Pokaż wyniki od 1 do 20 z 163

Wątek: koszmarne książeczki dla dzieci ;)

Mieszany widok

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    ale najwięcej radości wzbudziła powiastka:

było sobie trzech Japońców:
    Jachce, Jachce Drachce,
    Jachce Drachce Drachcedroni.
    Były sobie trzy Japonki (...)
    Jakoś mnie to ominęło w dzieciństwie,
    A to moje dzieciństwo właśnie! Znam ciut inną wersję, tata mnie kiedyś tym wierszykiem zabawiał, gdy jeździliśmy pociągiem... Miałam kilka lat, max. 5, i pamiętam do dzisiaj - teraz cieszy mojego synka

Konopnicka w tym najpiękniejszym wydaniu też się przez nasz dom przewinęła... Być moze jeszcze gdzieś pokutuje na szafie... Ale dzięki, Karusku, za podpowiedź - nigdy bym nie wpadła, żeby dać książkę dziciom do wycinania (z obawy przed precedensem...), ale TO JEST TO! Z taka Konopnicką to jedyne, co można mądrego zrobić - uczyć małe dziecko wycinania! ( a młodsza akurat przyrosła do nożyczek!)

Jeśli chodzi o koszmarki, to z wielkim bólem zauważyłam, że bardzo zestarzała się również moja ulubiona w dzieciństwie Maria Kownacka "Plastusiowego pamiętnika" niemal nie da się czytać... Szyk wyrazów, archaizmy... No, męka!...
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

pan pierdziolka spadl ze stolka
    zlamal noge o podloge
    przyszedl lew, wypil krew
    pan pierdziolka zdechl jeden z ulubionych wierszykow mojego dziecinstwa. i jeszcze "snilo mi sie snilo, ze mi oko wygnilo. budze sie, mazi, mazi a tu drugie wylazi"

zdjecie konopnickiej mi sie nie otwiera, ciekawe czy to to samo, co mlodzi dostali ostatnio w prezencie?? tamto bylo tak straszne, ze az oczy bolaly. ale poniewaz przyszlo w paczce z innymi ksiazkami (kupowanymi przeze mnie, na szczescie) to od razu upchalam w szafe i z domu wynioslam.

byl kiedys caly watek z takim potworkami ide szukac...

edit: http://chusty.info/forum/showthread....hlight=ksiazka
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka

Domyślnie

ja tylko chciałabym się pochwalić, że odwiedziłam bonito.pl i zakupiłam kilka nowych książek, nie wiem tylko czy odważę się pochwalić Już je dzisiaj przyniósł kurier, wieczora się nie mogę doczekać

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s0nata Zobacz posta
    ja tylko chciałabym się pochwalić, że odwiedziłam bonito.pl i zakupiłam kilka nowych książek, nie wiem tylko czy odważę się pochwalić Już je dzisiaj przyniósł kurier, wieczora się nie mogę doczekać
    poka, poka nie badz zyla
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chusteryczka Awatar n2605
    Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    poka, poka nie badz zyla
    ja w pełni skorzystałam z promocji bonito Mam:
    - Kamyki Astona - zawsze chciałam zobaczyć co to jest i już wiem niezwykle ciepłe, bardzo mi się spodobały
    - Gdzie jest moja siostra - póki co tylko z lekka pooglądana
    - Yeti - suuuper, zawsze kochaliśmy babo, lalo i spółkę, więc miło zobaczyć znów takie ilustracje, no i gadanie ala Yeti "chwyciło"
    - Kłopoty rodu Pożyczalskich - suuuuper, wydanie śliczne (trochę słabo to brzmi , eleganckie, ilustracje bardzo wierne treści - ciekawe czy kolejne tomy Pożyczalskich też się pojawią, wcozraj skończyłyśmy czytać
    - Cukiernia pod Pierożkiem z Wiśniami - ładna ramotka, moja młoda jeszcze ciut za młoda do takiej fabuły
    - Sztuka latania - taki drobiazg z Holus Pokus o pingwinie.

Najfajniesza jednak była książka, którą sama sobie sprezentowałam w tej turze: Żywe lalki. powrót seksizmu, absolutnie wciągająca, niepokojąca - dotyczy głownie rodziców córek, choć nie tylko, słowem - tak się powinno stawiać pytania o kwestie społecznie ważne. Naprawdę polecam, wciąga jak skandynawski kryminał i nie puszcza, jest też wersja na kundla chyba.
    Monika - mama Natalii 26.05.2008

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    ja w pełni skorzystałam z promocji bonito Mam:
    - Kamyki Astona - zawsze chciałam zobaczyć co to jest i już wiem niezwykle ciepłe, bardzo mi się spodobały
    - Gdzie jest moja siostra - póki co tylko z lekka pooglądana
    - Yeti - suuuper, zawsze kochaliśmy babo, lalo i spółkę, więc miło zobaczyć znów takie ilustracje, no i gadanie ala Yeti "chwyciło"
    - Kłopoty rodu Pożyczalskich - suuuuper, wydanie śliczne (trochę słabo to brzmi , eleganckie, ilustracje bardzo wierne treści - ciekawe czy kolejne tomy Pożyczalskich też się pojawią, wcozraj skończyłyśmy czytać
    - Cukiernia pod Pierożkiem z Wiśniami - ładna ramotka, moja młoda jeszcze ciut za młoda do takiej fabuły
    - Sztuka latania - taki drobiazg z Holus Pokus o pingwinie.

Najfajniesza jednak była książka, którą sama sobie sprezentowałam w tej turze: Żywe lalki. powrót seksizmu, absolutnie wciągająca, niepokojąca - dotyczy głownie rodziców córek, choć nie tylko, słowem - tak się powinno stawiać pytania o kwestie społecznie ważne. Naprawdę polecam, wciąga jak skandynawski kryminał i nie puszcza, jest też wersja na kundla chyba.
    dzieki za pozyczalskich, mam na wish list wiec chyba wezme w najblizszym czasie. astona uwielbiam, na yeti chwilowo patrzec nie moge (W wyciaga codziennie do usypiania, razem z Lota na rowerze, dobrze, ze zasypia na ogol zanim do nich dojdziemy, bo juz nawet franek zaczal protestowac ). sztuke latania mamy, tematycznie podobna do Up and down Oliviera Jeffers'a czyli drugiej czesci Chlopca i pingwina (polska wersja chyba trudno dostepna my bardzo lubimy i pierwsza i te o lataniu (i inne ksiazki Jeffersa jakos tez )

Chusteryczka Awatar n2605
    Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Oliviera J. znamy tylko Serce w butelce - dawno nie wyciągane z półki, ale miało swój czas jakoś 1-2 lata temu.

U nas coraz bardziej cenione są dłuuuugie książki, czytanie po kawałku, wyłudzanie: "jeszcze jeden malutki roooozdziałek...."

a wątek tak sobie meandruje rozkosznie, może by go gdzieś podpiąć, do dobrych albo koszmarnych książek ?
    Monika - mama Natalii 26.05.2008

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    poka, poka nie badz zyla
    nic dla Was nowego
    Lotta z ulicy Awanturników, Piaskowy Wilk, Dzieci z Bullerbyn (można było z biblioteki,ale sama lubię i postanowiłam mieć swoją-naszą), Pippi Pończoszanka, Hobbit i Władca Pierścieni 1-3. Jurek się zachłysnął na widok Hobbita, ma zamiar czytać (w tvn zobaczył zapowiedź), zobaczymy na ile zapału starczy

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

dołączam do klubu kompulsywnych nabywców

jako i do klubu kompulsywnych wykonawców piosnki o szewcach, co wędrowali.
    mnie to mama śpiewała
    i jeszcze śpiewano mi i śpiewam teraz jak chcę dzieci wykończyć piosenkę o zającach (na zielonej łące raz dwa trzy) - kto zna?
    a teść nauczył Tośkę piosenki o, pardon, kakaDUPApudze - tego nie znałam, a Wy znacie?

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o koszmarki, to z wielkim bólem zauważyłam, że bardzo zestarzała się również moja ulubiona w dzieciństwie Maria Kownacka "Plastusiowego pamiętnika" niemal nie da się czytać... Szyk wyrazów, archaizmy... No, męka!...
    OT: ale za to całkiem da się oglądać! na youtube jest 5 odcinków, dzieciom się podobało a i ja sobie obejrzałam z ciekawością, jak to się czasy zmieniły i obyczaje i wnętrza i w ogóle

a w temacie:
    http://www.smyk.com/polscy-poeci-wie...i-dla-dzieci-p
    treść w porządku, ale ilustracje... przypuszczam, że zlecili jakiemuś studentowi. obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    Ostatnio edytowane przez lindgren ; 31-01-2013 o 19:06 Powód: dopisek
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lindgren Zobacz posta
    obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    a "Czas surferów" oglądała? Toć tam przecie dokładnie wyjaśnione, że Kaczka bynajmniej trzeźwa nie była
    o, proszę
    Ostatnio edytowane przez britta ; 31-01-2013 o 20:37

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

OT: ale za to całkiem da się oglądać! na youtube jest 5 odcinków, dzieciom się podobało a i ja sobie obejrzałam z ciekawością, jak to się czasy zmieniły i obyczaje i wnętrza i w ogóle
    Zgadzam się w całej rozciągłości, że Plastusia da się oglądać i słuchać (=> Bajki-grajki! ), ale czytać, niestety, nie...

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Zgadzam się w całej rozciągłości, że Plastusia da się oglądać i słuchać (=> Bajki-grajki! ), ale czytać, niestety, nie...

Ależ da się, da. Mojej córze się bardzo podobało. Możliwe, że ma rodzinnie wykrzywiony gust, bo nie mogłam jej oderwać również od książeczki "Psotki i śmieszki"

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Gratuluję!
    Ja wysiadłam przy Plastusiu, a czuję się raczej obczytaną osobą...

Niedawno zajrzałam jeszcze do "U złotego źódła"... Pomyślałam sobie, ze fajnie by było synkowi poczytać coś rdzennie poslkiego No i Język można sobie połamać na tych rupieciach słownych, trzeba by to czytać dziecku z tłumaczem... A chyba nie o to chodzi... Odbiorcą docelowym tej pozycji ma być przecież "Polak mały", a nie językoznawca historyczny...

Chyba też można ją dac do wycinania młodszym dzieciom!

Chustoholiczka Awatar eesti
    Miejscowość
    Estonia/wcześniej Szczecin

Domyślnie

a w temacie:
    http://www.smyk.com/polscy-poeci-wie...i-dla-dzieci-p
    treść w porządku, ale ilustracje... przypuszczam, że zlecili jakiemuś studentowi. obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    A ja uwielbiam ilustracje Marcina Południaka. Są zabawne, kolorowe i takie "nowoczesne"
    Igor 27.09.2009
    Eryk 17.03.2012
    Adam 24.04.2015
    Nika 02.02.2018
    Kuba 31.12.2019
    Kaja 21.09.2021

Uprawnienia umieszczania postów