy na początku;P

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Basiu, przyznam, że ja też nigdy nie zawsze byłam do końca zadowolona z tego na jakiej wysokości mi wychodził kangurek - idealnie wychodził, kiedy wiązałam "na śpiocha" (czyli kiedy Mały usnął np. przy piersi, a następnie go ułożyłam na sobie i wiązałam na nim kangurka. i do dziś mi wychodzi i też idealnie sprawdzałam w ubiegły weekend ) oraz wtedy kiedy Mały był akurat współpracujący. Jeśli się awanturował, wyrywał, wiercił, kręcił - jakoś w trakcie go unosiłam za wysoko i kończyłam też za wysoko
    Oraz jeśli za bardzo pracowałam ramionami przy wiązaniu.
    A! i jeszcze kiedy za dokładnie korygowałam nogę w trakcie wiązania

Ale - tak jak Basinda - i ja polecę Ci plecakowanie. Za to absolutnie nie polecę Ci żadnego nosidła póki Twoje dziecko nie zacznie samodzielnie siadać, ale plecak prosty -

Ja noszę Małego na plecach od czterech miesięcy i dobrze nam z tym bardzo

Chustonówka Awatar Basia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Tak myślę już o plecaku prostym. Umówię się z doradcą na konsultację. Może jeszcze poćwiczę tego kangurka, fajnie dziecko się w tym "trzyma". Lubię nosić córkę z przodu. Planuję w przyszłości nosidełko Tula - oczywiście jak córcia będzie siedziała. Prześledziłam już wątki na ten temat.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

ja w ogóle bardzo polubiłam kangurka i przyznam szczerze, że jak mogę (właśnie dlatego, że usnął), to wykorzystuję to jak najczęściej się da

no, to trzymam kciuki &&. a plecak jest fajny!

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Zwróć szczególną uwagę, w którym momencie córcia zaczyna być za wysoko - w ten sposób znajdziesz szybko odpowiedź, który etap wiązania jest odpowiedzialny za jej "za wysokość"
    I też podpisuję się pod tym, że człowiekowi pięciomiesięcznemu najlepiej będzie na plecach
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

Się podepnę- bo tez mam problem z kangurem. Ale nie z wysokością, tylko "stabilnością" wiązania. Po domu- jest O.K. pod warunkiem, ze niuc szczególnie angazującego ręce nie robię. Ale już podniesienie Joanki, pochylenie się czy podniesienie ręki- i mam asymetryczne, niepewne wiązanie... nie mam szans np. ze starszakami do parku na sanki z Misiem w kangurze, bo mi sie dzieć wysypie po kilku większych wymachach mymi ręcami...
    Robię coś nie tak, czy to wiązanie tak ma?
    Taka-jestem-ładna(nastolatka...ech...)-1999, Nikt-mnie-nie-rozumie(takoż...)- 2000, Brykacz-nad-brykacze- 2004, Trzeba-to-policzyć- 2006, Królewna(królewny NIE sprzątają)-2011,Tylko-sprawdzam! -2012, Żółwina- 2015

Dziecko jest jak prąd- ma fazy. Nic dziwnego, że u nas są spięcia... Sieć przeciążona

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

a skrzydełka zostawiasz skrzydełkami, czy je podwijasz/wywijasz?
    (nie podciągasz )

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

ze co im robię?zostawiam skrzydełkami(chyba)
    Taka-jestem-ładna(nastolatka...ech...)-1999, Nikt-mnie-nie-rozumie(takoż...)- 2000, Brykacz-nad-brykacze- 2004, Trzeba-to-policzyć- 2006, Królewna(królewny NIE sprzątają)-2011,Tylko-sprawdzam! -2012, Żółwina- 2015

Dziecko jest jak prąd- ma fazy. Nic dziwnego, że u nas są spięcia... Sieć przeciążona

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Podepnę się pod temat, bo również mam problem z kangurem, a raczej przestałam mieć, bo przestałam wiązać w ten sposób.

Otóż ilekroć wiąże kangurka, skrzydełka po jakimś czasie zaczynają złazić mi z rąk - powoli, ale znacząco, w związku z czym górna krawędź chusty się również poluźnia.

Zaczęłam nosić małą w kangurku jak miała 4 dni, więc stabilizacja tej góry była dla mnie kluczowa. W chuście od początku robiłam dużo rzeczy - wieszanie prania, sprzątanie, zakupy, brylowanie z dzieckiem na różnych spędach i okazaniach potomkini i niestety gdy ruszam rękami, podnoszę je, skrzydełka się destabilizują, obojętnie czy wywinę je pod spodem czy górą.

Czy ja coś robię źle, czy może mam nierealistyczne oczekiwania i kangurek jest raczej przeznaczony do spokojnego promenowania z kieliszkiem w dłoni u cioci na imieninach?

Chustonówka Awatar Dominika83
    Miejscowość
    prawie Kraków

Domyślnie

Widzę, że nie tylko ja mam problem z kangurem. I też uczyłam się u doradcy, natomiast na YouTube włączyłam film instruktażowy jak wiązać w kieszonkę i to o dziwo lepiej mi wychodzi (plecki Małej ładnie się zaokrąglają w kieszonce, w przeciwieństwie do kangurka). Doświadczenia zbyt wielkiego nie mam, ale mogę poprzeć swoje poprzedniczki w wypowiedziach - najlepiej na plecach. Maleństwo więcej widzi, nie odpycha się rączkami, no i można więcej zrobić (prasowanie, gotowanie... ehh!)

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

:-*Tez mam problem z wyciaganiem skrzydelek- zawsze mi sie pomarszcza. No i dociaganie od spodu- nie widze gdzie trzymam, puszczam i pozamiatane....

Na szczescie dzis bedzie u mnie Izabk i bedziemy trenowac wrzucanie na plecy, to pewnie zapomne o kangurku

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Ja dopiero zaczynam naukę chustowiązania i zaczynam właśnie od kangurka. Zawiązuję synka na śpiocha, ale za każdym razem plecki nie są symetryczne, a góra wiązania mogłaby być ściślejsza... Co robię nie tak? Jak uzyskać symetrię plecków?

Tutaj zdjęcia:

Ostatnio edytowane przez oli-vka ; 14-02-2013 o 18:12 Powód: zdjęcia

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Mi też na początku wychodziło krzywo, ale z czasem jakoś "samoistnie" się poprawiło Spróbuj może poprawić Tymka przed dociąganiem, jak już będziesz mieć poły w garści.
    Witek 2012

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

oli-vko, to nie kangurek
    odwrotnie wywinęłaś krawędzie do "skrzydełek".

jakby to wyjaśnić...
    ta z główki idąc po ciele się wykręca i ląduje na ramieniu

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    oli-vko, to nie kangurek
    odwrotnie wywinęłaś krawędzie do "skrzydełek".

jakby to wyjaśnić...
    ta z główki idąc po ciele się wykręca i ląduje na ramieniu
    Dzięki za podpowiedź. Coś pochrzaniłam. Spróbuję odwrotnego wywinięcia i wtedy zobaczę. I oczywiście poradzę się co i jak

Uprawnienia umieszczania postów