Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: otulacze dla noworodka a niezagojony pępek

Chustonówka

Domyślnie otulacze dla noworodka a niezagojony pępek

Proszę o radę, mały jeszcze w brzuchu ale jak się mają otulacze rozmiaowe dla noworodków a pępek. Zastanawiam się czy nie drażnią go jeśli są za wysokie z przodu?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

jeśli dotykają kikuta to pewnie drażnią
    można wywinąć otulacz, albo jeśli się da to spiąć na mniejszy rozmiar, żeby był niżej

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Zależy chyba jak ten pępek będzie wyglądał - ja na początku używałam jednorazówek chyba przez tydzień nim się nie ogarnęłam z grubsza w ogóle z dzieckckiem a co dopiero pranie dokłądać, a po tygodniu już było z pępkiem ok...

Masz otulacze noworodkowe? Ja miałam chyba bambino mio i z tego co pamiętam pępka niespecjalnie sięgały - zresztą miałam wepchniętą tetrę więc jakoś górna gumka i tak nie przylegała do ciała - i jakoś nie kojarzę, że to był w ogóle problem...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Zależy chyba jak ten pępek będzie wyglądał - ja na początku używałam jednorazówek chyba przez tydzień nim się nie ogarnęłam z grubsza w ogóle z dzieckckiem a co dopiero pranie dokłądać, a po tygodniu już było z pępkiem ok...

Masz otulacze noworodkowe? Ja miałam chyba bambino mio i z tego co pamiętam pępka niespecjalnie sięgały - zresztą miałam wepchniętą tetrę więc jakoś górna gumka i tak nie przylegała do ciała - i jakoś nie kojarzę, że to był w ogóle problem...

zamierzam nabyć noworodkowe, możesz jakieś polecić z doświadczenia, bo przyznam iż im więcej czytam, tym bardziej nie wiem które wybrać? Po pierwszym dziecku mam 4 flipy, ale chyba będą za duże na początek?

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta

a u nas był, szczególnie że małemu się pępek długo goił niestety, i ta tetra mimo bardzo częstego przebierania nasiąkała od razu tak u góry właśnie (wiadomo chłopak) no i pępek był w tych siuśkach... dlatego też w nocy dawaliśmy mu przez pierwsze 2 tygodnie jakoś jednorazówki a w dzień bez otulacza tylko owiniety w kocyk polarowy, tak żeby ten pępek nie dotykała ani pieluchy ani otulacza... ale sa chyba imse vimse otulacze z wycięciem na pępek zdaje się...

Chustomanka Awatar Atorianna
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

ja parę pierwszych tygodniach jechałam na pampkach (w 1 masz odwijaną zakłądkę na pępuszek), bo zanim się ogarnęłam z Małym, to trochę minęło. Strasznie chciałam używać wielo, ale jakoś....się bałam, że sobię nie poradzę oczywiście jak zaczęłam je zakładać, to stwierdziłam, że nie ma nic prostszego. na mała pupkę polecam małe me i bambino mio new born. z flipa też na początku ładnie korzystaliśmy. w nas nie było problemu z otulaczem. co najwyżej wkłądki małe wkładaliśmy, bo te większe to bokami wychodziły

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Używałam ImseVimse, takich zwykłych rozmiarowanych i albo zawijałam brzeg, albo zapinałam jakby w literę V. Na szczęście to kilka dni, a potem kikut odpada i pozamiatane.

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez owieczka33 Zobacz posta
    Używałam ImseVimse, takich zwykłych rozmiarowanych i albo zawijałam brzeg, albo zapinałam jakby w literę V. Na szczęście to kilka dni, a potem kikut odpada i pozamiatane.
    Hehe, nie zawsze kilka dni przez pierwsze 3 czy 4 tygodnie mieliśmy pampki i je też trzeba było podwijać u góry (Młody drobny był, może dlatego), a potem otulacze Bambino mio, gdzie zawijałam te pół cm górnego brzegu i dawało radę. Kikutek odpadł po jakimś miesiącu, a reszta z pępka (taki wklęsły mu się zrobił i trochę tam siedziało) - chyba po jakichś 6 tygodniach
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustofanka Awatar Gaja78
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Blueberry mini coverall jest dla noworodka poniżej pępuszka. Starcza do 7-8 kg, bo ten otulacz ma jeszcze dwu rzadek napek w dół, co rosną z maluszkiem.

Uprawnienia umieszczania postów