Pokaż wyniki od 1 do 20 z 163

Wątek: koszmarne książeczki dla dzieci ;)

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar n2605
    Miejscowość
    Mazury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amparo Zobacz posta
    Mamy ci ją.
    Słuchajcie, to jest totalny obłęd - na mojej półce to dzieło aspiruje do TOP20 najbrzydszych ksiażek dzieciństwa córki, a tu się okazuje, że wielu nabywcom nie zadrżała ręka przy kasie .
    Monika - mama Natalii 26.05.2008

Chustomanka Awatar ifinoe
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

jak ja się cieszę, że dopiero z tego wątku dowiedziałam sie o istnieniu Martynki...

w przedszkolu Matyldy panie ostatnio czytają dzieciom serię kryminałów o Lasse i Mai - szarańcza zachwycona, mimo że nasza grupa to taka dość mocno kucykowo-księżniczkowo-barbiowa jest
    Październikowa plepla 2007
    Październikowy przeszkodnik 2012

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    Słuchajcie, to jest totalny obłęd - na mojej półce to dzieło aspiruje do TOP20 najbrzydszych ksiażek dzieciństwa córki, a tu się okazuje, że wielu nabywcom nie zadrżała ręka przy kasie .
    i u nas na półce stoi prezent od mamy chrzestnej Stasia choć mi się kojarzy głównie z czytania: a gdzie jest tęcza, a gdzie kałuża...

w TOP20 mamy kilka wersji klasycznych baśni (z wylewaniem na zbójów gotującego się oleju, bieganiem za dziećmi z toporem itd. - te lukrowane jeszcze znoszę, ale za makabry jak wyżej dziękuję). Dzisiaj dałam jedną taką do pocięcia dzieciakom Z wyrzutami sumienia, bo książek się nie tnie, ale do czytania toto się nie nadawało
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoguru Awatar lynette
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Też mamy tę Konopnicką, dziadki sprezentowały, he he.

A z wyliczanek niepoprawnych politycznie, mąż mój ma swoją z dzieciństwa ulubioną:

"Na ulicy Reja
    złapali złodzieja,
    a ten złodziej był czarodziej
    i powiedział tak:
    Niemcy mają wszy,
    a Polacy cacy cacy
    i wychodzisz ty."
    Mikołaj 2001, Wojtek 2004, Adam 2007

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n2605 Zobacz posta
    ale najwięcej radości wzbudziła powiastka:

było sobie trzech Japońców:
    Jachce, Jachce Drachce,
    Jachce Drachce Drachcedroni.
    Były sobie trzy Japonki (...)
    Jakoś mnie to ominęło w dzieciństwie,
    A to moje dzieciństwo właśnie! Znam ciut inną wersję, tata mnie kiedyś tym wierszykiem zabawiał, gdy jeździliśmy pociągiem... Miałam kilka lat, max. 5, i pamiętam do dzisiaj - teraz cieszy mojego synka

Konopnicka w tym najpiękniejszym wydaniu też się przez nasz dom przewinęła... Być moze jeszcze gdzieś pokutuje na szafie... Ale dzięki, Karusku, za podpowiedź - nigdy bym nie wpadła, żeby dać książkę dziciom do wycinania (z obawy przed precedensem...), ale TO JEST TO! Z taka Konopnicką to jedyne, co można mądrego zrobić - uczyć małe dziecko wycinania! ( a młodsza akurat przyrosła do nożyczek!)

Jeśli chodzi o koszmarki, to z wielkim bólem zauważyłam, że bardzo zestarzała się również moja ulubiona w dzieciństwie Maria Kownacka "Plastusiowego pamiętnika" niemal nie da się czytać... Szyk wyrazów, archaizmy... No, męka!...
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

pan pierdziolka spadl ze stolka
    zlamal noge o podloge
    przyszedl lew, wypil krew
    pan pierdziolka zdechl jeden z ulubionych wierszykow mojego dziecinstwa. i jeszcze "snilo mi sie snilo, ze mi oko wygnilo. budze sie, mazi, mazi a tu drugie wylazi"

zdjecie konopnickiej mi sie nie otwiera, ciekawe czy to to samo, co mlodzi dostali ostatnio w prezencie?? tamto bylo tak straszne, ze az oczy bolaly. ale poniewaz przyszlo w paczce z innymi ksiazkami (kupowanymi przeze mnie, na szczescie) to od razu upchalam w szafe i z domu wynioslam.

byl kiedys caly watek z takim potworkami ide szukac...

edit: http://chusty.info/forum/showthread....hlight=ksiazka
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka

Domyślnie

ja tylko chciałabym się pochwalić, że odwiedziłam bonito.pl i zakupiłam kilka nowych książek, nie wiem tylko czy odważę się pochwalić Już je dzisiaj przyniósł kurier, wieczora się nie mogę doczekać

Chustomanka Awatar lindgren
    Miejscowość
    z Poznania

Domyślnie

dołączam do klubu kompulsywnych nabywców

jako i do klubu kompulsywnych wykonawców piosnki o szewcach, co wędrowali.
    mnie to mama śpiewała
    i jeszcze śpiewano mi i śpiewam teraz jak chcę dzieci wykończyć piosenkę o zającach (na zielonej łące raz dwa trzy) - kto zna?
    a teść nauczył Tośkę piosenki o, pardon, kakaDUPApudze - tego nie znałam, a Wy znacie?

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o koszmarki, to z wielkim bólem zauważyłam, że bardzo zestarzała się również moja ulubiona w dzieciństwie Maria Kownacka "Plastusiowego pamiętnika" niemal nie da się czytać... Szyk wyrazów, archaizmy... No, męka!...
    OT: ale za to całkiem da się oglądać! na youtube jest 5 odcinków, dzieciom się podobało a i ja sobie obejrzałam z ciekawością, jak to się czasy zmieniły i obyczaje i wnętrza i w ogóle

a w temacie:
    http://www.smyk.com/polscy-poeci-wie...i-dla-dzieci-p
    treść w porządku, ale ilustracje... przypuszczam, że zlecili jakiemuś studentowi. obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    Ostatnio edytowane przez lindgren ; 31-01-2013 o 19:06 Powód: dopisek
    stach 12.2008, tosia 07.2010, magda 12.2013 [*], maryśka 11.2014

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lindgren Zobacz posta
    obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    a "Czas surferów" oglądała? Toć tam przecie dokładnie wyjaśnione, że Kaczka bynajmniej trzeźwa nie była
    o, proszę
    Ostatnio edytowane przez britta ; 31-01-2013 o 20:37

Chustoholiczka Awatar eesti
    Miejscowość
    Estonia/wcześniej Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lindgren Zobacz posta
    a w temacie:
    http://www.smyk.com/polscy-poeci-wie...i-dla-dzieci-p
    treść w porządku, ale ilustracje... przypuszczam, że zlecili jakiemuś studentowi. obejrzyjcie sobie w empiku ilustrację do kaczki dziwaczki: postać na całą stronę, psychodeliczne kolory, naspeedowane wielkie oczy i rozdarta torebka maku w ręce
    A ja uwielbiam ilustracje Marcina Południaka. Są zabawne, kolorowe i takie "nowoczesne"
    Igor 27.09.2009
    Eryk 17.03.2012
    Adam 24.04.2015
    Nika 02.02.2018
    Kuba 31.12.2019
    Kaja 21.09.2021

Uprawnienia umieszczania postów