jak ja się cieszę, że dopiero z tego wątku dowiedziałam sie o istnieniu Martynki...
w przedszkolu Matyldy panie ostatnio czytają dzieciom serię kryminałów o Lasse i Mai - szarańcza zachwycona, mimo że nasza grupa to taka dość mocno kucykowo-księżniczkowo-barbiowa jest
Październikowa plepla 2007
Październikowy przeszkodnik 2012
i u nas na półce stoi prezent od mamy chrzestnej Stasiachoć mi się kojarzy głównie z czytania: a gdzie jest tęcza, a gdzie kałuża...
w TOP20 mamy kilka wersji klasycznych baśni (z wylewaniem na zbójów gotującego się oleju, bieganiem za dziećmi z toporem itd. - te lukrowane jeszcze znoszę, ale za makabry jak wyżej dziękuję). Dzisiaj dałam jedną taką do pocięcia dzieciakomZ wyrzutami sumienia, bo książek się nie tnie, ale do czytania toto się nie nadawało
![]()
2 + 7 (2005-2018)
Też mamy tę Konopnicką, dziadki sprezentowały, he he.
A z wyliczanek niepoprawnych politycznie, mąż mój ma swoją z dzieciństwa ulubioną:
"Na ulicy Reja
złapali złodzieja,
a ten złodziej był czarodziej
i powiedział tak:
Niemcy mają wszy,
a Polacy cacy cacy
i wychodzisz ty."
Mikołaj 2001, Wojtek 2004, Adam 2007
A to moje dzieciństwo właśnie! Znam ciut inną wersję, tata mnie kiedyś tym wierszykiem zabawiał, gdy jeździliśmy pociągiem...
Miałam kilka lat, max. 5, i pamiętam do dzisiaj - teraz cieszy mojego synka
Konopnicka w tym najpiękniejszymwydaniu też się przez nasz dom przewinęła... Być moze jeszcze gdzieś pokutuje na szafie... Ale dzięki, Karusku, za podpowiedź
- nigdy bym nie wpadła, żeby dać książkę dziciom do wycinania
(z obawy przed precedensem...
), ale TO JEST TO! Z taka Konopnicką to jedyne, co można mądrego zrobić - uczyć małe dziecko wycinania!
( a młodsza akurat przyrosła do nożyczek!)
Jeśli chodzi o koszmarki, to z wielkim bólem zauważyłam, że bardzo zestarzała się również moja ulubiona w dzieciństwie Maria Kownacka"Plastusiowego pamiętnika" niemal nie da się czytać...
Szyk wyrazów, archaizmy...
No, męka!...
![]()
pan pierdziolka spadl ze stolka
zlamal noge o podloge
przyszedl lew, wypil krew
pan pierdziolka zdechljeden z ulubionych wierszykow mojego dziecinstwa. i jeszcze "snilo mi sie snilo, ze mi oko wygnilo. budze sie, mazi, mazi a tu drugie wylazi"
zdjecie konopnickiej mi sie nie otwiera, ciekawe czy to to samo, co mlodzi dostali ostatnio w prezencie??tamto bylo tak straszne, ze az oczy bolaly. ale poniewaz przyszlo w paczce z innymi ksiazkami (kupowanymi przeze mnie, na szczescie) to od razu upchalam w szafe i z domu wynioslam.
byl kiedys caly watek z takim potworkamiide szukac...
edit: http://chusty.info/forum/showthread....hlight=ksiazka
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
ja tylko chciałabym się pochwalić, że odwiedziłam bonito.pl i zakupiłam kilka nowych książek, nie wiem tylko czy odważę się pochwalićJuż je dzisiaj przyniósł kurier, wieczora się nie mogę doczekać
![]()
dołączam do klubu kompulsywnych nabywców
jako i do klubu kompulsywnych wykonawców piosnki o szewcach, co wędrowali.
mnie to mama śpiewała
i jeszcze śpiewano mi i śpiewam teraz jak chcę dzieci wykończyć piosenkę o zającach (na zielonej łące raz dwa trzy) - kto zna?
a teść nauczył Tośkę piosenki o, pardon, kakaDUPApudze - tego nie znałam, a Wy znacie?
OT: ale za to całkiem da się oglądać!na youtube jest 5 odcinków, dzieciom się podobało a i ja sobie obejrzałam z ciekawością, jak to się czasy zmieniły i obyczaje i wnętrza i w ogóle
a w temacie:
http://www.smyk.com/polscy-poeci-wie...i-dla-dzieci-p
treść w porządku, ale ilustracje... przypuszczam, że zlecili jakiemuś studentowi. obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce![]()
Ostatnio edytowane przez lindgren ; 31-01-2013 o 19:06 Powód: dopisek
stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014
a "Czas surferów" oglądała? Toć tam przecie dokładnie wyjaśnione, że Kaczka bynajmniej trzeźwa nie była
o, proszę
Ostatnio edytowane przez britta ; 31-01-2013 o 20:37