Pokaż wyniki od 1 do 20 z 163

Wątek: koszmarne książeczki dla dzieci ;)

Mieszany widok

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s0nata Zobacz posta
    ważne jest żeby czytać, święte słowa, ale chyba nie jest to do końca obojętne, co czytamy? nawet jeśli to sprawa drugorzędna , czymś się jednak kierujemy przy wyborze ?
    Nie jest obojętne, ale to nastepny poziom. Witus obecnie gustuje w Winx, mało ambitne, ale sprawia mu przyjemność. A przyjemność jest priorytetem, potem ambicje matki Zreszta Ala w jego wieku tez Winxy i inne Witche czytała i na dobre jej wyszło, bo pochłania książki pasjami. Średni natomiast czytuje wyłacznie encyklopedie.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Nie jest obojętne, ale to nastepny poziom. Witus obecnie gustuje w Winx, mało ambitne, ale sprawia mu przyjemność. A przyjemność jest priorytetem, potem ambicje matki Zreszta Ala w jego wieku tez Winxy i inne Witche czytała i na dobre jej wyszło, bo pochłania książki pasjami. Średni natomiast czytuje wyłacznie encyklopedie.
    wiesz co... ja chyba po prostu wolałabym to czytać im sama w domu, a do przedszkola zostawić im listę z linka v wyszło na to, że nawet nie spytałam czy się podobało pewnie tak, bo wszystko lubią na razie, byle im czytać...
    Najstarszy w tym wieku już czytał sam, uwielbia, a wybiera bardzo różnie, od W pustyni i w puszczy do Wampirka Encyklopedie również bardzo chętnie.
    I nie chodzi o moje ambicje, nie zmuszam, zachęcam do własnego wyboru.

Chustomanka Awatar sznurka
    Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

oświećcie mnie o co cho z tymi Martynkami? Są takie urocze do wyrzygania?

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sznurka Zobacz posta
    Yes, są takie urocze do wyrzygania.
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

mam syna, może mnie ominie
    P.S. W sumie jak stylistyka podobna do "Strażnicy" mogę mu zamiast Martynek strażnicę czytać, raz na jakis czas znajduję w skrzynce. Wtedy będzie tanio, eko i jeszcze tolerancyjnie.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

ja tam obrazki martynkowe nawet lubię, nie wiem, po co przerobili oryginalne kolory na różowe, no ale pewnie uznali, że takie potrzeby rynku. Natomiast bardzo nie lubię tego, co z tekstem zrobiła Chotomska - jakieś wierszyki-niewierszyki, przesłodzenia i inne.

Karolka nie czytałam, z Julków moja czterolatka praktycznie już wyrosła (ale ona szybko do nich dorosła), do tego, co polecały dziewczyny dodałabym "Piaskowego wilka". Bullerbyn u nas chwyciło nieco mniej, ale ulica Awanturników zdecydowanie.

Nie do końca sie zgadzam, żeby czytać cokolwiek - nie żyjemy na pustyni i można niewielkim wysiłkiem znaleźć dużo pozycji wartościowszych, fajniejszych po prostu od winxów i spółki, a które też sprawią dużo radości dzieciom. Przypadkiem kupioną Martynkę u nas daję radę czytać córce tylko babcia, ja i dziadek (tata czyta rzadko i ten to już w ogóle wybiera) wymiękamy - nie widzę powodu dla którego mam się męczyć, skoro nie muszę. Zresztą podobne poczucie mam w stosunku do zabawek - ostatnio córka powiedziała coś o barbie swojej kuzynki (barbio-maniaczki), spytałam czy jej się podoba - ona na to, że woli swoje lalki-bobasy od dorosłej. Uchowała się do tej pory bez barbie, littlest pet shopów, ma jakąś jedną polly pocket i nie wydaje sie*nieszczęśliwa, z książkami podobnie. Aczkolwiek jak dojrzeje i zapragnie, to nie będę jej zabraniać, zapewne jeszcze wiele przed nami.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Wystarczy? No i dla porządku dodać należy, że ilustrator jest fanem pokazywania dziecięcych majteczek wystających tu i ówdzie oraz prezentowania postaci wygiętych nieraz w bardzo akrobatycznych pozach (totalnie bez związku z treścią), aby starannie pokazać pupy i krocza dzieci :/

"A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Dobry wybór!

Takie lolitkowate to wszystko...

Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

ejjj no ostatnie to takie mega pedofilskie, nie miałam kontaktu wcześniej - to pierwsze wrazenie - ale dla mnie tak to tchnie właśnie

dzięki za zdjecia, wyrzygałam się różową tęczą
    żadnych Martynek w moim domu

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Martynki nie znam, Karolka i owszem, bo starszy bardzo lubi
    mojego męża aż skręca jak ma mu to czytać
    uważam, że to nie jest dobra pozycja dla 4latka

rady kammika bierz do serca, bo to, oblatana w temacie dziecięcych książek, krejzolka

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Uuuuu, najlepsze "momenty" z Martynek wcięło...

A chciałam wydrukować i dać paniom w przedszkolu - w dwóch gablotkach widziałam ten odpad książkowy... - Polecają, znaczy się... Obrzydzić chciałam i rzucić nowe światło na tę lekturę, hehe...

To nic, poszukam w necie, jak znajdę nowe linki, to wkleję.

Cytat Zamieszczone przez kammik Zobacz posta

Wystarczy? No i dla porządku dodać należy, że ilustrator jest fanem pokazywania dziecięcych majteczek wystających tu i ówdzie oraz prezentowania postaci wygiętych nieraz w bardzo akrobatycznych pozach (totalnie bez związku z treścią), aby starannie pokazać pupy i krocza dzieci :/

Chusteryczka Awatar wildhoney
    Miejscowość
    Land of Mordor

Domyślnie

Wiecie co, jak zaczęłam wyjaśniać polecającej mi Martynkę pani księgarce, że ilustracje są delikatnie pisząc niesmaczne i takie jakby pedofilskie, to popatrzyła się na mnie jak na kosmitkę "Tylu rodziców je kupuje i dzieci je lubią!" - ja tam wolę Basię czy chociażby Alberta Albertssona niż takie coś...
    Nazgul, 1. 02. 2009; Morgulina 13. 06. 2011
    One candle left to burn now... before the Darkness comes.

Chustoholiczka Awatar Tola_zet
    Miejscowość
    LDZ

Domyślnie

A ja mam wrażenie, że dysponuję książką, przy której Martynka to cud miód! Sorry za rozmiar posta, ale naprawdę trudno mi było dokonać wyboru, a takie ilustracje są na każdej stronie!

UWAGA!

tytuł: "W kraju Baj - Baju"
    ilustrował: Paweł Głodek
    wydawnictwo: Oleksiejuk

doprawdy nie wiem czym Pan Paweł się raczył, czymże się inspirował, lub gdzie bywał w trakcie pracy nad tą książką...
    zresztą zobaczcie same:

ŻABKI (lajcik)

KUCHARKI (jeszcze całkiem nobliwe)

NIEZAPOMINAJKI (już lepiej)

O CZYM MARZY ZOSIA? wg autorki, aby być królewną? z ilustracji chyba niekoniecznie ...

IMPREZKA W KONWALIOWEJ GOSPODZIE - jak widać grrruuuubo

I ZNOWU KRÓLEWNA (tym razem już z królewiczem, który zapewne sprawdza czy warto pojąć ją za ... żonę)

i moje ulubione... czy to MILF? nie to ilustracja do przepięknej kołysanki IDZIE NIEBO CIEMNĄ NOCĄ!

edit: żeby nie było, że same stare baby to jest jeszcze Dorotka:

a w ogóle wybór wierszy świetny i straszna szkoda, że tak to wygląda...
    Ostatnio edytowane przez Tola_zet ; 17-10-2013 o 13:09

Chustoholiczka Awatar okoani
    Miejscowość
    lubelskie

Domyślnie

Jakby ktoś chciał sprawdzić naocznie, to w kioskach jest nowa seria DeAgostini - Martynka, planowana na 50 książeczek

edit: ale przynajmniej 1sza książeczka nie jest różowiasta i nie epatuje majteczkami Nawet fajne wydanie, za 4,99zł mogłam kupić Ale już 12,99zł nie wydam
    wiosenna córa (2011r.) i zimowa córa (2014r.)

Chusteryczka

Domyślnie

a widziałyście to:
    http://ksiazkiobrazkowe.blogspot.com...zidziusia.html
    i to:
    http://ksiazkiobrazkowe.blogspot.com...ma-siurka.html
    ja mam mieszane odczucia

ps. dobrze się wpisuje w dyskusję o gadżetach erotycznych dla dzieci

Chustoholiczka Awatar Luthienna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

"Pana Pierdziołkę" Młody dostał od szalonego wujka i równie szalonej ciotki na Mikołajki. Lubi - zawłaszcza Było morze, w morzu kołek....i Kto się gniewa, niech się gniewa, niech se przypnie nos do drzewa....
    Części zatytulowanej WYLICZANKI NIEGRZECZNE jeszcze mu nie prezentuję bo są momentami drastyczne
    Uzaleznienie me jest ogromne. W szafie czeka na JAKIEŚ okazje 9 książeczek. A wczoraj domówiłam kolejne dwie Miś ma tego tyle że długo mysli wieczorem co mamy mu poczytać przed snem.
    Do tego na tyle mam nierówno pod sufitem, że kiedy trafię na fajną prmocję np w Dwóch Siostrach ksiązki za 50 % ( a był taki uroczy tydzień w DwóchSiostrach....)to kupuję dwa egzemplarze, bo przecież zawsze jakieś dziecko z naszego otoczenia ma urodziny/imieniny. To niech dostanie coś wartościowego

Zresztą sobie też kupuję i wygląda na to ze muszę przezrzucic się na bibliotekę
    Ostatnio edytowane przez Luthienna ; 22-05-2013 o 23:29

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madorado Zobacz posta
    a widziałyście to:
    http://ksiazkiobrazkowe.blogspot.com...zidziusia.html
    i to:
    http://ksiazkiobrazkowe.blogspot.com...ma-siurka.html
    ja mam mieszane odczucia

ps. dobrze się wpisuje w dyskusję o gadżetach erotycznych dla dzieci
    A mnie się podobają. Nie ma sensu udawać że dzieci nie bawią się w rodziców i nie przechodzą okresu fascynacji "siurkami" i "bezsiurkami"
    A poza tym ta druga ma taki piękny feministyczny wydżwięk

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilka_l Zobacz posta
    A mnie się podobają. Nie ma sensu udawać że dzieci nie bawią się w rodziców i nie przechodzą okresu fascynacji "siurkami" i "bezsiurkami"
    no mnie też trochę się podobają (dlatego napisałam o mieszanych odczuciach, a nie że jestem na NIE). ale z drugiej strony moim niespełna trzylatkom chyba bym jeszcze ich nie pokazała. i nie wiem, od jakiego wieku one by były odpowiednie

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilka_l Zobacz posta
    feministyczny wydzwiek?? ze dziewczynka zeby byc OK to musi robic to samo co chlopak? mnie sie w ogole porywnywanie 'na tle' nie podoba. a ksiazka u mnie na nie z powodu 'cipki'. dla mnie to jest nie do przeskoczenia...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Uprawnienia umieszczania postów